Nie tylko wspiera leczenie, ale chroni przed ciężkimi chorobami. Na tym polega immunożywienie

Pojęcie diety często rozpatrywane jest w kontekście odchudzania albo w kontekście chorób związanych z przewodem pokarmowych, w których to niektóre produkty są zakazana, a niektóre zalecane. Jednak dieta to sposób żywienia na co dzień, dokonywanie świadomych wyborów i sięganie po takie produkty, które nie tylko nakarmią, ale także odżywia cały organizm. Immunożywienie z kolei to pełna koncentracja na takich posiłkach, które dostarczają ważnych składników ale wpłyną też na działanie układu odpornościowego, co może sprzyjać zachowaniu zdrowia, ale także procesowi zdrowienia, np. z chorób nowotworowych. Na czym polega immunożywienie i jakie substancje są kluczowe w procesie zdrowienia?

Immunożywienie jako sposób na zachowanie zdrowia

Żywienie, które ma na celu stymulować układ odpornościowy do pracy, to przede wszystkim sposób na zachowanie zdrowia. Komórki odpornościowe - odpowiednio odżywione - lepiej radzą sobie z patogenami, które wnikają do organizmu człowieka. 

Immunożywienie koncentruje się na komponowaniu diety w taki sposób, by zagwarantować dostarczanie odpowiednich makroskładników do organizmu, ale także składników bioaktywnych, które - jak udowodniono w badaniach - mają ogromny wpływ na sposób działania ukladu odpornoścowego. 

Immunożywienie stosowane jest u pacjentów onkologicznych, poddawanych złożonemu leczeniu przeciwnowotworowym, jednak z powodzeniem może być ono stosowane w ramach profilaktyki. 

Reklama

Makroskładniki w diecie immunomodulującej

Białko 

W diecie wspierającej układ odpornościowy nie może zabraknąć białka. Jednym z cennych aminokwasów w diecie immunomodulującej jest arginina. Choć człowiek jest w stanie wytworzyć ją sam, ważne jest spożywanie takich produktów, w których ten aminokwas się znajduje. 

Arginina wpływa na prawidłowy przepływ krwi przez naczynia krwionośne, reguluje ciśnienie tętnicze, odpowiada za prawidłowy proces gojenia się ran, bierze udział w syntezie kreatyny, która odpowiada za prawidłową pracę mięśni. Ponadto arginina ma istotne znaczenie dla mężczyzn, ponieważ pomaga ona w utrzymaniu erekcji. Co ważne - arginina wspomaga odnowę komórek w całym organizmie człowieka. 

Innym, istotnym aminokwasem, jest glutamina. Stanowi ona przede wszystkim źródło energii dla komórek odpornościowych i utrzymuje prawidłowe stężenie glutationu w wątrobie, płucach, jelicie oraz komórkach układu odpornościowego. Oprócz tego glutamina chroni przed stresem oksydacyjnym, a także wykazuje działanie osłaniające dla błony śluzowej układu pokarmowego. 

Tłuszcze

Tłuszcze to kolejny makroskładnik, który jest podstawą żywienia wspierającego odporność. Przede wszystkim chodzi o wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3. Kwasy te mają duże znaczenie dla układu odpornościowego i krążeniowego. Omega-3 wykazują działanie antynowotworowe poprzez apoptozę (niszczenie komórek), przeciwzapalne, hipotensyjnie (obniżają ciśnienie tętnicze krwi). 

Odpowiednia podaż kwasów omega-3 w diecie wspiera także pracę układu nerwowego, poprawiają pamięć i chronią przed chorobami neurodegeneracyjnymi. 

Antyoksydanty w immunożywieniu

W diecie wspomagającej układ odpornościowy nie może zabraknąć także antyoksydantów: witaminy C, E oraz A. 

Witamina C jest jednym z silniejszych antyoksydantów, który chroni przed wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi m.in. za rozwój chorób nowotworowych. Udowodniono, że odpowiednia podaż witaminy C w  diecie może chronić przed rakiem przełyku, trzustki czy żołądka. Oprócz tego kwas askorbinowy  bierze udział w procesie gojenia ran i oparzeń, wpływa korzystnie na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi oraz zwiększa przyswajanie żelaza. 

Witamina E również chroni przed stresem oksydacyjnym, a także osłania czerwone krwinki i chroni przed patologiczną agregacją (zlepianiu się) płytek krwi. W badaniach wykazano, że dieta bogata w witaminę E zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór płuc, piersi i jelita grubego. 

Witamina A to kolejny istotny antyoksydant, który odgrywa istotną rolę w immunożywieniu. Wykazuje działanie przeciwzapalne, chroni DNA przed uszkodzeniem oraz zapobiega namnażaniu komórek nieprawidłowych, może także spowalniać rozwój chorób nowotworowych dotyczących piersi i jelita grubego.

Kto powinien stosować dietę immunomodulującą?

Immunożywienie zalecane jest przede wszystkim pacjentom onkologicznym, którzy są w trakcie długiego i często wyniszczającego procesu leczenia. Dieta ta odżywia komórki, przyspiesza rekonwalescencję i pobudza układ odpornościowy do pracy. Jednak takie żywienie może być stosowane przez każdego, a szczególnie zalecane jest: 

  • pacjentom chorującym na reumatoidalne zapaleniu stawów, 
  • chorym na Hashimoto, 
  • pacjentom chorującym na otyłość, 
  • po zabiegach operacyjnych, 
  • chorym na łuszczycę, 
  • pacjentkom z endometriozą, 
  • osobom zdrowym jako profilaktyka. 

Kluczowe produkty w immunożywieniu

Skomponowanie jadłospisu immunomodulującego nie jest trudne. Aby zadbać o odpowiednią podaż odpowiednich makroskładników, należy postawić przede wszystkim na różnorodność w diecie. 

Źródła białka: mięso, jaja, nabiał, rośliny strączkowe (soczewica, fasola, groch). komosa ryżowa, amarantus, tofu. 

Źródła kwasów tłuszczowych: ryby (łosoś, makrela, śledź, sardynki), siemię lniane, nasiona chia, orzechy włoskie  oraz oleje roślinne, szczególnie olej lniany.

Źródła witaminy C: owoce cytrusowe, acerola, porzeczka, truskawki, kiwi, papryka, nać pietruszki, brukselka, brokuły, kapusta, kiszonki, 

Źródła witaminy E: oleje roślinne, oliwa z oliwek, migdały, orzechy laskowe, nasiona słonecznika, szpinak, botwina, marchew, suszone morele, jagody, żółtka jaj oraz ryby morskie. 

W diecie nie powinno zabraknąć także produktów bogatych w cynk i selen. Ich źródłem są żółtka jaj, nasiona i orzechy, produkty pełnoziarniste ale także grzyby, owoce morza oraz rośliny strączkowe. 

Źródła:

  1. https://journals.viamedica.pl/postepy_zywienia_klinicznego/article/download/PZK.2023.0002/72847
  2. https://www.researchgate.net/publication/370827851_Naturalne_metody_podnoszenia_odpornosci_na_infekcje_Immunozywienie

CZYTAJ TAKŻE:

Leki na otyłość coraz popularniejsze. O tym efekcie ubocznym pacjenci zapominają

"Japońska śliwka" działa przeciwzapalnie, chroni przed niedoborami. Jest dobra też dla jelit

Objawy, które świadczą o hiperinsulinemii. Zauważysz w ciągu dnia i w nocy


INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL