Widzisz to na kiszonych ogórkach? Nawet ich nie próbuj!
Zepsute ogórki kiszone rozpoznasz przede wszystkim po charakterystycznym zapachu. Nieprzyjemna woń odwiedzie każdego przed próbą skosztowania ich. Często jednak na ogórkach pojawiają się inne znaki, które niektórzy lekceważą albo uznają za "naturalne". To błąd, bo po zjedzeniu takich kiszonek, możemy nabawić się uciążliwych problemów zdrowotnych.
Obniżają poziom cholesterolu we krwi, wspomagają odporność czy układ pokarmowy. To tylko niektóre z właściwości ogórków kiszonych. Te zamknięte w słojach warzywa, poddane naturalnemu procesowi kiszenia są skarbnicą witamin. Chętnie sięgamy po nie tylko ze względy na ich smak, ale także fakt, że nie są kaloryczne. A co, gdy ogórki kiszone będą zepsute? Jak je rozpoznać? Jak mogą wpłynąć na nasze zdrowie?
Otwierasz słoik z kiszonymi ogórkami i czujesz specyficzny, nieprzyjemny zapach? Nawet ich nie próbuj. Już wiadomo, że nie nadają się do spożycia. Podobnie, gdy są puste w środku i rozpadają się w rękach. Co jeszcze może świadczyć o tym, że ogórki są zepsute? Pleśń. Nie mówimy tu o białym nalocie (cienkiej, jednolitej warstwie białego nalotu, który powstaje w wyniku działalności bakterii kwasu mlekowego) tylko o grubszym kożuchu. Jest zazwyczaj nierównomierny i ma biało-niebieski, szarawy czy zielonkawy kolor. Jeśli zalewa się pieni i ma dziwny zapach, to także znak, że w słoiku rozwinęły się już drożdże i bakterie. Jeśli go zauważysz, nie próbuj nawet "ratować" ogórków - wyrzuć je!
Czytaj również: Nie popełniaj tych błędów przy kiszeniu
Pleśń czy bakterie dostają się do słoików z zewnątrz. Czyli powodem może być m.in. zły dobór warzyw. Jeszcze przed przygotowaniem należy wszystkie dokładnie obejrzeć. Sprawdzić, czy nie są uszkodzone, czy nie ma na nich śladów pleśni. Jeśli znajdziemy coś podejrzanego na ogórkach, odkładamy je na bok. Należy też pamiętać o tym, aby starannie przygotować słoiki i zakrętki, tam również mogą znaleźć się niepożądane bakterie. Ważne jest ich dokładne wymycie i wyparzenie. Jeśli słoiki będą nieszczelne - to kolejny powód na powstanie pleśni na kiszonych ogórkach.
Zepsute ogórki - spleśniałe, zgniłe - są niebezpieczne dla zdrowia. Mogą wywołać nieprzyjemne dolegliwości, jak przy zatruciu pokarmowym:
- ból brzucha
- wymioty
- mdłości
- biegunkę czy wymioty
Pierwsze symptomy zatrucia często pojawiają się nawet po niespełna godzinie od zjedzenia skażonego pokarmu. Większość zatruć i zakażeń pokarmowych mija po kilku dniach, jeśli zachowamy odpowiednią dietę i zadbamy o odpowiednie nawodnienie. U dzieci wskazaniem do wizyty u lekarza jest każda biegunka, która trwa ponad dobę.
CZYTAJ TAKŻE: