Jak można się zarazić świńską grypą?
Świńska grypa jest inaczej określana grypą typu A/H1N1 albo grypą meksykańską. Ta ostatnia nazwa wiąże się z tym, że niebezpieczna świńska grypa pojawiła się w marcu 2009 roku, właśnie w Meksyku i stąd zaczęła rozprzestrzeniać się na cały świat.
Rozprzestrzenianie się świńskiej grypy określa się mianem pandemii, ponieważ nowy wirus ją wywołujący, jest genetycznym mieszańcem aż czterech różnych wirusów.
Wirus A/H1N1 odpowiedzialny za świńską grypę przenosi się drogą kropelkową i w związku z tym bardzo łatwo się nią zarazić. Wbrew powszechnej panice, świńską grypą nie zarazimy się przez spożywanie gotowanego mięsa wieprzowego.
Na samym początku choroby świńska grypa nie różni się wiele od klasycznej choroby wirusowej. Gorączka, przyspieszony oddech, bóle mięśniowe oraz kaszel bywają zatem zwodnicze. Potem jednak przychodzą kolejne, wyraźne już objawy świńskiej grypy.
Oddech zaczyna sprawiać wyraźne problemy aż do niewydolności oddechowej. Atakuje wysoka gorączka, oscylująca w granicach 40-41 stopni, ból gardła, kaszel oraz katar, zmęczenie i biegunka z wymiotami. Tak naprawdę świńska grypa nie różni się znacznie od tej najbardziej nam znanej.
Zachowanie higieny, unikanie bliskiego kontaktu z osobami kichającymi oraz kaszlącymi, nawyk trzymania rąk z dala od twarzy, w razie niemożności umycia rąk sięganie po żel antybakteryjny - wszystko to razem daje szansę na uniknięcie zarażenia świńską grypą. Zaleca się też picie herbatki krwawnikowo-miętowo-bzowej.