Jedz, by mieć zdrowe stawy, skórę i paznokcie. Te produkty zawierają „białko młodości”
"Białko młodości" to popularny suplement diety, który można zakupić w postaci tabletek lub płynu do picia. Jest często wybieranym produktem z uwagi na to, że zapobiega starzeniu się skóry, wzmacnia paznokcie ale także chroni stawy. Kolagen można również uzupełnić dbając o prawidłową dietę. W jakich produktach znajduje się kolagen i dlaczego jest niezbędny dla organizmu?
Kolagen jest białkiem, które naturalnie występuje w organizmie człowieka. Jego produkcja spada jednak po 25. roku życia, początkowo powodując niewielkie zmiany w ciele. Po skończonym 40. roku życia szacuje się, że co roku zawartość kolagenu spada aż o 1 proc.
Kolagen znajduje się przede wszystkim w tkance łącznej, a jego podstawową funkcją jest zapewnienie stabilnego połączenia tkanek i narządów wewnętrznych. Białko wypełnia przestrzenie międzykomórkowe, zapewniając tkankom sprężystość i elastyczność. Jest ważnym składnikiem biorącym udział w procesie krzepnięcia krwi, w gojeniu się ran oraz tworzenia blizn. Od jego zawartości w organizmie zależy również prędkość, z jaką zrastają się kości po złamaniu oraz regeneracja stawów po ich uszkodzeniu.
Kolagen jest nazywany "białkiem młodości" ponieważ jest on odpowiedzialny za wiązanie wody w organizmie człowieka. Jego odpowiedni poziom sprawia, że skóra jest gładka, bez bruzd oraz przebarwień. Wraz z powolną utratą białka, czyli po 25. roku życia, na twarzy mogą pojawiać się pierwsze zmarszczki, skóra traci na jędrności oraz zdrowym kolorze.
Kolagen znaleźć można w wielu kremach i innych kosmetykach przeznaczonych przede wszystkim do pielęgnacji twarzy, których celem jest wygładzenie zmarszczek oraz przywrócenie jednolitego kolorytu skóry.
W ostatnim czasie suplementy diety z kolagenem stały się prawdziwym hitem, bowiem jego regularne uzupełnianie ma na calu redukcję zmarszczek, przywrócenie jędrności skóry ale także wzmocnienie stawów. Kolagen jest istotnym składnikiem dla kondycji włosów oraz paznokci, wzmacniając je i odżywiając.
Nie tylko ze względu na zatrzymanie procesów starzenia się kolagen jest coraz częściej wybieranym suplementem diety, ale również z uwagi na fakt, że jego odpowiedni poziom w organizmie zwiększa proces wchłaniania składników odżywczych usprawniając metabolizm.
O uzupełnienie kolagenu powinny zadbać również osoby, które cierpią na schorzenia związane z układem krążenia, mają zaburzenia procesu krzepnięcia krwi, ich naczynia krwionośne są osłabione i mają skłonność do pękania.
Kolagen stosowany jest w medycynie, a także w postaci suplementów diety jako tabletki bądź płyn. Należy jednak wiedzieć, że występuje on również w niektórych produktach spożywczych i warto wzbogacić o nie dietę, by poprawić kondycję organizmu. Gdzie znajduje się kolagen?
Ryby
Kolagen morski jest najlepiej przyswajalną formą tego białka i pozyskiwany jest ryb, przede wszystkim z tuńczyka i dorsza. Jego njwiększa ilość jest zgromadzona w ościach, skórze i rybich łuskach dlatego warto przygotowywać bulion rybny lub włączyć do diety takie ryby, które można zjadać w całości (np. sardynki).
Jaja
Jajka powinny na stałe zagościć w diecie, by dbać o prawidłowy poziom kolagenu. Zawierają one cenne aminokwasy - glicynę i prolinę - które biorą udział w procesie wytwarzania kolagenu w organizmie.
Rosół
Na szczególną uwagę zasługuje rosół ale ten, który jest przygotowywany na kościach z mięsem, łapkach czy skrzydełkach. Znajdziemy w nim nie tylko kolagen, ale także kwas hialuronowy czy minerały. Rosół uszczelnia ściany przewodu pokarmowego, usprawnia przemianę materii i likwiduje uporczywe zaparcia.
Podroby
Innym, doskonałym źródłem kolagenu, są podroby zwierzęce, a przede wszystkim wątroba, serce czy nerki. Znajduje się w nich kolagen typu I, który jest łatwo przyswajalny dlatego warto rozszerzyć dietę właśnie o podroby.
Oprócz spożywania produktów bogatych w kolagen, warto wprowadzić do diety niektóre warzywa i owoce, które wpływają na samą produkcję tego białka wewnątrz organizmu.
Przede wszystkim zaleca się większe spożywanie warzyw zielonolistnych, taki jak: jarmuż, rukola, szpinak. Są bogate w witaminę C, która wspiera produkcję kolagenu ale chroni również przed wolnymi rodnikami.
Obowiązkowo w diecie powinny znaleźć się pestki dyni, które są bogate w cynk. Pierwiastek ten bierze udział w syntezie kolagenu ale jest również odpowiedzialny za proces gojenia się ran oraz pracę układu immunologicznego.
Do potraw warto dodawać świeży czosnek, który jest źródłem siarki. Działa ona przeciwzapalnie ale bierze również udział w procesie tworzenia tkanki łącznej, przede wszystkim chrząstek. Ma korzystny wpływ na kondycję włosów oraz paznokci.
W sezonie letnim warto pamiętać o regularnym spożywaniu truskawek, które zawierają kwas elagowy. Jest on przeciwutleniaczem chroniącym przed rozpadem kolagenu w organizmie. Do innych owoców bogatych w kwas elagowy zalicza się jagody, maliny oraz jeżyny.
CZYTAJ TAKŻE:
Zapomniany hit na odporność. Poprawia też pracę mózgu, wzrok, skórę i kości
Domowa maść za 3 złote działa lepiej niż te z apteki. Hit na stawy i skórę