Fleksitarianizm to jedna z najzdrowszych diet. Z niczego nie trzeba rezygnować
Dieta fleksitariańska jest obok diety śródziemnomorskiej i diety Dash wymieniana jako jedna z najzdrowszych. Jej główną zasadą jest „więcej warzyw, mniej mięsa”. Dobrze zbilansowana dieta fleksitariańska zapewnia zapotrzebowanie na wszystkie niezbędne składniki odżywcze. O czym jeszcze warto wiedzieć?
Fleksitarianizm to styl żywienia, który zakłada ograniczenie spożycia mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego, ale nie wyklucza ich całkowicie z diety. Określenie "fleksitariańska" powstało z połączenia dwóch słów: "flexible" (elastyczny) oraz "vegetarian" (wegetariański).
Dlaczego fleksitarianizm ciągle zyskuje na popularności? Ponieważ tak naprawdę nie eliminuje z diety żadnej grupy produktów, a jedynie niektóre z nich ogranicza. Wskazuje, które produkty warto spożywać jak najczęściej, a po które sięgać jak najrzadziej, aby móc cieszyć się dobrym samopoczuciem i zdrowiem.
Wielką zaletą fleksitarianizmu jest także ochrona środowiska. Produkcja mięsa, zwłaszcza czerwonego generuje znaczne ilości gazów cieplarnianych, takich jak metan i dwutlenek węgla. Ograniczenie spożycia mięsa przyczynia się m.in. do zmniejszenia emisji tych gazów, ale także do ograniczenia zużycia wody.
Dieta ta jest tak naprawdę dla każdego, ale szczególnie polecana dla osób z: insulinoopornością, nadciśnieniem tętniczym, nadwagą, otyłością, cukrzycą, hipercholesterolemią, czy chorobami serca.
W diecie fleksitariańskiej głównym źródłem energii są produkty pochodzenia roślinnego. W diecie należy ograniczyć produkty zwierzęce (mięso czerwone, produkty bogate w nasycone kwasy tłuszczowe), cukry oraz produkty wysoko przetworzone. Zaleca się produkty sezonowe i lokalne.
Redukcja spożycia mięsa. Fleksitarianie ograniczają ilość mięsa w swojej diecie, często jedząc je tylko od czasu do czasu, zamiast codziennie.
Większy nacisk na produkty roślinne. Dieta fleksitarian zawiera znacznie więcej produktów pochodzenia roślinnego, takich jak warzywa, owoce, orzechy, nasiona, rośliny strączkowe i pełnoziarniste produkty zbożowe.
Zdrowy styl życia. Wiele osób wybiera fleksitarianizm z powodów zdrowotnych, ponieważ może on pomóc w zmniejszeniu ryzyka chorób serca, otyłości i innych schorzeń związanych z nadmiernym spożyciem mięsa.
Troska o środowisko. Innym motywem dla fleksitarian jest troska o środowisko naturalne. Ograniczenie spożycia mięsa pomaga zmniejszyć negatywny wpływ hodowli zwierząt na środowisko, takie jak emisje gazów cieplarnianych i zużycie wody.
- warzywa i owoce,
- orzechy, nasiona,
- produkty pełnoziarniste,
- rośliny strączkowe (fasola, groch, ciecierzyca, soczewica),
- tłuszcze roślinne (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, lniany oraz z pestek dyni).
- mięso i wyroby mięsne - zasada im mniej, tym lepiej,
- nabiał.
Kiedy już sięgamy po produkty mięsne, najlepiej żeby to były:
- ryby,
- drób,
- owoce morza.
- głównymi produktami są produkty pochodzenia roślinnego: warzywa, owoce, produkty z pełnego ziarna, orzechy, nasiona, pestki,
- warzywa powinny stanowić podstawę wszystkich posiłków i powinny zajmować ok. połowę objętości talerza,
- należy wybierać żywność wysokiej jakości, najlepiej z pewnych źródeł, od lokalnych producentów,
- trzeba pamiętać o zdrowych tłuszczach, przede wszystkim o oliwie z oliwek, oleju rzepakowym, oleju lnianym,
- należy ograniczyć spożywanie mięsa.
Dobrze zbilansowana dieta fleksitariańską powinna pokrywać dzienne zapotrzebowanie na wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Ale to nie powinno być trudne, ponieważ opiera się ona głównie na produktach nieprzetworzonych, które są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Ze względu na symboliczną ilość mięsa, głównym białkiem w diecie fleksitariańskiej jest białko roślinne pochodzące głównie z roślin strączkowych (soja, soczewica, ciecierzyca, bób, groch).
Dieta fleksitariańska dopuszcza także spożywanie nabiału, jajek i ryb - które ze względu na fakt, że są produktami pochodzenia zwierzęcego są źródłem pełnowartościowego białka, oraz niezbędnej wit. B12. Warto jednak mieć na uwadze, że fleksitarianie ograniczający spożycie ryb, muszą wzbogacić dietę w produkty, będące źródłem kwasów omega-3, selenu czy jodu, a osoby eliminujący nabiał w produkty bogate w wapń.
Zwiększona ilość warzyw, owoców, roślin strączkowych, orzechów w diecie fleksitariańskiej oprócz dostarczenia witamin i składników mineralnych dostarcza również błonnika pokarmowego, co przekłada się na większą sytość posiłków oraz lepszą pracę przewodu pokarmowego.
Ograniczenie spożywania czerwonego mięsa wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju chorób dieto zależnych. Stosowanie diety opartej na warzywach u osób badanych skutkowało m.in. obniżeniem ciśnienia krwi, poziomu glukozy i cholesterolu. Flekstarianizm polecany jest także jako element leczenia nadciśnienia, cukrzycy, czy chorób układu krążenia.
Źródło:
"Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka", Helena Ciborowska, Artur Ciborowski
Joya A Kemper, Samantha K White: "Young adults' experiences with flexitarianism: The 4Cs"
CZYTAJ TAKŻE:
Dobre na pamięć, stres i wysokie ciśnienie. Jedz między posiłkami lub pij pół szklanki dziennie
Jeden z najzdrowszych soków na świecie. Ochroni oczy, wesprze wątrobę, serce i skórę