Najlepszy owoc dla kobiet po 50. roku życia. Zbija ciśnienie i chroni serce
Kobiety po menopauzie często mierzą się z narastającymi problemami zdrowotnymi, co spowodowane jest spadkiem estrogenów. Wzrastająca masa ciała, wyższe ciśnienie tętnicze, a także zwiększone ryzyko zawału serca to tylko kilka z nich. W ostatnim czasie naukowcy odkryli, co może wspierać zdrowie kobiet po menopauzie. Okazuje się, że regularne spożywanie mango pozwoli uregulować poziom cukru we krwi i ciśnienie tętnicze. Jakie jeszcze właściwości zdrowotne ma ten owoc?
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis odkryli, że częste sięganie po owoc mango przez kobiety po menopauzie może znacznie poprawić ich samopoczucie oraz wspierać zdrowie - w szczególności tych pań, u których notuje się wzrost ciśnienia tętniczego krwi oraz nadmierną masę ciała.
Badanie przeprowadzono na grupie 25 kobiet, którym codziennie podawano do jedzenia ok. 1,5 filiżanki mango. Kobiety uczestniczące w badaniu miały od 50 do 70 lat.
Po dwóch tygodniach oceniono wyniki krwi uczestniczek i stwierdzono, że obniżył się u nich poziom cholesterolu. Odnotowano u nich także niższe wartości ciśnienia tętniczego. To dwa czynniki, które mogą decydować o rozwoju chorób serca i nagłych incydentach sercowych.
Cholesterol całkowity obniżył się średnio o 13 punktów, a poziom "złego" cholesterolu LDL zmniejszył się w takim samym stopniu.
"Kobiety po menopauzie stoją w obliczu wyraźnych zmian metabolicznych, które mogą zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Wyniki naszego badania wskazują, że codzienne spożywanie mango może być prostą, ale skuteczną strategią wspierania zdrowia w tej grupie" - powiedziała dr Roberta Holt, współautorka badania.
Mango jest bogatym źródłem witamin A, C, E, K, witamin z grupy B (w tym B6), a także kwasu foliowego. Zawiera również beta-karoten, luteinę i zeaksantynę, które odgrywają ważną rolę w dbaniu o wzrok.
Zawarte w owocu witaminy wspierają układ odpornościowy, chroniąc przed infekcjami i zwalczając wolne rodniki.
Witaminy z grupy B wspierają pracę układu nerwowego, a także mięśni. Korzystnie wpływają na sen i koncentrację.
Poza tym mango zawiera sporą ilość błonnika, co jest szczególnie istotne dla kobiet po menopauzie. Wzrost apetytu oraz gorszy metabolizm sprzyjają odkładaniu tkanki tłuszczowej, a spożywanie produktów bogatych w błonnik sprawia, że uczucie sytości utrzymuje się na dłużej. Błonnik jest także kluczowy, jeśli chcemy utrzymać jelita w zdrowiu.
Mango można jeść jako owocową przekąskę - wystarczy obrać owoc i jeść jego słodki i soczysty miąższ. W 100 g owocu znajduje się ok. 60 kcal, dlatego, pozwalając sobie na większą ilość mango, należy uwzględnić to w codziennym zapotrzebowaniu kalorycznym.
Mango doskonale nadaje się także jako dodatek do sałatek, porannej owsianki czy jako jeden ze składników smoothie.
CZYTAJ TAKŻE:
Najlepsze naturalne źródła elektrolitów. Uzupełnisz niedobory, poprawisz nawodnienie
Koreanki piją zamiast wody. Opóźnia starzenie, stymuluje pracę jelit
Owoc wypełniony "kawiorem". Wymiecie wolne rodniki, wspomoże jelita