Nie wyrzucaj do kosza. Wpływają na funkcjonowanie mózgu i wzrok
Truskawki to prawdziwe bogactwo składników odżywczych. Sezon na nie właśnie trwa, dlatego nie będzie lepszej okazji, by skorzystać z tego, co oferują. A oferują bardzo dużo. Dużo w nich przeciwutleniaczy, witamin i związków mineralnych, przypisuje się im liczne właściwości prozdrowotne. Jak się jednak okazuje (i tu wiele osób może być zaskoczonych), powinniśmy zwracać uwagę nie tylko na same owoce, ale też na to, co zwykle wyrzucamy do kosza, gdy mamy z nimi do czynienia. Szypułki truskawek również są bardzo wartościowe - przekonują eksperci. I są na to badania.
Truskawki znajdują się wysoko na liście ulubionych owoców Polaków. Gdy tylko przychodzi na nie sezon, królują na talerzu pod różnymi postaciami i w różnym towarzystwie. I bardzo dobrze, bo są szczególnie bogate w przeciwutleniacze, witaminy, składniki mineralne i błonnik. W truskawkach znajdują się wysokie ilości przeciwutleniaczy w postaci związków z grupy polifenoli, znajdziemy w nich duże ilości witaminy C i kwasy foliowego, poza tym potasu, żelaza, magnezu czy manganu. Tyle dobrego, a przy tym niewiele kalorii i niski indeks glikemiczny.
Polifenole zawarte w owocach jagodowych, do których należą truskawki, redukują stres oksydacyjny, który może prowadzić do rozwoju wielu chorób. Truskawki posiadają właściwości przeciwzapalne, mają właściwości obniżające ciśnienie krwi, redukują poziom cholesterolu. Wspierają funkcjonowanie mózgu i, jak zaobserwowano w badaniach, u osób spożywających wysokie ilości truskawek niższe jest ryzyko wystąpienia otępienia typu alzheimerowskiego. Owoce te wspierają też układ odpornościowy, mają działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, korzystnie wpływają na pracę jelit, wzrok i zdrowie oczu, a także na kondycję skóry. Działają też przeciwstarzeniowo.
Regularne spożywanie truskawek, jak podkreślają eksperci, odgrywa istotną rolę w profilaktyce chorób cywilizacyjnych
Truskawki uprawiamy lub kupujemy przede wszystkim dla aromatycznych, soczystych, słodkich owoców. Tymczasem wielu z nas nie wie, że jadalne są również zielone szypułki, które zwykle lądują w koszu. Postanowili o tym przypomnieć eksperci ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW). Jak wykazały badania przeprowadzone przez naukowców SGGW i Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, w szypułkach znajduje się wiele cennych dla organizmu związków. Jakich?
"Szypułki truskawek zawierają wiele cennych składników: błonnik, witaminę C, witaminę E, związki polifenolowe (takie jak kwas elagowy, kwas chlorogenowy, rutyna i katechina) oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, które działają przeciwzapalnie i korzystnie wpływają na funkcjonowanie mózgu. Obecne są w nich również luteina i beta-karoten - związki o silnym działaniu antyoksydacyjnym, odgrywające kluczową rolę w ochronie wzroku. Luteina gromadzi się w siatkówce oka, gdzie pomaga filtrować szkodliwe promieniowanie UV i niebieskie światło, natomiast beta-karoten, jako prekursor witaminy A, wspiera prawidłowe funkcjonowanie siatkówki oraz widzenie o zmierzchu" - wymienia cytowany w komunikacie uczelni Radosław Bogusz z SGGW.
Szypułki, traktowane dziś głównie jako odpad, mają ogromny potencjał w codziennej diecie i, jak zauważają badacze, duży potencjał, jeśli chodzi o wykorzystanie w produktach spożywczych. Ale nas interesuje dziś przede wszystkim to, jak na co dzień możemy je wykorzystać. Do czego możemy dodać szypułki? Jak je traktować?
Szypułki truskawek można dodawać do smoothie czy koktajli. Można je także wykorzystać w pesto (np. takim klasycznym, z bazylii), jak i w sałatkach. W wersji suszonej sprawdzą się w naparach - można do nich dodać też dojrzałe truskawki, można je łączyć z innymi ziołami. Szypułki z truskawek bywają też wykorzystywane do aromatyzowania octu.
CZYTAJ TAKŻE:
Naturalne źródło witaminy D. Działają przeciwmiażdżycowo, są dobre dla mózgu
Pomaga schudnąć, wspiera serce i jelita. W Polsce niesłusznie niedoceniany
Nie żałuj do obiadu. Dostarcza przeciwutleniaczy, wpływa na zdrowie serca, wzmacnia