Jest źródłem przeciwutleniaczy i magnezu. Pobudza, poprawia nastrój, obniża cholesterol

Ziarna kakaowca są bogatym źródłem witamin i minerałów. Zawierają sporą ilość magnezu, a także wapń, fosfor, potas i cynk. Do tego kakao jest źródłem naturalnych przeciwutleniaczy, takich jak flawonoidy, które pomagają w ochronie komórek przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dlaczego jeszcze warto po nie sięgać, jakie wartości odżywcze ma kakao, na co wpływa i czy każdy może je spożywać? Odpowiadamy.

Kakao - skąd pochodzi?

Kakao najczęściej pochodzi z uprażonych i następnie zmielonych nasion owoców kakaowca. Masa kakaowa ma charakterystyczną, brązową barwę i jest głównie wykorzystywana w przemyśle spożywczym, zwłaszcza do produkcji czekolady i różnych napojów o smaku czekoladowym. Ciekawym faktem jest, że termin "czekolada" może być stosowany wyłącznie do produktów zawierających co najmniej 35 proc. masy kakaowej.

Jakie kakao jest najzdrowsze?

Za najzdrowsze kakao uważa się kakao surowe, które charakteryzuje się tym, że nasiona kakaowca nie są poddawane procesowi prażenia, a jedynie mielone są w niskiej temperaturze. Dzięki temu zachowuje więcej cennych składników odżywczych. Jakie wartości odżywcze i ile kalorii ma surowe kakao?

Reklama

100 g proszku znajduje się ok. 680 kcal. Taka ilość kakao zawiera również 52 g tłuszczu, 6 g węglowodanów, 23 g błonnika i 12 g białka.

W sklepach dostępne jest także kakao o obniżonej zawartości tłuszczu. Wówczas 100 g zawiera ok. 320 kcal, 10 g tłuszczu, 14 g węglowodanów, 33 g błonnika i 27 g białka. 

Kakao - właściwości prozdrowotne. Na co pomaga?

Składniki odżywcze zawarte w kakao mogą przyczynić się do poprawy funkcjonowania organizmu (np. stabilizując poziom glukozy czy redukując ilość wolnych rodników). Co konkretnie znajduje się w składzie tego produktu? Między innymi: 

  • anandamid - poprawia nastrój, wykazuje działanie relaksujące; 
  • teobromina - wykazuje działanie przeciwutleniające, wpływa na pracę serca; 
  • teofilina - ułatwia oddychanie, rozszerza naczynia krwionośne; 
  • witaminy z grupy B - wspomagają pracę układu nerwowego, wpływają na metabolizm i regulują poziom cholesterolu we krwi;
  • polifenole - są antyoksydantami, spowalniają procesy starzenia się komórek, zmniejszają stres oksydacyjny, działają przeciwmiażdżycowo i chronią serce; 
  • magnez - prawidłowy poziom zmniejsza ryzyko nadciśnienia, wzmacnia układ odpornościowy i reguluje pracę tarczycy; 
  • potas - wspiera pracę układu nerwowego i mięśni. 

Kakao pomocne w walce z cukrzycą

Kakao jest polecane osobom chorującym na cukrzycę ze względu na wysoką zawartość flawonoli. Mogą one zwiększać wrażliwość tkanek na insulinę. Nie bez znaczenia jest również magnez, który wykazuje podobne działanie. Zatem cukrzycy mogą od czasu do czasu pozwolić sobie na niewielką ilość gorzkiej czekolady. Jednak warto ją spożywać z umiarem z uwagi na cukier, który również się w niej znajduje. Dopuszczalną dawkę z pewnością pomoże dobrać lekarz.

Niektóre badania wskazują na związek pomiędzy spożywaniem czekolady z wysoką zawartością kakao a zmniejszeniem ryzyka wystąpienia marskości wątroby. Wynika to z obecności związków (np. flawonoidów), które regulują krążenie krwi.

Spożywanie kakao (np. w formie gorzkiej czekolady lub napojów) może przyczynić się do zmniejszenia stężenia złego cholesterolu (frakcji LDL). Dzieje się tak ze względu na zawartość przeciwutleniaczy, które redukują stres oksydacyjny. 

Kakao warto spożywać, ale z umiarem, również na diecie odchudzającej. Składniki takie jak teobromina czy witaminy z grupy B korzystnie wpływają na metabolizm, a tym samym ułatwiają zgubienie zbędnych kilogramów.

Kakao - przeciwwskazania. Kto nie może go spożywać?

Kakao to pyszny i zdrowy produkt, jednak nie każdy może sobie pozwolić na jego konsumpcję. Dotyczy to m.in. osób z uczuleniem na kakao. Spożycie nawet małej ilości wyrobu może wywołać u nich nieprzyjemne reakcje alergiczne - wysypkę, świąd czy kaszel. 

Osoby, które muszą utrzymywać dietę niskotłuszczową (np. cierpiące na zapalenie trzustki), również powinny odmówić sobie kakao. Produkty zawierające ten składnik (np. czekolada) mogą przyczynić się do nasilenia bólów. 

Odstawienie kakao powinni rozważyć ludzie cierpiący na wysokie ciśnienie tętnicze krwi oraz choroby serca. Wynika to z zawartości teobrominy i kofeiny. Ponadto składniki wyrobu mogą niekorzystnie wpływać na niektóre terapie lekowe. Z kakao powinny zrezygnować osoby biorące m.in. leki antydepresyjne.

Kakao - zastosowanie w kuchni

Kakao jest wszechstronnym składnikiem, który można dodawać do wielu potraw, zarówno słodkich, jak i słonych. 

Oto kilka sposobów, w jakie można wykorzystać kakao:

  • czekolada i desery: kakao jest głównym składnikiem czekolady. Możesz używać go do przygotowywania domowej czekolady, pralin czy też dodawać do ciast, ciasteczek, muffinów czy innych deserów;
  • napoje gorące: przygotuj pyszne, gorące napoje, np. gorącą czekoladę, dodając kakao do mleka lub napoju roślinnego. Możesz dodać przyprawy, m.in. cynamon czy wanilię, dla dodatkowego smaku;
  • koktajle i smoothie: dodaj łyżeczkę kakao do koktajli białkowych lub smoothie, aby nadać im kremowej konsystencji i intensywnego smaku;
  • kawa: wypróbuj dodanie kakao do kawy. Możesz stworzyć pyszne kawowe napoje, np. mokkę, łącząc kawę z gorącym mlekiem i kakao;
  • śniadanie: posyp płatki śniadaniowe, owsiankę, jogurt czy pudding chia odrobiną kakao dla smakowego urozmaicenia;
  • sosy i marynaty: użyj kakao do przygotowywania sosów deserowych lub marynat do mięsa, aby nadać im głębokiego smaku.

CZYTAJ TAKŻE: 

Skąd ciągła ochota na słodycze? Oto możliwe przyczyny

Nie tylko składnik słodyczy, ale też roślina o prozdrowotnych właściwościach. Tak działa lukrecja

Dlaczego czekolada tak nam smakuje? Jest wreszcie odpowiedź

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: kakao
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL