Poprawia status antyoksydacyjny, wspomaga jelita, chroni wątrobę. Jedz na diecie
Jest nazywany warzywną gruszką, ze względu na wygląd, smak, jak i sposób przygotowywania. Stanowi źródło cennych przeciwutleniaczy, błonnika, witamin i minerałów. Sięga się po niego z myślą o sercu, jelitach, a także po to, by spowolnić starzenie. Zainteresowanie kolczochem jadalnym rośnie na całym świecie, w tym w Polsce, dlatego postanowiliśmy wam go przybliżyć. Jakie ma właściwości i jak włączyć go do diety? Wyjaśniamy.
Kolczoch jadalny (Sechium edule), znany również jako chayote, chocho czy gruszka warzywna, to gatunek rośliny z rodziny dyniowatych, do której, oprócz dyni, należą też np. ogórki. Pochodzi z terenów tropikalnych Ameryki, ale uprawiany jest w wielu rejonach tropikalnych i subtropikalnych na całym świecie - przede wszystkim dla wartościowych owoców (które spożywane są jak warzywo). Jego uprawy znajdują się m.in. na terenie Indii, na Filipinach czy Hawajach. Kolczoch jadalny jest powszechnie dostępny w południowo-zachodnich Stanach Zjednoczonych, ale dla mieszkańców większości kraju, jak i dla nas, jest zupełną nowością. Coraz łatwiej jednak trafić na niego w sprzedaży internetowej, dlatego warto dowiedzieć się o nim nieco więcej.
Owoce kolczocha jadalnego są owalne lub gruszkowate, o zielonej, białawej lub żółtej skórce (w zależności od odmiany), która jest gładka lub kolczasta. Wygląda jak skrzyżowanie egzotycznej, pofałdowanej gruszki z awokado. Miąższ jest biały, mięsisty. Owoce mają zwykle 10-20 cm długości. Wewnątrz każdego okazu znajdziemy jedno duże nasiono.
Choć chayote "technicznie" jest owocem, jak wspominaliśmy, jest spożywane jak warzywo. Smak gruszki warzywnej opisywany jest jako subtelny, lekko słodkawy i orzeźwiający. Przypomina połączenie cukinii, ogórka, kalarepy i gruszki. Świetnie komponuje się z różnorodnymi przyprawami i składnikami, co czyni go uniwersalnym dodatkiem do wielu dań. Jest spożywany na surowo, jak i ugotowany czy upieczony. Jadalne są też m.in. młode pędy kolczocha jadalnego, które zawierają skrobię.
Chayote zawiera mnóstwo składników odżywczych i związków o właściwościach antyoksydacyjnych, które zapewniają organizmowi wiele korzyści. Dlatego też jego popularność stopniowo rośnie na całym świecie.
Gruszka warzywna jest dobrym źródłem błonnika, a także kilku ważnych witamin i minerałów. Jest szczególnie bogata w witaminę C, która jako silny przeciwutleniacz chroni przed działaniem wolnych rodników i stresem oksydacyjnym. Stanowi wartościowe źródło kwasu foliowego, dostarcza witaminy B6, cynku, manganu, miedzi, potasu, wapnia i magnezu. Ma niewiele kalorii. 100 g to zaledwie ok. 20 kcal.
Gruszka warzywna zawiera wiele związków o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym. Zaliczyć do nich należy m.in. flawonoidy i kwasy fenolowe. Badania pokazują, że owoce kolczocha jadalnego mogą być skuteczne w zmniejszaniu stanu zapalnego, poprawie statusu antyoksydacyjnego, a także łagodzeniu objawów zespołu metabolicznego. Chayote jest też dobrym źródłem witaminy C, która jako przeciwutleniacz neutralizuje wolne rodniki, ale też bierze udział w syntezie kolagenu, w metabolizmie tłuszczów, cholesterolu i kwasów żółciowych czy w podnoszeniu odporności organizmu na choroby bakteryjne i wirusowe.
Gruszka warzywna to też składniki istotne dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Spożywanie jej może pozytywnie wpłynąć na kilka czynników ryzyka chorób serca, m.in. na wysoki poziom cholesterolu i wysokie ciśnienie krwi. Badania wykazały również, że związki obecne w chayote mogą pomóc zwiększyć wrażliwość na insulinę.
Błonnik jest istotny m.in. dla właściwego funkcjonowania układu pokarmowego. Dieta bogata w błonnik usprawnia pasaż jelitowy, stymuluje procesy fermentacyjne w jelicie, poza tym poprawia parametry gospodarki lipidowej i węglowodanowej, chroniąc przed chorobami - chorobami serca, udarem, cukrzycą czy rakiem jelita grubego.
Jedząc gruszkę warzywną, spowalniasz też procesy starzenia się - dodają badacze. Poza tym, oprócz tego, że wspomagasz pracę jelit, to chronisz wątrobę.
Chayote, jako dobre źródło kwasu foliowego, stanowi dobry element diety dla kobiet w ciąży. Będzie to też dobry wybór dla osób, które są na diecie lub chcą trzymać wagę (gruszka warzywna ma bardzo mało kalorii, a dużo błonnika).
Gruszka warzywna jest bezpieczna dla większości ludzi. U niektórych osób może jednak wywołać reakcje alergiczne - są to jednak stosunkowo rzadkie przypadki.
Gruszka warzywna jest produktem niskokalorycznym, pełnym błonnika, przeciwutleniaczy i innych niezbędnych składników odżywczych, dzięki czemu stanowi zdrowy dodatek do niemal każdej diety. Sprawdzi się zarówno w daniach na słodko, jak i wytrwanych. Może być spożywana na surowo, ze skórką, jednak często przed spożyciem jest obierana, gdyż może mieć nieco twardszą strukturę i specyficzny smak.
Gruszka warzywna stanowi świetny dodatek do koktajli, surówek i sałatek. Można ją też gotować, piec czy smażyć. Niektórzy dodają ją do zup, gulaszy i zapiekanek, aby podbić właściwości dania. Pieczona lub smażona bywa dodatkiem do obiadu. Wykorzystywana jest w deserach, wypiekach, a marynowana bywa podawana jako przekąska.
CZYTAJ TAKŻE:
Doskonałe dla mózgu, mięśni, kości i wzroku. Tyle jajek dziennie możesz zjeść
Morskie winogrona to dobry wybór dla tarczycy i serca. Jedzą, by żyć dłużej
Jedna z najzdrowszych sałatek na świecie. Majonezu w niej nie uświadczysz