Zdrowotny napój z kurkumą. Działa przeciwgrzybiczo i pomaga jelitom

Kurkuma nazywana także "złotą przyprawą", pochodzi z Indii i jest znana ze swoich cennych właściwości zdrowotnych. Łagodzi problemy żołądkowe, wspomaga proces gojenia ran i blizn, łagodzi bóle menstruacyjne. Ponadto, kurkuma wykazuje właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Bogata jest w składniki odżywcze, które korzystnie wpływają na organizm. Na co jeszcze korzystnie wpływa ta przyprawa i jak najlepiej ją spożywać, by zachować jej zdrowotne walory?

Kurkuma - złoty proszek

Kurkuma to przyprawa o silnym, korzennym zapachu, nadająca potrawom żółtego zabarwienia. Wywodzi się z Indii i pozyskiwana jest z kłącza ostryżu długiego, który wyglądem przypomina korzeń imbiru.
Jest podstawową przyprawą w przygotowywaniu curry, ale idealnie pasuje do potraw z fasolą, soczewicą, duszonego ryżu czy zapiekanego makaronu. Kurkuma stosowana jest również do barwienia deserów i wypieków. Chociaż jej orientalny zapach i smak nie każdemu może przypaść do gustu - warto po nią sięgać ze względu na jej właściwości zdrowotne.

Reklama

Kurkuma - najważniejsze składniki

Kurkuma zawiera w sobie związek leczniczy kurkuminę, która ma właściwości przeciwzapalne. Jest trudno przyswajalna z przewodu pokarmowego, ale w połączeniu z pieprzem jej wchłanialność zwiększa się aż o 2 tys. proc. Drugim składnikiem o cennych właściwościach zdrowotnych, jest  tumeron - olejek eteryczny, który pobudza namnażanie i usprawnia funkcjonowanie komórek nerwowych.  

Na co jest dobra kurkuma?

Udowodniono, że aktywny składnik kurkuminy jest zdolny do stymulowania układu immunologicznego, by ten niszczył białka które utrudniają przewodzenie sygnałów nerwowych w mózgu, skutkujących zaburzeniami pamięci oraz osobowości. 

Zaburzenia w przewodnictwie mogą przyczyniać się do rozwoju choroby Alzhaimera, a zatem właśnie w kurkuminie naukowcy upatrują się podstawy do opracowania leku na tę chorobę. 

Ponadto badania dowodzą, że tumeron pobudza komórki nerwowe do namnażania i z powodzeniem może być stosowany w rekonwalescencji pacjentów po urazach czaszkowo-mózgowych lub udarach mózgu.

Kurkuma - przyprawa dobra na raka

Kurkuma nie powinna być stosowana jako jedyna metoda leczenia chorób nowotworowych, jednak liczne badania wskazują, że kurkuma ma działanie profilaktyczne jak i wspomaga leczenie nowotworów w terapii konwencjonalnej. Kurkumina korzystnie wpływa na polipy jelita, powodując zmniejszenie ich rozmiarów a także zmniejsza toksyczność leków stosowanych w leczeniu raka piersi. Przyprawa ta działa korzystnie w leczeniu m.in. raka: skóry, płuc, przełyku, żołądka, trzustki, wątroby czy szyjki macicy.

Kurkuma - przyprawa na przeziębienie

W związku z tym, że przyprawa ta ma właściwości przeciwbólowe oraz przeciwwirusowe, świetnie sprawdzi się w spadku odporności oraz w infekcjach. W przypadku przeziębienia wystarczy do litra wody dodać szczyptę kurkumy, 2 ziarenka pieprzu oraz cytrynę pokrojoną w plasterki i wszystko zagotować. Po przestudzeniu naparu można dodać niewielką ilość miodu i tak przygotowany napój pić dwa razy dziennie. Złagodzi on objawy przeziębienia oraz zadziała przeciwbólowo.

Kurkuma - przyprawa na pracę jelit

Kurkuma pobudzanie wydzielanie gastryny i enzymów trzustkowych. Łagodzi dolegliwości związane z niestrawnością, bólami żołądkowymi a także pomaga w regeneracji wątroby. Kurkuma usprawnia metabolizm, przyspiesza trawienie, jest zatem przyprawą wspomagającą odchudzanie. Wystarczy codziennie rano wypijać szklankę wody ze szczyptą kurkumy i pieprzu oraz sokiem z cytryny, by zauważyć efekty przyspieszonej przemiany materii. 

Kurkuma - przyprawa dla cukrzyków

Złotej przyprawy nie powinno zabraknąć w diecie osób, które mają problem z poziomem cukru. Kurkumina zmniejsza magazynowanie glikogenu w wątrobie, hamuje powstawanie odporności na insulinę oraz obniża poziom glikemii.

Na skutek poprawy metabolizmu w organizmie, kurkuma obniża poziom cholesterolu oraz markerów zapalnych. Dzięki zdolnościom regeneracyjnym tkanek serca, chroni również przed chorobami sercowo-naczyniowymi. 

CZYTAJ TAKŻE: 

Cudowne właściwości oleju polecanego przez nasze babcie

Przyprawa, która leczy. Lista jej właściwości jest długa

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: przyprawa
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL