Prawie pół miliona Polaków nie toleruje glutenu. Zasady diety w celiakii
Celiakia, czyli choroba trzewna, spowodowana jest nietolerancją na gluten. Znajdziemy go w nasionach pszenicy, żyta, owsa oraz jęczmienia. Podstawą leczenia celiakii jest dieta bezglutenowa. Co powinno się w niej znaleźć? Zobaczcie nasze propozycje.
Celiakia (inaczej choroba trzewna) to przewlekła choroba, która ma podłoże autoimmunologiczne i wynika z nietolerancji na gluten. Z powodu spożywania nasion pszenicy, żyta, owsa oraz jęczmienia u chorych występuje stan zapalny, który prowadzić może do uszkodzenia jelit. Poza tym wystąpić mogą takie objawy jak m.in.;
- wzdęcia
- biegunka
- ból brzucha
- zmęczenie i depresja
Celiakia najczęściej diagnozowana jest w wieku dziecięcym. Coraz częściej zdarza się jednak, że choroba rozpoznawana jest u dorosłych - nawet w późnym wieku. Według oficjalnych danych na celiakie choruje ponad 400 tys. Polaków.
Leczenie choroby trzewnej opiera się przede wszystkim na właściwiej diecie - chodzi o wykluczenie z jadłospisu produktów zawierających gluten. Pacjenci powinni zaakceptować fakt, że na chwilę obecną celiakia jest chorobą nieuleczalną. Zarówno dieta, jak i ewentualne leczenie ma na celu poprawienie komfortu chorego i wykluczenie nieprzyjemnych objawów. Warto jednak pamiętać, że wiele potencjalnych leków na celiakię jest obecnie w fazie testowej.
Czytaj również: Poważna choroba mylona z nietolerancją pokarmową
Z diety osoby chorej na celiakię należy wykluczyć pszenicę, jęczmień, żyto, owies oraz wszelkie produkty, które mogą zawierać powyższe zboża. Zgodnie z informacjami przedstawionymi przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie bezglutenowej, za bezglutenowe uznaje się także produkty przetworzone z zawartością glutenu nieprzekraczającą 20 ppm (20 mg na kg). Zakupy ułatwić może znak przekreślonego kłosa. To międzynarodowy i licencjonowany znak, który widnieje na bezpiecznej bezglutenowej żywności. Na czym jednak dokładnie polega dieta bezglutenowa i co konkretnie należy wykluczyć z jadłospisu? Poniżej przedstawiamy zalecenia dla pacjentów z celiakią.
Dozwolone jest spożywanie nieprzetworzonego mięsa i ryb. Dużą ostrożność należy zachować podczas zakupu wędlin, kiełbas i parówek. Produkty tego typu mogą zawierać spore ilości glutenu, dlatego konieczne jest wybieranie jedynie produktów oznaczonych jako bezglutenowe. Zabronione jest spożywanie gotowych dan mięsnych, przetworów, panierowanych mięs, pasztetów i kaszanki.
Dozwolone jest spożywanie jaj, mleka, jogurtów naturalnych, kafirów, maślanki, sera żółtego i twarogu. Zabronione jest spożywanie nabiału, do którego dodawane są zboża, chodzi m.in. o jogurty z dodatkiem owsa, a także mleko owsiane.
Sprawdź również: Celiakię wywołują częste infekcje?
Pacjenci z celiakią spożywać mogą:
- masło
- smalec
- olej kokosowy oraz wszelkie oleje roślinne
- oliwę z oliwek
Dozwolone jest spożywanie wszystkich owoców i warzyw. Zabronione jest jedynie spożywanie gotowych dań na warzywach, które zawierać mogą zboża. Chodzi przede wszystkim o panierki oraz zagęszczacze do sosów.
Dużą ostrożność należy zachować podczas zakupu majonezu oraz wszelkich sosów. To samo dotyczy słodyczy, lodów i słonych przekąsek. Zabronione jest spożywanie: mąki pszennej, żytniej, jęczmiennej i owsianej, płatków pszennych, jęczmiennych, żytnich i owsianych, musli, kuskusu, kaszy bulgur, makaronu - zarówno pszennego jak i żytniego. Dotyczy to również konkretnych dań, m.in. pizzy, pierogów czy ciast, które przygotowywane są na wyżej wymienionych produktach. Z napojów należy wykluczyć kawę zbożową i piwo.
Wyróżnić można pewną grupę "bezpiecznych produktów", które można swobodnie spożywać. To przede wszystkim nieprzetworzone mięso, ryby, jajka, mleko, nabiał bez dodatków, oleje roślinne, masło, smalec, kawa, herbata, soki owocowe, napary z ziół, czyste alkohole i przyprawy takie jak sól czy pieprz (nie gotowe mieszanki).
W przypadku zakupu innych produktów należy dokładnie prześledzić skład i kierować się ewentualnym znakiem Przekreślonego Kłosa. Warto również zrezygnować ze spożywania gotowych i przetworzonych dań garmażeryjnych, ponieważ istnieje bardzo wysokie prawdopodobieństwo, że zawierają gluten.
CZYTAJ TAKŻE:
Jak obniżyć indeks glikemiczny węglowodanów? Cztery sztuczki