Sok z marchewki zapewni ci dobry wzrok i piękną cerę. Wystarczy pół szklanki dziennie
Marchewka dobrze komponuje się z wieloma warzywami i owocami, co sprawia, że jest składnikiem, który powszechnie występuje w wielu sokach. Jej dodatek czyni je nie tylko smaczniejszymi, ale i zdrowszymi. Sam sok z marchewki to prawdziwa bomba witaminowa i bomba zdrowotna, za grosze. Wzmacnia odporność, pozytywnie wpływa na wzrok oraz pomaga zachować piękną cerę i właściwy koloryt skóry. Jedna szklanka soku z marchwi zapewnia także 250 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę A.
Marchewka to jedno z najczęściej spotykanych warzyw w polskiej kuchni. I bardzo dobrze, gdyż jest jednym z najzdrowszych, które, co więcej, jest na wyciagnięcie ręki o każdej porze roku. Zawiera cenne dla naszego zdrowia składniki, których regularnie powinniśmy organizmowi dostarczać.
W marchewce i soku z marchwi znajdziemy:
- beta-karoten,
- witaminę K,
- witaminę C,
- luteinę,
- witaminę B1 (tiaminę),
- witaminę B3 (niacynę),
- witaminę B6,
- witaminę E,
- potas,
- mangan,
- miedź,
- fosfor.
Jedna szklanka soku z marchwi zapewnia 250 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę A. Marchewka, co warto wiedzieć, jest bowiem skarbnicą beta-karotenu, jednym z bogatszych źródeł w ogóle (to dzięki temu związkowi, należącemu do karotenoidów, jest pomarańczowa), który inaczej zwany jest prowitaminą A. Beta-karoten w organizmie przekształca się w witaminę A w ilości adekwatnej do jego potrzeb. Ma silne właściwości przeciwutleniające (antyoksydacyjne).
Sok z marchwi zawiera również znaczną ilość luteiny i zeaksantyny - dwóch innych karotenoidów, które również mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, co pomaga chronić komórki przed uszkodzeniami i zmniejsza ryzyko niektórych chorób, w tym raka. Naukowcy powiązali m.in. jedzenie marchwi z 26-proc. niższym ryzykiem raka żołądka, jednak potrzeba o wiele więcej badań, by wyjaśnić jego wpływ na komórki nowotworowe.
W przyszłości może okazać się, że sok z marchwi może odegrać rolę w leczeniu białaczki.
Witamina A jest niezbędna dla zdrowia oczu. Kilka badań wiąże spożywanie owoców i warzyw zawierających prowitaminę A ze zmniejszonym ryzykiem ślepoty i związanych z wiekiem chorób oczu (do takich zalicza się m.in. zwyrodnienie plamki żółtej). Dla naszego wzroku ważne są również wspomniane już luteina i zeaksantyna.
Jako bogate źródło witamin A, B6 i C, sok z marchwi może pomóc wzmocnić układ odpornościowy. Wielu sięga po niego w okresie jesienno-zimowym, gdy łatwiej o infekcje. Można go urozmaicić dodatkiem w postaci pomarańczy i odrobiny imbiru.
Sok z marchwi okazuje się być również ważny dla zdrowia serca. To świetne źródło potasu - minerału, który odgrywa ważną rolę w prawidłowej regulacji ciśnienia krwi. Wykazano, że dieta bogata w potas pozwala kontrolować ciśnienie krwi i chroni przed udarem mózgu. Marchew zawiera też witaminę E i inne przeciwutleniacze, które mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu oraz zmniejszyć ryzyko miażdżycy i innych chorób sercowo-naczyniowych.
Szklanka soku z marchwi pokrywa 15 proc. dziennego zapotrzebowania organizmu na potas.
Podkreśla się, że karotenoidy zawarte w soku z marchwi wspomagają zdrowie wątroby. Kilka badań wskazuje, że działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające karotenoidów chroni przed niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby.
Witamina C jest niezmiernie istotna, jeśli chodzi o pielęgnację skóry. To silny przeciwutleniacz (a więc chroni skórę przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki), który wspomaga produkcję kolagenu - "białka młodości", odpowiadającego za utrzymanie prawidłowego nawilżenia oraz elastyczności skóry. Należy wiedzieć, że zdolność do produkcji kolagenu spada wraz z wiekiem, po ukończeniu 30. roku życia, dlatego składnik ten znajdziemy w wielu kremach i maseczkach.
Badania pokazują, że dieta bogata w karotenoidy może chronić skórę przed uszkodzeniami powodowanymi przez promieniowanie ultrafioletowe (UV) i poprawiać wygląd skóry. Dzięki niemu skóra staje się bardziej promienna, napięta, gładka, zyskuje zdrowy koloryt.
Sok z marchwi jest o wiele tańszą opcją dla drogich produktów do pielęgnacji.
Sok z marchwi należy spożywać w umiarkowanych ilościach. Wystarczy pół szklanki dziennie, by czerpać korzyści z jego wyjątkowych właściwości.
Sok z marchwi zawiera więcej beta-karotenu niż surowa marchewka. Picie zbyt dużych ilości może prowadzić do karotenemii, stanu, w którym skóra przybiera żółtawy odcień w wyniku zbyt dużej ilości beta-karotenu we krwi.
Niektóre soki z marchwi, zwłaszcza świeżo przygotowane, mogły nie być pasteryzowane w celu zabicia szkodliwych bakterii. Kobiety w ciąży, osoby starsze, małe dzieci i osoby z osłabionym układem odpornościowym powinny unikać niepasteryzowanego soku.
CZYTAJ TAKŻE:
Zaskakujące, jak możesz wykorzystać ziemniaki. Zmniejsza ryzyko zawału