Doskonałe dla mózgu, mięśni, kości i wzroku. Tyle jajek dziennie możesz zjeść

Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka. Ale nie tylko. Dlaczego warto je jeść?
Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka. Ale nie tylko. Dlaczego warto je jeść?123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Jajka kurze - z czego się składają?
  2. Które jajka są najlepsze?
  3. Ile kalorii mają jajka?
  4. Jajka kurze - źródło pełnowartościowego białka
  5. Dlaczego warto jeść jajka?
  6. Jajka a cholesterol
  7. Ile jajek dziennie można jeść?

Jajka kurze - z czego się składają?

Zobacz również:

    Które jajka są najlepsze?

    • jajka z chowu ekologicznego ("zerówki") - jaja pochodzą od kur hodowanych zgodnie z zasadami ekologii. Zwierzęta te mają dostęp do przestrzeni na wybiegu, żywią się naturalnym pożywieniem, takim jak ziarna i pokarmy organiczne; 
    • jajka od kur z wolnego wybiegu ("jedynki") - kurczaki hodowane w systemie wolnego wybiegu mają możliwość swobodnego spaceru na otwartej przestrzeni; 
    • jajka od kur z chowu ściółkowego ("dwójki") - w tym przypadku kurczaki żyją w pomieszczeniach z dostępem do ściółki, na której mogą szukać pożywienia; 
    • jajka z hodowli przemysłowej ("trójki") - te jaja pochodzą od kur trzymanych w klatkach, co jest najmniej etycznym i najmniej korzystnym dla dobrostanu zwierząt sposobem hodowli.
    • XL - jajka o masie równej lub większej od 73 g;
    • L - od 63 g do 73 g;
    • M - od 53 g do 63 g;
    • S - lżejsze niż 53 g.

    Ile kalorii mają jajka?

    Zobacz również:

    Jajka kurze - źródło pełnowartościowego białka

    Dlaczego warto jeść jajka?

    • lecytynę, której zawartość w żółtku jest trzykrotnie wyższa niż w soi będącej głównym źródłem pozyskiwania tego związku. Lecytyna jest niezwykle istotna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, jest bardzo ważnym elementem składowym mózgu, osłonek mielinowych tkanki nerwowej, uczestniczy w metabolizmie cholesterolu; 
    • cholinę, która jest bardzo istotna dla prawidłowej pracy mózgu, systemu nerwowego i metabolizmu wątroby. Cholina wpływa również na poprawę długotrwałej pamięci oraz na funkcje uczenia się. Wzmacnia refleks oraz koncentrację. Zmniejsza również ryzyko chorób związanych z sercem i układem krwionośnym; 
    • zeaksantynę i luteinę, czyli ksantofile należące do karotenoidów o właściwościach przeciwutleniających. Są istotne dla prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku, przeciwdziałają występującej wraz z wiekiem degeneracji plamki żółtej oka.
    Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) mówi, że tygodniowo można zjeść 10 jajek
    Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) mówi, że tygodniowo można zjeść 10 jajek123RF/PICSEL

    Jajka a cholesterol

    Zobacz również:

      Ile jajek dziennie można jeść?

      "Można zdrowiej". Odcinek 5. O otyłości. Obesitolog: można i trzeba leczyć otyłośćINTERIA.PL
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
      W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie. Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.