Wygląda jak arbuz, chociaż jest ogórkiem. Mysi melon to skarbnica błonnika, witaminy C i cennych pierwiastków
Wyglądem przypomina malutkiego arbuza albo popularne gumy balonowe dla dzieci. W rzeczywistości jest jednak meksykańskim ogórkiem z cytrynową nutą smakową. Choć wydaje się być egzotycznym warzywem, z powodzeniem znajdzie swoje zastosowanie w codziennej kuchni. A warto go jeść, bo zawiera sporo witamin i minerałów.
Ogórek meksykański jest mało znanym gatunkiem rośliny, o egzotycznym wyglądzie. Zwany jest także cucamelonem, mini arbuzem czy mysim melonem,
Owoce rośliny pokryte są ciemnozieloną skórką z jasnymi akcentami i właśnie dlatego przypominają malutkie arbuzy. Malutkie, ponieważ długość ogórka meksykańskiego to zaledwie 3 centymetry. Tak jak klasyczne ogórki, arbuzy czy melony - ogórek meksykański należy do rodziny dyniowatych.
Dlaczego warto wzbogacić swoją dietę o cucamelona? Przede wszystkim jest bogaty w przeciwutleniacze. Zawiera polifenole i witaminę C, które neutralizują wolne rodniki, wspierając układ odpornościowy i zmniejszając ryzyko chorób przewlekłych.
Owoce mysiego melona wspomagają także trawienie dzięki wysokiej zawartości błonnika. Błonnik pokarmowy wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, zapobiega zaparciom i oczyszcza przewód pokarmowy z zalegających resztek.
Owoc ten może pojawić się w diecie osób dbających o linię, ponieważ jest niskokaloryczny.
O dodaniu go do diety powinny pomyśleć te osoby, które chcą w szczególności zadbać o zdrowie serca. Mysi melon zawiera potas i magnez - pierwiastki, które biorą udział w prawidłowym skurczu mięśni.
To warzywo idealne dla osób dbających o linię - ma niewiele kalorii, a jednocześnie dostarcza cennych składników odżywczych.
Obecne w nim potas i magnez pomagają w regulacji ciśnienia krwi oraz wspierają zdrowie serca.
Mysi melon nadaje się do spożycia w postaci surowej, należy jednak pamiętać, że zawiera w sobie nasiona i ma lekko cytrynowy, kwaskowaty smak. Zdecydowanie lepiej sprawdzi się w sałatkach, wśród serów, rukoli oraz świeżych pomidorów.
Ogórek meksykański nadaje się także do kiszenia i marynowania w occie, stanowiąc potem dobry dodatek do szaszłyków czy dań mięsnych.
Miłośnicy ciekawych koktajli mogą z powodzeniem dodawać go zarówno do napojów bezalkoholowych, jak i alkoholowych, nadając trunkowi cytrynowy aromat.
Owoce mysiego melona można kupić w sklepach z warzywami lub zdrową żywnością. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by owoce wyhodować samodzielnie.
Ogórek meksykański jest odporny na zmianę pogody, lubi miejsca ciepłe i dobrze nasłonecznione, zatem można uprawiać go na balkonie czy w ogródku.
Należy jednak pamiętać, że jest rośliną mocno rozrastającą się, a zatem do jego uprawy konieczne będą podpórki, najlepiej ze sznurkami, tak, jak w przypadku hodowania klasycznych ogórków.
CZYTAJ TAKŻE:
Kiełki to nie tylko witaminy i cenne pierwiastki. Te z brokułu zbiją poziom cukru, wesprą w cukrzycy
Wskazano, jakie produkty najlepiej chronią przed rakiem. Jedz jak najczęściej
Najbogatsze źródło luteiny i witaminy B8. Obniża cholesterol, ratuje wzrok, wspiera tarczycę