Codzienne picie herbaty może obniżać ryzyko cukrzycy. Najlepiej działa jeden jej rodzaj

Codzienne picie herbaty może mieć znaczenie w profilaktyce cukrzycy - donoszą badacze. Zaobserwowano, że jej spożywanie korzystnie wpływa na metabolizm glukozy i zmniejsza ryzyko stanu przedcukrzycowego oraz cukrzycy typu 2. Szczególnie skuteczny wydaje się być jeden jej rodzaj. Oto szczegóły.

Zmiana stylu życia kluczowa w profilaktyce cukrzycy

Zmiana stylu życia to najlepszy sposób na zmniejszenie ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2 i, obok przyjmowania leków, kontrolowania objawów choroby.

Lekarze i eksperci, jeśli chodzi o dietę, zalecają spożywanie dużej ilości warzyw, produktów pełnoziarnistych (węglowodany złożone), a także produktów stanowiących źródło pełnowartościowego białka (przy czym stosunek białka zwierzęcego do białka roślinnego powinien wynosić 50:50). W diecie powinny być też obecne zdrowe tłuszcze pochodzenia roślinnego (tłuszcze pochodzenia zwierzęcego należy ograniczyć do minimum, podobnie jak udział węglowodanów prostych), a więc orzechy, nasiona, pestki oraz oleje roślinne jak oliwa i olej rzepakowy. A gdzie owoce? Owoce, jak się podkreśla, należy spożywać w mniejszej ilości niż warzywa ze względu na zawartość naturalnie występujących cukrów prostych.

Reklama

Obok diety ważne są regularne ćwiczenia, które, wraz z odpowiednim sposobem odżywiania, przyczyniają się do utrzymywania prawidłowej masy ciała.

Codzienne picie herbaty a cukrzyca. Wyniki badań

Badania nad tym, co jeszcze może być skuteczną bronią przed cukrzycą, trwają. Wcześniej wskazywano, że umiarkowane spożycie kawy może zmniejszać ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, a niedawno podzielono się ciekawymi obserwacjami na temat herbaty. Naukowcy z University of Adelaide w Australii oraz chińskiego Southeast University w Nankin wyniki swoich badań przedstawili podczas dorocznego spotkania Europejskiego Towarzystwa Badań nad Cukrzycą (EASD), które odbywało się na początku października w Hamburgu.

Badacze przeanalizowali dane zebrane wśród niemal 2 tys. osób (1923 dorosłych w wieku 20-80 lat; większość stanowiły kobiety), mieszkańców ośmiu chińskich prowincji. Spośród nich 436 osób miało cukrzycę, 352 osoby miały stan przedcukrzycowy, a 1135 uczestników miało prawidłowy poziom glukozy we krwi. Spośród 1923 osób 1000 regularnie piło herbatę, ale różne jej rodzaje. 300 osób deklarowało picie zielonej herbaty, 125 czarnej herbaty, 521 ciemnej herbaty, a 54 osoby piły inne rodzaje herbaty. Wszyscy spożywali herbatę bez dodatków, np. cukru. Naukowcy analizowali zależność między częstością picia herbaty, jak i rodzajami herbat a różnymi wskaźnikami metabolizmu glukozy w organizmie.

U osób codziennie pijących herbatę, w porównaniu z osobami, które jej nie piły, zaobserwowano mniejszą oporność na insulinę, zwiększone wydalanie glukozy wraz z moczem, o 15 proc. niższe ryzyko stanu przedcukrzycowego i o 28 proc. niższe ryzyko cukrzycy typu 2. Największe korzyści odnotowano u tych, którzy postawili na ciemną herbatę (czerwoną, podwójnie fermentowaną). Osoby, które codziennie piły ciemną herbatę, miały o 53 proc. niższe ryzyko stanu przedcukrzycowego oraz o 47 proc. niższe ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 niż osoby niepijące jej wcale.

"Wierzymy, że regularne spożywanie herbaty, szczególnie ciemnej, korzystnie wpływa na zmniejszenie ryzyka stanu przedcukrzycowego i cukrzycy" - zaznaczał w rozmowie z Medical News Today prof. nadzwyczajny Tongzhi Wu z Adelaide Medical School, współautor badania. 

Co takiego ma w sobie ciemna herbata?

Autorzy pracy zastrzegają, że jest to badanie obserwacyjne, a wyniki nie dowodzą, że codzienne picie herbaty poprawia kontrolę poziomu cukru we krwi, a jedynie sugerują istnienie takiej zależności. Jednocześnie wskazują, dlaczego ciemna herbata może mieć tak pozytywny wpływ na organizm. Ich zdaniem korzystny wpływ ciemnej herbaty na kontrolę metabolizmu glukozy może mieć swoje źródło w sposobie jej produkcji. Proces fermentacji z udziałem mikroorganizmów może bowiem przyczyniać się do tego, że jest ona bogata w substancje bioaktywne - alkaloidy, wolne aminokwasy, polifenole, polisacharydy oraz ich pochodne, które wykazują silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Mogę one wpływać na wzrost wrażliwości tkanek na insulinę, na wydajność komórek trzustki, które produkują insulinę, a także na zmianę składu bakterii jelitowych.

Działanie bioaktywnych składników ciemnej herbaty przez autorów badania zostało porównane do działania leków na cukrzycę - inhibitorów SGLT2 (kotransportera sodowo-glukozowego 2; to tzw. flozyny). Leki te blokują działanie SGLT2, powodując wzmożone wydalanie glukozy wraz z moczem, co przekłada się na obniżenie stężenia glukozy we krwi.

CZYTAJ TAKŻE: 

Co tak naprawdę wywołuje cukrzycę? Na chorobę pracuje się latami

Zasady diety cukrzycowej. Co jeść a czego unikać, by obniżyć poziom cukru we krwi?

Ustalono najlepszą godzinę na śniadanie i kolację. Poprawia metabolizm cukru

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: herbata
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL