Najzdrowszy zamiennik ryżu czy ziemniaków. Mnóstwo witaminy B, mało kalorii
Pokrój drobno sporo natki pietruszki, jednego pomidora i ogórka, dodaj też czerwoną cebulę, oliwę i sok z cytryny. Przypraw, wymieszaj i połącz z ugotowaną al dente kaszą bulgur. W ten sposób otrzymasz jedną z najsłynniejszych i najzdrowszych sałatek świata - tabbouleh, popularne danie kuchni Bliskiego Wschodu. Ale to niejedyne zastawanie tej superzdrowej kaszy. Dobrze jest ją wprowadzić na stałe jadłospisu ze względu na zawartość cennych witamin, w tym tych z grupy B, oraz minerałów. Zobacz, dla kogo zalecana jest kasza bulgur i z czym można ją jeść?
Kasza bulgur bogata jest w witaminy, szczególnie te z grupy B. Pomagają one w przemianie spożytego posiłku w energię. Zawiera w sobie także mangan, selen, magnez, żelazo czy fosfor. Często to właśnie tych składników brakuje w naszej codziennej diecie. Warto to zmienić, gdyż żelazo pozwala leczyć anemię, a magnez wpływa pozytywnie na ciśnienie krwi.
W 100 gramach produktu znajduje się 4,5 grama błonnika. Pobierany z produktów pełnoziarnistych zapobiega wielu chorobom krążenia, zmniejsza stany zapalne i reguluje poziom cholesterolu. Dodatkowo pozytywnie wpływa na nasze serce i wspiera odchudzanie.
Kasze należą do produktów niskokalorycznych. Nie inaczej jest w przypadku kaszy bulgur, która w 100 gramach zawiera tylko 83 kcal. Do tego zawiera w sobie:
- 2 gramy tłuszczów,
- 5 gramów sodu,
- 18,5 grama węglowodanów,
- 0,1 grama cukru,
- 3 gramy białka.
Ilość tłuszczów w kaszy zależeć będzie od sposobu jej przygotowania. Podany wynik dotyczy przyrządzenia kaszy bez olejów czy masła. Warto zwrócić uwagę również na ilość białka, które dobrze wpływa na nasze włosy, skórę i paznokcie.
Ugotowana kasza bulgur jest dobrym składnikiem diety dla cukrzyków. Jej indeks glikemiczny wynosi 46, co oznacza niski poziom (uwaga: IG może się zwiększyć w momencie rozgotowania lub po zblendowaniu produktu). To właśnie tego typu produkty powinny częściej pojawiać się na naszych talerzach. Pozwalają normować poziom cukru we krwi i zmniejszają wyrzuty insuliny po posiłku.
Coraz więcej osób choruje na celiakię lub ma nieceliakalną nietolerancję glukozy. W jadłospisie takich osób znjduje się m.in. ryż, ziemniaki oraz bezglutenowe kasze np. jaglana. Jednak kasza bulgur jest niezalecana. Tak samo, jak kasza manna czy kuskus, zawiera ona gluten.
Gluten to nie jedyny problem kaszy bulgur. Zawiera ona w sobie również związki szczawianowe. Mogą one przyczynić się do wzrostu poziomu wapnia w organizmie. To niesie ze sobą problemy z nerkami (np. kamienie nerkowe). Jest to jednak sytuacja skrajna. Wystarczy odpowiednio rozplanować swoją dietę pod kątem produktów zbożowych.
Przygotowanie kaszy bulgur jest proste. Zazwyczaj gotuje się ją od 10 do 20 minut, w zależności od rozmiaru ziaren. Wykorzystana może być jako zamiennik ryżu. Sprawdzi się również dobrze jako baza wspomnianej już bliskowschodniej sałatki tabbouleh, lub kaszotto. By je zrobić wystarczy sucha kaszę bulgur podsmażyć na oliwie, a następnie zalać bulionem i dusić do miękkości, stopniowo dodając ulubione warzywa, grzyby lub strączki, mięso drobiowe lub krewetki.
CZYTAJ TAKŻE:
Ma więcej witaminy C niż cytryna i więcej wapnia niż mleko. Jedz zwłaszcza zimą
Co dzieje się z ciałem, gdy co rano pijesz wodę z kurkumą? Widać od razu
Najzdrowsze orzechy. Jedz jeśli walczysz z cholesterolem lub cukrzycą, uważaj na diecie