Naturalne źródło witaminy D. Działają przeciwmiażdżycowo, są dobre dla mózgu

Grzyby w diecie Polaków są obecne od dawna. Największą popularnością cieszą pieczarki, kurki, borowiki, maślaki czy podgrzybki. Pewną nowością są dla nas boczniaki, pieczarki portobello czy grzyby mun, a już na pewno grzyby shimeji. Te ostatnie są przysmakiem kuchni azjatyckiej, a że coraz chętniej odwiedzamy restauracje serwujące azjatyckie jedzenie, sami w domu też coraz chętniej eksperymentujemy ze smakami, grzyby shimeji kosztujemy częściej niż jeszcze kilka lat temu. Czy grzyby shimeji, które wyróżniają się swoim wyglądem spośród innych grzybów, są zdrowe? Czy są smaczne? Jak włączyć je do diety? Sprawdzamy.

Grzyby shimeji - co to takiego?

Grzyby shimeji to grzyby wywodzące się z Azji Wschodniej. Za sprawą rosnącej popularności kuchni azjatyckiej w ostatnich latach znacząco wzrosło zainteresowanie nietypowymi dodatkami spotykanymi w daniach azjatyckich, w tym właśnie grzybami, którym, choćby wyglądem, daleko do "polskich" grzybów. Dziś grzyby takie jak grzyby shimeji można dostać w większych sklepach w Polsce, w formie suszonej, jak i świeżej. I bez trudu można je uwzględnić w diecie, niekoniecznie dodając do dań wywodzących się z Azji.

Określenie "shimeji" odnosi się do ponad 20 różnych gatunków grzybów. W języku japońskim oznacza ono grzyby rosnące w głębokim lesie, podczas pory deszczowej. Dziś grzyby shimeji są uprawiane w wielu miejscach na świecie, w tym w Europie czy w Stanach Zjednoczonych (mogą rozwijać się prawidłowo i wytwarzać jadalne owocniki tylko na odpowiednio skomponowanym podłożu). To grzyby wartościowe pod wieloma względami.

Reklama

Jak wyglądają i jak smakują grzyby shimeji?

Grzyby shimeji wyróżniają się swoim wyglądem. To małe, cienkie grzyby, które spotkamy w kolorze brązowym lub białym (białe są hodowane bez dostępu do światła). Rosną w obfitych kępach, które połączone są ze sobą u niejadalnej nasady. Długie i wąskie trzony zakończone kulistymi kapeluszami to ich cecha charakterystyczna. Strukturą i zapachem blisko im do lubianych w Polsce pieczarek. W smaku? Są lekko pikantne, można w nich wyczuć nutę orzechów i masła. Nie podaje się ich na surowo, gdyż w takiej postaci są gorzkie. Ich obróbka sprawia również, że są łatwiejsze do strawienia.

Grzyby shimeji - wartości odżywcze

Grzyby shimeji uchodzą za źródło wielu wartościowych składników. Dostarczają: wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, potasu, cynku, miedzi, witamin z grupy B czy witaminy D2. Są bogate w białko i błonnik. Stwierdzono w nich obecność polisacharydów i beta-glukanu o działaniu immunostymulującym. 

Grzyby shimeji reprezentują smak umami, którego nośnikiem jest kwas glutaminowy. Należą do produktów niskokalorycznych.

Właściwości grzybów shimeji

W grzybach shimeji obecne są przeciwutleniacze, których podstawową funkcją jest neutralizacja wolnych rodników - niestabilnych cząsteczek, które mogą uszkadzać białka, błony komórkowe i DNA w organizmie. Zwiększenie zawartości przeciwutleniaczy w diecie jest wiązane z obniżeniem stresu oksydacyjnego i zmniejszeniem ryzyka wielu chorób. Zalicza się do nich m.in. cukrzycę typu 2, choroby serca czy nowotwory. Ekstrakty wodne pozyskiwane z grzybów shimeji wykazują też właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Jedzenie tych grzybów będzie wspomagać odporność.

Badania potwierdzają też, że grzyby shimeji działają przeciwmiażdżycowo (w badaniach na zwierzętach wykorzystano proszek z grzybów shimeji). Efekt przeciwmiażdżycowy częściowo wynika z obniżenia stężenia cholesterolu całkowitego w surowicy.

Grzyby, takie jak grzyby shimeji, warto włączyć do diety, bo nie dość, że są niskokaloryczne, to jeszcze zawierają dużo błonnika, a także związki biologicznie aktywne o wspomnianym działaniu antyoksydacyjnym i immunostymulującym, ale też przeciwnowotworowym, przeciwzapalnym i hipoglikemicznym. Do tego białko. 

"Białko grzybów zawiera znaczne ilości lizyny, a więc tego aminokwasu, który w wielu produktach - przede wszystkim w zbożowych - występuje w deficytowych ilościach. Dlatego odpowiednie łączenie grzybów z innymi produktami (np. pierogi z kapustą i grzybami, grzyby zapiekane z makaronem lub z ryżem, pizza itp.) podnosi wartość odżywczą białka spożywanych potraw" - zwracają uwagę eksperci Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. Grzyby shimeji to też źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Grzyby shimeji są również naturalnym źródłem witaminy D, a dokładniej witaminy D2. Witamina D2, ergokalcyferol, obecna jest w drożdżach, grzybach czy tkankach roślin, a witamina D3, czyli cholekalcyferol, występuje w żywności pochodzenia zwierzęcego, np. rybach. Choć podstawowym źródłem witaminy D jest synteza skórna pod wpływem promieni słonecznych, warto dbać o to, by dostarczać ją także z dietą. Witamina D wykazuje bowiem bezpośrednie i pośrednie działanie na cały organizm (podstawową funkcją witaminy D jest regulacja metabolizmu wapnia i fosforu, wykazano również pozytywne działanie witaminy D na układ sercowo-naczyniowy czy działanie układu odpornościowego).

Grzyby, w tym grzyby shimeji, uznaje się również za dość dobre źródło witamin z grupy B. Są one m.in. niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i układu krążenia, wpływają na nasz poziom energii i przemianę materii.

Jako że nie zawierają dużo kalorii, są odpowiednim wyborem dla osób chcących kontrolować swoją wagę lub zmniejszyć spożycie kalorii, jednocześnie uzyskując niezbędne składniki odżywcze.

Jak jeść grzyby shimeji?

Grzyby shimeji to przysmak kuchni azjatyckiej. Dodawane są do dań z makaronem, przygotowywanych np. metodą stir fry, dań z mięsem - wieprzowiną czy kurczakiem. Shimeji są też składnikiem zup, np. tradycyjnej japońskiej zupy miso z grzybami. Mogą też stanowić samodzielne danie - np. smażone na patelni z cebulą i czosnkiem.

Grzyby shimeji mogą też być alternatywą dla innych znanych nam grzybów - w gulaszach, zupach (choćby zupie grzybowej), sałatkach, kanapkach czy jajecznicy.

Lepiej nie spożywać ich na surowo, ponieważ są wtedy gorzkie i trudne do strawienia dla organizmu. Należy poddać je obróbce termicznej. Przed podaniem gotuj je lub smaż.

CZYTAJ TAKŻE: 

Co zrobić, żeby czosnek faktycznie zadziałał? Umyka nam ważny szczegół

Zastąpi jajecznicę, dostarczy i białka, i wapnia. Główny składnik zaskakuje właściwościami

Grill bez mięsa dookoła świata. Najzdrowsze produkty wege, które warto wrzucić na ruszt

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: grzyby | grzyby właściwości | grzyby a zdrowie | kuchnia azjatycka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL