Ma więcej witaminy C niż cytrusy. Pietruszka to polski skarb
Królowa rosołu na niedzielny obiad, główny składnik polskiego pesto i idealny dodatek do sałatek, to właśnie nać pietruszki, która jest skarbnicą witamin. Nać można wyhodować w domu, na balkonie czy w ogrodzie i warto po nią sięgać jak najczęściej, ponieważ ma wielki wpływ na nasze zdrowie. W co bogata jest pietruszka i na co pomoże jej często zajadanie?
Pietruszka zwyczajna to dwuletnia roślina, której zastosowanie w kuchni znajduje zarówno korzeń jak i nać. To właśnie ta druga zaliczana jest do produktów, który zawiera najwięcej składników odżywczych w swoim składzie, przy czym 100 gram natki pietruszki ma tylko 49 kalorii.
Pietruszka zawiera trzykrotnie więcej witaminy C niż owoce cytrusowe, a do innych cennych składników w niej zawartych zalicza się:
- potas,
- wapń,
- żelazo,
- magnez,
- kwas foliowy,
- miedź.
Jak zatem widać, jest skarbnicą najpotrzebniejszych pierwiastków dla ludzkiego organizmu dlatego warto włączyć ją do codziennego jadłospisu, a nie tylko jako dodatek do niedzielnego rosołu. Pietruszka doskonale sprawdza się jako dodatek do zup, sałatek czy kanapek. Można wykorzystać ją również jako dodatek do potraw z ziemniaków a nawet makaronu. Jeśli lubimy koktajle, będzie idealnym uzupełnieniem zarówno do tych owocowych jak i warzywnych. Należy pamiętać, by spożywać ją w surowej formie, inaczej może stracić swoje właściwości odżywcze.
Dzięki dużej zawartości miedzi, pietruszka jest świetnym odświeżaczem do ust. Wystarczy przez kilka minut żuć natkę pietruszki, by pozbyć się nieprzyjemnego zapachu dymu papierosowego, zapachu cebuli czy czosnku. Pietruszka zawiera substancje, które mają zdolność do wiązania zapachu siarkowego, dzięki czemu świeży oddech utrzymuje się przez dłuższy czas.
W 100 gramach natki pietruszki znajduje się aż 177 mg witaminy C. Jest ona odpowiedzialna za zwiększenie komórek odpornościowym w naszym organizmie, a zatem zdecydowanie poprawia odporność przy regularnym jej spożywaniu. Witamina C jest również odpowiedzialna za procesy likwidowania drobnoustrojów chorobotwórczych przez leukocyty oraz wzmacnia naczynia krwionośne i obniża ciśnienie krwi.
Natka pietruszki pobudza wydzielanie soków żołądkowych, co korzystnie wpływa na układ trawienny. W przypadku nawracających zaparć, uczucia przepełnienia, czy niestrawności - zdecydowanie należy włączyć ją co dziennego menu, by wsparła układ pokarmowy. Ponadto pobudza wydzielanie śliny w jamie ustnej, co korzystnie wpływa na trawienie cukrów. Nać korzystnie wpływa również na pracę wątroby oraz nerek, usprawniając ich działanie.
Osoby zmagające się z nadciśnieniem czy niewydolnością serca chętniej powinny sięgać po natkę pietruszki, ponieważ działa ona korzystnie na ściany naczyń krwionośnych oraz obniża ciśnienie tętnicze krwi. Poza tym wykazuje działania moczopędne, co w przypadku niewydolności serca, jest pożądanym efektem, by pozbyć się nadmiaru wody z organizmu. Dodatkowo obniża cholesterol, zapobiegając miażdżycy.
Zawarte w pietruszce flawonoidy oraz mirystycyna to substancje, które chronią organizm przez komórkami nowotworowymi. Składniki te są antyoksydacyjne, co oznacza, że spowalniają procesy utleniania. Biorą udział w ochronie organizmu przed bakteriami, wirusami i hamują namnażanie wolnych rodników.
CZYTAJ TAKŻE: