Spis treści:
- Czym jest gorczyca?
- Właściwości zdrowotne gorczycy
- Jak stosować gorczycę?
- Kąpiele z dodatkiem gorczycy
- Czy gorczyca jest bezpieczna?
Czym jest gorczyca?
Gorczyca to roślina z rodziny kapustowatych, występuje w kilku odmianach: białej, czarnej, sarepskiej (brązowej).
To właśnie z tej ostatniej powstaje popularna musztarda, a same ziarna od dawna stosuje się w medycynie ludowej. Ich skład jest bogaty w olejki eteryczne, glukozynolaty, błonnik, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne. W gorczycy znajdziemy m.in. wapń, magnez i żelazo.
Właściwości zdrowotne gorczycy
Choć gorczyca nie jest lekiem, liczne badania potwierdzają, że może wspierać organizm na wielu płaszczyznach.
Działa rozgrzewająco
Olejek gorczycowy pobudza krążenie krwi. Dzięki temu gorczyca jest często stosowana w okładach lub kąpielach rozgrzewających przy:
- bólach mięśniowych,
- bólach stawów,
- przeciążeniach po wysiłku.
Poprawia trawienie
Ziarna gorczycy mogą pobudzać produkcję soków trawiennych, dlatego czasem wykorzystuje się je pomocniczo przy niestrawności, wzdęciach oraz pomaga w łagodzeniu uczucia ciężkości po posiłku.
W tej roli najczęściej stosowana jest gorczyca biała, łagodniejsza i delikatniejsza.
Wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne
Związki obecne w gorczycy mają naturalne właściwości antybakteryjne. Dlatego roślina ta bywa wykorzystywana jako element profilaktyki odpornościowej oraz we wspomaganiu leczenia infekcji górnych dróg oddechowych.
Kilka ziaren gorczycy można wrzucić do gorącej wody i z takiego naparu wykonać inhalację. Gorczycę można także dodawać do kąpieli.
Podkręca metabolizm
Niektóre badania wskazują, że ostre przyprawy, w tym gorczyca, mogą lekko zwiększać tempo przemiany materii i termogenezę, co sprzyja kontroli masy ciała. Warto włączyć ją do diety, jeśli planujemy redukcję masy ciała.
Działanie uspokajające
Gorczyca stosowana w tzw. poduszkach gorczycowych jest ceniona za właściwości rozluźniające. Ciepło i delikatny aromat mogą sprzyjać regeneracji i poprawie samopoczucia.
Jak stosować gorczycę?
Gorczyca to aromatyczna przyprawa o lekko pikantnym, musztardowym smaku. Doskonale sprawdza się w marynatach, kiszonkach ale stanowi też dobry dodatek do sosów i dań z mięsa oraz ryb.
Jak dodawać gorczycę do posiłków? Można dosypać jej ziarna w całości lub zmielone. Gorczycę można także uprażyć na suchej patelni.
Gorczyca doskonale sprawdzi się także w formie okładów. Tradycyjne okłady z gorczycy przygotowuje się poprzez zmieszanie zmielonych ziaren z ciepłą wodą. Stosowane na plecy, stawy czy kark wykazują działanie rozgrzewające, zmniejszają napięcie mięśniowe a także działają przeciwbólowo w przypadku bólów reumatycznych.
Wykonując okłady z gorczycy należy pamiętać, by nie pozostawiać ich na skórze zbyt długo, ponieważ mogą wywołać podrażnienie.
Kąpiele z dodatkiem gorczycy
Dodanie do kąpieli zmielonych ziaren gorczycy lub gotowego proszku rozgrzewa i działa relaksująco. Taka kąpiel będzie doskonała dla osób, które odczuwają bóle mięśniowe, są przemęczone albo walczą z infekcją wirusową.
Czy gorczyca jest bezpieczna?
Gorczyca zazwyczaj jest bezpieczna, jeśli używa się jej zgodnie z przeznaczeniem. Należy jednak uważać na alergie, bowiem gorczyca to jednym z alergenów pokarmowych. Stosowana w okładach może powodować podrażnienia skóry, a jeśli jest stosowana w diecie w zbyt dużych ilościach, mogą wystąpić problemy żołądkowe.













