Ustalono najlepszą godzinę na śniadanie i kolację. Poprawia metabolizm cukru
O której godzinie jesz śniadanie? Z badań wynika, że zdecydowanie lepiej zjeść je wcześniej niż później. Naukowcy donoszą, że zjedzenie śniadania po godz. 9 znacznie zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 w porównaniu do śniadania zjedzonego przed 8. Badacze wskazali też najlepszą porę na kolację. Wyniki ich badań pokazują, że możemy zmniejszyć ryzyko cukrzycy, nie tylko zmieniając to, co jemy, ale także, kiedy to jemy.
Pod hasłem "cukrzyca" kryje się tak naprawdę grupa chorób metabolicznych, które charakteryzują się zbyt wysokim poziomem cukru we krwi, czyli hiperglikemią. Najczęściej występującym typem cukrzycy jest cukrzyca typu 2. Wyróżnia się dwie jej przyczyny: upośledzenie wydzielania insuliny, na które wpływ mają różne czynniki genetyczne, oraz oporność na działanie insuliny (insulinooporność), której przyczyną mogą być zarówno czynniki genetyczne, jak i otyłość. Niegdyś cukrzyca typu 2 nazywana była starczą, bo stwierdzano ją głównie u osób starszych, ale ze względu na szerzącą się otyłość wiek zachorowania znacznie się obniżył. Dziś dotyczy nawet dzieci i młodzieży.
Otyłość i mała aktywność fizyczna to najważniejsze czynniki ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2. Zapobieganie rozwojowi choroby polega przede wszystkim na dbaniu o utrzymanie odpowiedniej masy ciała przez właściwą dietę i regularną aktywność fizyczną.
Nie tylko produkty, po jakie sięgamy, ale, jak się okazuje, także czas, kiedy po nie sięgamy, ma znaczenie, gdy chodzi o ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.
Związek między częstotliwością i czasem spożywania posiłków a występowaniem cukrzycy typu 2 zbadał zespół z hiszpańskiego ISGlobal (Instituto de Salud Global Barcelona) wraz z zespołem z INSERM (Institut national de la santé et de la recherche médicale) z Francji. "Wiemy, że pora posiłków odgrywa kluczową rolę w regulacji rytmów okołodobowych oraz kontroli glukozy i lipidów, ale niewiele badań dotyczyło związku między posiłkami lub postem a cukrzycą typu 2" - tłumaczy Anna Palomar-Cros, badaczka ISGlobal i pierwsza autorka badania, którą cytuje m.in. "Science Daily".
Uczestnicy badania, a było ich ponad 103 tys. (79 proc. stanowiły kobiety), wskazywali drogą online, co jedli i pili w ciągu doby i w ciągu trzech nienastępujących po sobie dni. Podawali także informacje o czasie posiłków. Zespół badaczy uśrednił zapisy żywieniowe z pierwszych dwóch lat obserwacji i ocenił stan zdrowia uczestników w kolejnych latach (średnio z siedmiu lat).
W trakcie badania odnotowano 963 przypadki cukrzycy typu 2. Ryzyko zachorowania było istotnie wyższe w grupie osób, które regularnie jadły śniadanie po godz. 9, w porównaniu z grupą osób, które jadły śniadanie przed godz. 8. "Z biologicznego punktu widzenia ma to sens, ponieważ pomijanie śniadania wpływa na kontrolę glukozy i lipidów, a także poziom insuliny" - wyjaśnia Palomar-Cros.
Badacze zaobserwowali, że zjedzenie śniadania po godz. 9 zwiększało ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 o 59 proc. w porównaniu ze śniadaniem zjedzonym przed godz. 8.
Zespół badaczy wskazał również najlepszą porę na kolację. Późna kolacja, tzn. taka jedzona po godz. 22, wydawała się zwiększać ryzyko rozwoju cukrzycy, podczas gdy częstsze jedzenie (ok. pięć razy dziennie) wiązało się z mniejszą częstością występowania choroby. Przedłużony post jest korzystny tylko wtedy, gdy odbywa się poprzez wczesne śniadanie (przed godz. 8) i wczesną kolację - zauważono.
"Nasze wyniki sugerują, że pierwszy posiłek przed godz. 8 rano i ostatni posiłek przed godz. 19 mogą pomóc zmniejszyć częstość występowania cukrzycy typu 2" - podsumowuje Manolis Kogevinas, badacz z ISGlobal i współautor badania.
CZYTAJ TAKŻE:
Najlepsze desery dla cukrzyków. W użyciu dobrze znane składniki
Alkohol sprzyja otyłości i cukrzycy typu 2. Ten rodzaj alkoholu jest najgorszy!
Letnia dieta dla cukrzyka. Które owoce sezonowe mogą zaszkodzić?