Miód im ciemniejszy, tym zdrowszy. Ten stosuj dla serca, wątroby i żołądka
Miód gryczany to produkt, który warto włączyć do codziennej diety. Regularnie spożywany poprawia odporność, wspomaga pracę serca oraz chroni przed niektórymi chorobami, m.in. miażdżycą czy chorobami wątroby. Ze względu na doskonały skład sprawdza się także jako składnik domowych kosmetyków. Jak jeszcze działa miód gryczany? Czym różni się od innych miodów? Ile trzeba zapłacić za słoiczek? Odpowiadamy na wszystkie pytania.
Miód gryczany pozyskiwany jest z gryki zwyczajnej. To roślina, która pochodzi z Azji, jednak obecnie uprawiana jest także w Europie, w tym w Polsce. Gryka kwitnie od lipca do sierpnia. Jej kwiaty mają kolory od białego, poprzez odcienie różu, aż do czerwonego.
Miód gryczany ma ciemnobrunatny kolor oraz intensywny, słodko-pikantny smak. Różni się on od klasycznych, słodkich miodów, więc nie każdemu od razu przypadnie do gustu. Wielu pszczelarzy podkreśla, że miód gryczany jest produktem dla koneserów oraz fanów nowych smaków.
Miód gryczany to również jeden z najzdrowszych gatunków miodu. Zawiera m.in. witaminę C, witaminy z grupy B, a także magnez, wapń, sód, krzem, potas, fosfor, miedź, żelazo i mangan. Do tego dochodzą cenne enzymy, zwłaszcza amylazy, fosfatazy i inwertazy. Na uwagę zasługują także polifenole, czyli naturalne przeciwutleniacze. W miodzie gryczanym znaleźć można też choćby kwas kawowy, protokatechowy, hydroksybenzoesowy, syringowy, ferulowy oraz chlorogenowy.
Osoby, które chcą włączyć miód gryczany do codziennej diety, powinny pamiętać jednak, że produkt ten zawiera sporo cukrów prostych, dlatego należy dawkować go ostrożnie. Eksperci zalecają, aby w celach zdrowotnych stosować ok. trzy łyżeczki miodu gryczanego dziennie.
Miód gryczany ma średni indeks glikemiczny (55). 100 g produktu to ok. 340 kcal.
Ze względu na doskonały skład miód gryczany wykazuje szereg właściwości zdrowotnych. Aby w pełni wykorzystać jego działanie, należy pamiętać o właściwym spożywaniu miodu. Miodu nie zaleca się podgrzewać ani dodawać do gorących potraw. Miód gryczany traci bowiem swoje właściwości w temperaturze powyżej 40 st. W przypadku chęci dodania go do herbaty należy odczekać, aż napój nieco ostygnie.
Miód gryczany nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Poprawia odporność organizmu i wzmacnia podczas walki z infekcjami.
Inne właściwości miodu gryczanego to:
- wzmacnianie naczyń krwionośnych,
- wspomaganie pracy serca,
- wspomaganie pracy żołądka,
- poprawa trawienia,
- poprawa pamięci i koncentracji,
- ochrona przed wolnymi rodnikami,
- wspomaganie leczenia niedokrwistości,
- ochrona wątroby,
- wspomaganie odbudowy kości po złamaniach,
- poprawa wzroku i słuchu,
- poprawa stanu cery.
Regularnie spożywany miód gryczany może zapobiegać również niektórym chorobom. Chodzi m.in. o miażdżycę, choroby wątroby czy anemię. Produkt ten zwiększa także przyswajalność witamin i minerałów oraz zmniejsza szkodliwość niektórych używek, np. nikotyny, alkoholu czy kawy. Niektóre badania sugerują również, że miód gryczany może działać antynowotworowo.
Miód gryczany znalazł zastosowanie także w przemyśle kosmetycznym. Jest składnikiem m.in. kremów do pielęgnacji twarzy czy szamponów i masek do włosów. Miód gryczany jest także świetną bazą do przygotowywania domowych kosmetyków. Można wykorzystać go m.in. do maseczek czy peelingów. Sprawdzi się zwłaszcza w przypadku osób z cerą trądzikową i problematyczną.
Mały słoik miodu gryczanego zakupić można już za 20-30 zł. Po zakupie produkt powinien być przechowywany w ciemnym i chłodnym miejscu.
Za najlepszą temperaturę dla miodu gryczanego uważa się ok. 18 st. W cieplejszym miejscu miód może się rozwarstwić, jednak warto pamiętać, że nie wpływa to w żaden sposób na jego właściwości. Rozwarstwiony produkt wciąż jest zdatny do spożycia.
CZYTAJ TAKŻE:
Nigdy nie rób tak z miodem! Zepsuje się lub straci lecznicze właściwości
Jeden z najczęściej fałszowanych produktów. Jak rozpoznać dobry miód?