Zakwas z buraka. Superzdrowy skarb narodowy
Zakwas z buraka to prawdziwy polski superfood. Wspomaga trawienie, oczyszcza organizm z toksyn, reguluje metabolizm i wzmacnia odporność. Do tego kosztuje grosze, ponieważ możesz przygotować go samodzielnie w domu. Co jeszcze należy wiedzieć o zakwasie buraczanym? Poniżej znajdziesz wszystkie najważniejsze informacje.
Zakwas z buraka nazywany jest inaczej zakwasem buraczanym lub kiszonym barszczem. To ciemnobordowy płyn, który powstaje w procesie kiszenia czyli fermentacji buraków. Zakwas z buraka można przygotować samodzielnie w domu lub kupić gotowy produkt. Cena zależy od producenta i pojemności, jednak najtańsze napoje zakupić można już za 5 złotych.
Po czym poznać dobry produkt? Najbardziej wartościowy zakwas z buraka cechuje się bardzo intensywnym - nieprzejrzystym - kolorem oraz gęstawą konsystencją. Zakwas ma specyficzny smak, który nie każdemu przypadnie do gustu. Mimo tego, nie warto z niego rezygnować. Produkt jest prawdziwą bombą witaminową.
Zakwas z buraka jest bardzo zdrowy. Zawiera wiele cennych witamin i mikroelementów. W składzie zakwasu z buraka znaleźć możemy m.in. magnez, fosfor, żelazo, mangan, miedź, cynk, potas, a także kwas foliowy, witaminy B2 i B6 oraz witaminę C. Produkt jest również doskonałym źródłem kwasu mlekowego i błonnika.
Ze względu na bogaty skład, zakwas z buraka zaliczany jest do grupy produktów superfoods. To termin, który wykorzystywany jest do określania naturalnej i zdrowej żywności o drogocennych właściwościach.
Właściwości zakwasu z buraka:
- działa antyoksydacyjne,
- pobudza pracę jelit,
- oczyszcza organizm z toksyn,
- wspomaga trawienie,
- reguluje metabolizm,
- wzmacnia odporność organizmu,
- reguluje ciśnienie krwi,
- reguluje poziom cholesterolu,
- zwiększa poziom energii,
- poprawia koncentrację,
- zwalcza stany zapalne i infekcje,
- wspomaga pracę wątroby,
- wspomaga odchudzanie.
- poprawia wydolność organizmu,
- wspomaga organizm podczas leczenia chemioterapią.
Niektóre badania (np. Howard University of Washington) wskazują również, że zakwas z buraka może mieć także właściwości przeciwnowotworowe. Chodzi przede wszystkim o zapobieganie takim chorobom jak rak płuc oraz rak skóry.
Ze względu na liczne właściwości i naturalny skład, zakwas z buraka traktować można jako suplement diety i spożywać go bez konkretnych wskazań. Zakwas uważany jest za bezpieczny produkt i może być stosowany przez ciężarne, karmiące i dzieci. Nie należy jednak przesadzać z jego ilością. Polecana dawka zakwasu z buraka to pół szklanki dziennie.
Poza tym, zakwas można stosować w przypadku: infekcji, zbyt wysokiego poziomu cholesterolu, zbyt wysokiego ciśnienia tętniczego, problemów z trawieniem lub metabolizmem i spadków energii. Sok z kiszonych buraków dobrze sprawdzi się także u pacjentów onkologicznych, którzy są w trakcie leczenia cytostatykami, czyli chemioterapią.
Zanim zaczniesz przygotowywać zakwas z buraka, znajdź odpowiednie naczynie, np. duży słój. Należy pamiętać o tym, aby naczynie było szklane lub kamionkowe. W żadnym wypadku nie metalowe.
Do przygotowania domowego zakwasu z buraka potrzebujesz: 2 kg buraków, 3-4 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, 2 łyżki soli oraz 2-3 litry wody. Przepis jest bardzo prosty.
Buraki na zakwas należy dokładnie umyć, obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Następnie wraz z pozostałymi produktami umieścić w słoju i zalać wodą. Słoik należy przykryć ściereczką, przewiązać gumką lub sznurkiem i pozostawić w temperaturze pokojowej na kilka dni. Po jakimś czasie w zakwasie pojawić się może piana i bąbelki. Nie należy się tym martwić. To normalny proces kiszenia buraków. Może się jednak zdarzyć, że w zakwasie pojawi się pleśń. W takim wypadku, należy go wylać i przygotować od nowa. Zakwas jest gotowy do picia po około 5-7 dniach.
CZYTAJ TAKŻE:
Zrób zakwas buraczany z chlebem
Kto powinien unikać miodu?