Jeśli siemię lniane, to najlepiej w takiej formie. Jelita odczują różnicę

Siemię lniane już bardzo dawno temu dało się poznać jako niezwykle cenne źródło składników odżywczych. Chcąc czerpać z jego dobroczynnych właściwości, wielu z nas decyduje się na zakup. Jednak, ze względu na to, że nasiona lnu występują w dwóch głównych odmianach - brązowej i złotej oraz w postaci mielonej lub nie - u potencjalnych nabywców mogą pojawić się wątpliwości dotyczące tego, która z odmian ma przewagę pod względem wartości odżywczych i właściwości. Czy rzeczywiście kolor siemienia lnianego ma znaczenie? Jakie siemię lniane wybrać? Odpowiadamy.

Siemie lniane - właściwości. Jak działa siemię lniane?

Siemię lniane to prawdziwa skarbnica zdrowia. Wśród jego prozdrowotnych właściwości wymienia się:

Reklama
  • wspomaganie pracy układu trawiennego - łagodzi bóle brzucha, zmniejsza nasilenie biegunki, a dodatkowo, przez dużą zawartość błonnika, ułatwia utrzymanie prawidłowej masy ciała;
  • działanie antyoksydacyjne - siemię lniane zawiera lignany, czyli związki roślinne o silnych właściwościach przeciwutleniających, które w pewnym stopniu mogą chronić przed chorobami nowotworowymi;
  • uzupełnianie niedoborów minerałów - np. selenu, cynku, miedzi, manganu, wapnia, potasu czy magnezu;
  • korzystny wpływ na gospodarkę hormonalną - siemie lniane obfituje w fitoestrogeny - związki organiczne działające w organizmie ludzkim podobnie do estrogenów. Substancje należące do tej grupy mogą przyczyniać się do regulacji stężenia hormonów, zwłaszcza u kobiet w okresie menopauzy;
  • działanie przeciwzapalne - kwasy tłuszczowe omega-3 oraz lignany redukują stany zapalne w organizmie i wspierają pracę serca i mózgu. 

Dzięki wyżej wymienionym składnikom siemię lniane wspiera ogólną kondycję zdrowotną, poprawiając funkcjonowanie różnych układów w organizmie. Co ważne, nie powinno być jednak uznawane za alternatywę dla konwencjonalnej medycyny. Jeśli obserwujesz u siebie jakiekolwiek niepokojące objawy, w pierwszej kolejności powinieneś skonsultować się z lekarzem.

Kolor siemienia lnianego - brązowe czy złote?

Siemię lniane występuje w dwóch charakterystycznych kolorach: brązowym i złotym. 

Brązowe siemię lniane jest bardziej popularne i dostępne w niemal każdym sklepie spożywczym. Złote siemię lniane jest spotykane znacznie rzadziej, ale i tak zaskarbiło sobie rzeszę zwolenników, m.in. dlatego, że zawiera mniej tłuszczu i więcej białka niż jego brązowa odmiana. Co więcej, len złoty ma więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych - w tym dwóch, których organizm nie jest w stanie wyprodukować samodzielnie: kwasu linolowego oraz kwasu alfa-linolenowego. Z drugiej strony brązowe nasiona lnu są zdecydowanie bogatsze w przeciwutleniacze, dlatego trudno jasno rozstrzygnąć, który rodzaj jest lepszy. Wydaje się, że najrozsądniejsze będzie uznanie ich obu za wartościowe i uzależnienie wyboru od indywidualnych preferencji konsumenta. Zasadniczo kolor ziaren wynika z zawartości różnych pigmentów i substancji roślinnych, jednak nie ma to znacznego wpływu na ich wartość odżywczą. Oba rodzaje siemienia lnianego mają dużo błonnika, zdrowych tłuszczów, witamin i minerałów, które są korzystne dla zdrowia.

Brązowe i złote siemie lniane - różnice w składzie odżywczym

Oba rodzaje ziaren są znakomitym źródłem kwasu alfa-linolenowego, który jest roślinną formą kwasów omega-3, istotnych dla zdrowia serca, mózgu i układu krwionośnego. Jak już zostało wspomniane, przyjmuje się, że złote siemię lniane może mieć nieco wyższą zawartość tłuszczów wielonienasyconych, w tym właśnie omega-3, podczas gdy brązowe siemię zawiera więcej kwasów jednonienasyconych. Te różnice są jednak na tyle małe, że nie wpływają znacząco na korzyści zdrowotne płynące z ich spożycia.

Jak smakuje brązowe siemię lniane, a jak złote?

Czynnikiem decydującym dla niektórych może okazać się smak. Brązowe nasiona lnu mają o wiele wyraźniejszy smak, za to złote siemię lniane jest łagodniejsze dla podniebienia i ma o wiele delikatniejszą konsystencję. Dlatego złote ziarna mogą być łatwiejsze do wkomponowania w dania, takie jak sałatki czy koktajle, gdzie neutralny smak może być jak najbardziej pożądany. Z kolei brązowe siemię lniane, o wyraźniejszym, orzechowym posmaku, jest popularne w tradycyjnych przepisach, np. w chlebie czy ciastkach.

Siemie lniane - zmielone czy nie?

A czy siemię lniane lepiej spożywać w formie mielonej, czy w postaci nasion? 

Siemię lniane w postaci nasion może przechodzić w całości przez przewód pokarmowy, a zatem nie być wchłaniane przez organizm. Z tego powodu lepiej zdecydować się na zakup formy mielonej lub zmielenie go na własną rękę. Warto wspomnieć, że siemię lniane, zarówno brązowe, jak i złote, aby zachować swoje właściwości, wymaga odpowiedniego przechowywania. Przede wszystkim dlatego, że ze względu na wysoką zawartość tłuszczów łatwo ulega jełczeniu, szczególnie po zmieleniu. Z tego powodu ważne jest, aby przechowywać nasiona w szczelnie zamkniętym pojemniku, w chłodnym i ciemnym miejscu, np. w lodówce.

Źródła:

Lamer-Zarawska, Eliza.Fitoterapia i leki roślinne. Red. PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2013, 502 s. ISBN 978-83-20-04650-2.

Sut A. et al. Dietary intake of omega fatty acids and polyphenols and its relationship with the levels of inflammatory markers in men with chronic coronary syndrome after percutaneous coronary intervention. Kardiologia Polska, 2019, 78.2: 117-123.

CZYTAJ TAKŻE: 

Olej na starzenie się skóry, lepszą pamięć i mocne serce. Pij z łyżeczki lub wcieraj

Mała garść dziennie wspomoże serce, mózg i jelita. Ale rodzynki nie są dobre dla każdego

Grecy jedzą go codziennie i do wszystkiego. Jest dobry dla jelit, kości i serca

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL