Nalewka z dyni. Królowa jesieni na odporność
Rozpoczął się sezon na dynię, który potrwa aż do listopada. To warzywo ma mnóstwo witamin i pierwiastków, dlatego powinna często na stole w okresie jesiennym. Dynia jest źródłem białka, beta-karotenu ale także magnezu, selenu, cynku i potasu. W postaci nalewki niesie wiele korzyści zdrowotnych, zwłaszcza w okresie wzmożonych infekcji. Podpowiadamy, kto powinien pić nalewkę z dyni i jak ją przygotować.
Dynia należy do roślin jednorocznych z rodziny dyniowatych, w Polsce najczęściej uprawianymi odmianami są dynia zwyczajna i olbrzymia. To warzywo ma w sobie wiele cennych składników odżywczych i powinna być spożywana w okresie sezonowym przez wszystkich. Do najważniejszych składników w dyni zalicza się:
- białko,
- błonnik,
- witaminę C,
- witaminę B6,
- kwas foliowy,
- magnez,
- potas,
- cynk.
Dynia wykazuje właściwości osłaniające układ sercowo-naczyniowy. Reguluje ciśnienie tętnicze krwi, dlatego jest zalecana nadciśnieniowcom. Ponadto zawarty w niej błonnik korzystnie wpływa na pracę układu trawiennego - jej regularne spożycie zapobiega zaparciom oraz uporczywym wzdęciom.
Dynia wskazana jest również u osób, które leczą zakażenia grzybiczne a także bakteryjne, w szczególności zakażenie bakterią E.coli czy gronkowca złocistego.
Oprócz spożywania samego miąższu dyni, wiele wartości odżywczych zawierają pestki tego warzywa. W ich skład wchodzą nienasycone kwasy tłuszczowe, fitosterole oraz kwasy fenolowe. Wykazują one działanie przeciwnowotworowe oraz antyoksydacyjne.
Zawarte w dyni witaminy oraz minerały wzmocnią swoje działanie na organizm, jeśli warzywo wykorzystamy do przygotowania dyniówki. Nalewka w okresie jesiennym wzmocni odporność, ale także poprawi kondycję skóry.
Do przygotowania nalewki będzie potrzebna dojrzała dynia o wadze 1 kg. Ponadto w skład dyniówki wchodzi również 1 litr wódki, pół kilo cukru, szklanka wody oraz przyprawy: imbir oraz cynamon.
Dynię należy obrać i pokroić w drobne kostki, a następnie mieścić w szklanym naczyniu. Następnie warzywo należy zalać wódką oraz dosypać przypraw. Naczynie należy szczelnie zamknąć i odstawić na minimum dwa tygodnie.
Po tym czasie nalewkę należy przecedzić przez czystą gazę i przygotować syrop cukrowy. Należy wodę zagotować z cukrem i po ostudzeniu - przelać do wcześniej przecedzonej nalewki. Następnie należy przemieszać ze sobą nalewkę z syropem cukrowym, rozlać do butelek i szczelnie zakorkować.
Aby nalewka nabrała aromatu, można ją spożywać nie wcześniej, niż po pięciu miesiącach od zakorkowania. Zalecana jest w przypadku infekcji wirusowych: przeziębieniach czy gorączce, a w zimowe wieczory doskonale nadaje się jako dodatek do gorącej herbaty.
CZYTAJ TAKŻE: