Najlepsza godzina na zjedzenie śniadania. Zapobiega cukrzycy i napadom głodu

Wielu osobom zdarza się pomijać śniadanie z powodu pośpiechu lub braku uczucia głodu o poranku. Niektórzy dzień rozpoczynają od drugiego śniadania, opóźniają pierwszy posiłek, jak nakazują modne ostatnio diety okienkowe. Tymczasem naukowcy przekonują, że pomijanie lub opóźnianie śniadania szkodzi zdrowiu. O której godzinie powinno się zjeść śniadanie i dlaczego nie powinniśmy o nim zapominać? Wyjaśniamy.

Powszechnie uważa się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, dzięki któremu zyskujemy siły do intensywnej pracy czy nauki. Jednocześnie pierwszy posiłek jest nader często pomijany, ponieważ rano w pośpiechu nie mamy czasu, by go przygotować i w spokoju zjeść. Badania sugerują jednak, że śniadania absolutnie nie powinno się pomijać, ponieważ dostarcza ono składników odżywczych, koniecznych do prawidłowego funkcjonowania organizmu i pozwala zachować prawidłowy poziom cukru we krwi. Przyczynia się też do zapewnienia lepszego nastroju. Istotne jest jednak nie tylko, czy zjemy śniadanie, ale też o której godzinie je zjemy i co znajdzie się na talerzu.

Reklama

O której godzinie jeść śniadanie? Co na to specjaliści?

Śniadanie powinno się zjeść do dwóch godzin od wstania z łóżka, przy czym lepiej to zrobić możliwie jak najwcześniej, zamiast niepotrzebnie ten moment przedłużać. 

Badacze zaobserwowali, że spożycie śniadania po godzinie 9 zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 - i to prawie o 60 proc., w porównaniu do śniadania zjedzonego przed godziną 8. Związek pomiędzy częstotliwością i czasem spożywania posiłków a występowaniem tego rodzaju cukrzycy został zbadany przez zespół z hiszpańskiego ISGlobal (Instituto de Salud Global Barcelona), współpracujący z zespołem z francuskiego INSERM (Institut national de la santé et de la recherche médicale).

Warto wiedzieć, że istotna dla zdrowia jest nie tylko pora spożywania śniadania, ale też kolacji. Badaczom udało się stwierdzić, że późna kolacja również zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy — lepiej więc zjadać ostatni posiłek nieco wcześniej. O których godzinach powinno się jeść? Pierwszy posiłek przed godziną 8, a kolację najlepiej przed godziną 19. Warto dodać, że częstsze jedzenie (około 5 razy dziennie) zmniejsza ryzyko występowania cukrzycy typu 2. Na zdrowie korzystnie wpływa przedłużony post, ale tylko wówczas, gdy wiąże się z wczesnym spożyciem śniadania i wczesną kolacją.

Czytaj też: Ustalono najlepszą godzinę na śniadanie i kolację. Poprawia metabolizm cukru 

Czy faktycznie śniadanie to podstawa? Skutki pomijania śniadania

Regularne pomijanie śniadań może mieć wiele przykrych konsekwencji. To między innymi:

  • Ból głowy - dokuczliwe objawy mogą się pojawić na skutek spadku poziomu cukru we krwi. Może się też pojawić senność i uczucie zimna.

  • Spadek odporności - przeprowadzone na myszach badania wykazały związek między pominięciem posiłku a spadkiem liczby monocytów, które odgrywają ogromną rolę w zachowaniu odpowiedniej odporności organizmu.

  • Pogorszenie pracy mózgu - jeśli nie dostarczysz do organizmu odpowiedniej liczby składników odżywczych, układ nerwowy będzie gorzej działać, a czas reakcji mózgu zostanie wydłużony. Gorsza koncentracja, mniejsza wydajność, gorszy nastrój i mniejsza sprawność umysłu mogą wynikać właśnie z niejedzenia pożywnego śniadania.

  • Pogorszenie metabolizmu - jeśli chcemy utrzymać metabolizm na stabilnym poziomie, powinniśmy zjadać posiłki regularnie. To ważne zwłaszcza dla osób, które chcą utrzymać wagę lub schudnąć.

Pomijanie śniadań szkodzi też sercu. Sprawdzili to badacze z Uniwersytetu Iowa, którzy po przeprowadzeniu badań obserwacyjnych na grupie przeszło 6 tysięcy dorosłych w wieku od 40 do 75 lat doszli do wniosku, że niejedzenie śniadania zwiększa ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia. 

Regularne spożywanie śniadań sprzyja zdrowiu serca. Pilnuj, by nigdy nie wychodzić z domu na czczo - chyba że jest to konieczne, np. gdy idziesz na badania krwi. Pominięcie posiłku może skończyć się osłabieniem, a nawet omdleniem.

Czytaj również: Jak niejedzenie śniadania wpływa na organizm? Skutki odczujesz jeszcze tego samego dnia 

Zdrowe śniadanie — czyli co będzie najlepsze, a z czego zrezygnować?

Pomijanie śniadania na pewno nie jest dobrym pomysłem - sprawi tylko, że będziemy mieć mniej energii i większą ochotę na niezdrowe przekąski w ciągu dnia. Istotne jest również to, co ląduje na naszym talerzu. 

Śniadanie powinno być dobrze zbilansowane - zawierać łatwo przyswajalne węglowodany, ale też węglowodany złożone, które na długo zapewnią uczucie sytości. W pierwszym w ciągu dnia posiłku nie powinno też zabraknąć produktów białkowych i zdrowych tłuszczów.

Co jeść na śniadanie? Warto uwzględnić w śniadaniu następujące składniki: 

  • pieczywo razowe i graham,
  • mleko, jogurty, maślanki czy sery,
  • orzechy, nasiona czy zdrowe tłuszcze,
  • warzywa i owoce.

Lepiej nie jeść na śniadanie białego chleba, słodkich płaków śniadaniowych oraz słodyczy i produkowanych przemysłowo ciast, ciastek, drożdżówek. Choć są smaczne, szybko podniosą poziom cukru we krwi, który następnie gwałtownie spadnie i znów poczujemy się głodni.

Źródła: zdrowie.interia.pl, porady.interia.pl, kobieta.interia.pl

CZYTAJ TAKŻE: 

Co na śniadanie bez chleba? Jedz tak, żeby schudnąć i pokonać insulinooporność 

Rób takie odstępy między posiłkami. Zapanujesz nad głodem i schudniesz 

Czego nie robić zaraz po posiłku? Wstrzymaj się z ćwiczeniami, kawą i myciem zębów 


INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: śniadanie | zdrowe śniadanie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL