Mnóstwo przeciwutleniaczy, mniej kalorii. Orzechy tygrysie zyskują na popularności
Małe, brązowe kulki z tygrysimi paskami, o migdałowo-kokosowym posmaku, to orzechy tygrysie, w Polsce mało znane. Jeśli szukasz wartościowej przekąski, to może być dobry trop. Orzechy tygrysie dostarczają wielu składników odżywczych. Są dobre dla serca, kości, korzystnie wpływają na proces trawienia. Oto co warto o nich wiedzieć.
Orzechy tygrysie, znane też jako chufa lub migdały ziemne, tak naprawdę nie są orzechami (wskazuje się, że mają więcej wspólnego z ziemniakami). W rzeczywistości to małe bulwy rośliny Cyperus esculentus - cibory jadalnej, która rośnie w Afryce, Azji Południowej, obu Amerykach, a także na południu Europy. W Polsce w stanie naturalnym praktycznie nie występuje.
Orzechy tygrysie są wielkości ciecierzycy. Mają kształt małych, pomarszczonych kulek w odcieniu maślanym i ciemnobrązowym. Pokryte są prążkami, które przypominają tygrysie prążki, stąd nazwa. W smaku są słodkie - smakują jak migdały i kokos razem wzięte. Stanowią świetną przekąskę także dlatego, że są pełne ważnych składników odżywczych. Chętnie sięgali po nie m.in. starożytni Egipcjanie.
W Polsce, ale też w wielu innych krajach Europy, o orzechach tygrysich mało kto słyszał. Wyjątkiem jest Hiszpania, gdzie ze słodkich bulw cibory jadalnej, a także cukru i wody przyrządza się orzeźwiający napój o nazwie horchata de chufa. Spożywa się go głównie latem.
Orzechy tygrysie to bulwy bogate w błonnik, kwasy tłuszczowe, witaminy, minerały i przeciwutleniacze (z badań wynika, że ilość przeciwutleniaczy zwiększa się wielokrotnie podczas kiełkowania). Dostarczają m.in. witaminy C, witaminy B6, witaminy E, żelaza, magnezu, cynku, potasu, wapnia i fosforu. Zawierają mniej białka niż znane nam orzechy, np. orzechy włoskie, ale mają mniej kalorii (100 g świeżych orzechów tygrysich dostarcza ok. 270 kcal, a suszonych ok. 430 kcal). Znajdziemy w nich korzystne dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe, ale też niestety składniki antyodżywcze jak choćby fityniany i szczawiany, które mogą wpływać niekorzystnie na przyswajanie składników odżywczych z pożywienia.
Orzechy tygrysie są bogate w przeciwutleniacze. Zaliczyć należy do nich choćby witaminę C i witaminę E. Przeciwutleniacze chronią komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem nadmiernych ilości wolnych rodników tlenowych, opóźniają starzenie, zmniejszają ryzyko wielu chorób cywilizacyjnych - miażdżycy, cukrzycy, chorób nowotworowych oraz neurodegeneracyjnych, dlatego warto o nich pamiętać w diecie.
Orzechy tygrysie są dobrym źródłem nierozpuszczalnego błonnika, który zwiększa objętość treści pokarmowej, pobudza ukrwienie jelit i przez mechaniczne udrożnienie ścian jelita grubego wpływa na jego perystaltykę, chroni przed zaparciami, a także zapewnia uczucie sytości i zmniejsza wartość energetyczną diety. Bogate w błonnik i argininę bulwy przyczyniają się również do obniżenia poziomu cukru we krwi.
Orzechy tygrysie są bogate w zdrowe dla serca tłuszcze. Mogą poprawić elastyczność żył i tętnic oraz usprawnić krążenie krwi, zmniejszając ryzyko chorób. Z orzechów tygrysich pozyskuje się olej, którego właściwości niektórzy porównują z właściwościami oliwy.
Spożywanie orzechów tygrysich może przyczyniać się do budowania silniejszej odpowiedzi odpornościowej organizmu na infekcje, w tym wywołane przez bakterie oporne na antybiotyki. Potrzeba jednak więcej badań - zastrzegają naukowcy. Za to na pewno włączenie ich do diety przyniesie korzyści kościom, głównie ze względu na zawartość białka i wapnia.
W niektórych częściach świata orzechy tygrysie są używane jako naturalny afrodyzjak.
Orzechy tygrysie są jadane na wiele sposobów - na surowo, gotowane, pieczone, smażone czy prażone. By zrobiły się bardziej miękkie, warto je namoczyć. W niektórych krajach popularne są orzechy tygrysie prażone z cukrem. Bez dodatków stanowią wartościową przekąskę, ale można je stosować również jako dodatek do koktajli, jogurtów, sałatek czy różnych innych dań.
W procesie mielenia orzechów tygrysich otrzymywana jest mąka, która ma naturalnie słodki, migdałowy smak. To sprawia, że może być śmiało wykorzystywana w wypiekach w ramach diety o niskiej zawartości cukru. Z orzechów tygrysich można przygotować samodzielnie także mleko roślinne przypominające napój znany jako horchata de chufa.
Produkty z orzechów tygrysich mogą zastąpić pewne produkty spożywcze zawierające powszechne alergeny. Na przykład mąka z orzechów tygrysich jest bezglutenową alternatywą dla tych zawierających pszenicę. Napój z orzechów tygrysich jest z kolei alternatywą dla mleka krowiego, które zawiera laktozę.
CZYTAJ TAKŻE:
Szklanka wypita rano pomaga spalić tłuszcz i obniża cholesterol. Woda owsiana to fenomen
"Lekka" przekąska tak naprawdę sprzyja tyciu. Syci na krótko, podbija cukier