Zbieraj, póki kwitnie. Ten "chwast" wspomaga pracę wątroby, nerek i jelit

Wiosna to doskonały moment, by sięgnąć po dary natury, które rosną dosłownie pod naszymi stopami - często niezauważone, niesłusznie uznawane za zwykłe chwasty. Jednym z nich jest bluszczyk kurdybanek, który właśnie teraz w pełni rozkwita. Dlaczego warto sięgać po bluszczyk kurdybanek? Odpowiadamy.

Bluszczyk kurdybanek - właściwości

Bluszczyk kurdybanek to niepozorne zioło, które od wieków wykorzystywane było w medycynie ludowej. Dziś wraca do łask jako naturalny środek wspierający oczyszczanie organizmu, trawienie i przemianę materii. A ponieważ kwitnienie bluszczyku przypada na okres od kwietnia do lipca, warto wybrać się na łąkę i samemu go nazbierać. Szczególnie że w Polsce jest rośliną wszędobylską i rośnie na terenie całego kraju w lasach liściastych, wilgotnych zaroślach, przy drogach, łąkach, w ogródkach i zbiorowiskach trawiastych.

Bluszczyk nie tylko wspomaga pracę wątroby, nerek i jelit, ale także działa łagodnie przeciwzapalnie, wzmacnia organizm i może pomóc w walce z wiosennym przesileniem. Warto poznać jego działanie bliżej - zwłaszcza że rośnie dziko i jest w zasięgu ręki.

Reklama

Bluszczyk kurdybanek - działanie zdrowotne

Bluszczyk kurdybanek to roślina o bardzo szerokim spektrum działania. Często wykorzystywana jest jako środek łagodzący problemy żołądkowe, w tym niestrawność, biegunkę, zgagę, gazy i kolki. Dzięki związkom seskwiterpenowym surowiec wykazuje działanie zwiększające wydzielanie soku żołądkowego, ułatwiające przepływ żółci. Ponadto bluszczyk kurdybanek wykazuje działanie przeciwzapalne i wspomaga regenerację błony śluzowej przewodu pokarmowego oraz skóry.

Ziele bluszczyku posiada właściwości, które wspierają drożność układu oddechowego. Ponadto ziele wykazuje działanie ściągające, przeciwbiegunkowe, bakteriobójcze oraz stymulujące przemianę materii. Jest również znane z działania przeciwbólowego.

Ziele bluszczyku stosowane jest zewnętrznie do okładów w chorobach skóry, takich jak trądzik, świąd, owrzodzenie, zapalenie i oparzenia. Ponadto używa się go do płukania jamy ustnej w stanach zapalnych.

Napary i odwary z ziela są stosowane w nieżytach dróg oddechowych obejmujących zarówno zatoki, jak i oskrzela. Ziele bluszczyku aktywizuje organizm do zwalczania kaszlu i zapalenia oskrzeli. Używa się go też przy biegunkach, hemoroidach i zapaleniu pęcherza moczowego.

Bluszczyk kurdybanek - zastosowanie

Ziele bluszczyku wraz z fioletowymi kwiatami można zaparzyć jak herbatę - napar można zrobić zarówno ze świeżych, jak i suszonych części rośliny. Można też łodygi bluszczyku zasypać cukrem, by uzyskać z rośliny syrop wspomagający leczenie niestrawności czy kaszlu. Mało kto wie, że bluszczyk kurdybanek można też jeść jak sałatę czy rukolę - w surówkach czy na kanapce. 

Najsilniejsze działanie prozdrowotne będzie miał odwar. Oto jak go zrobić i stosować.

Stosowanie wewnętrzne:

1 łyżkę ziela zalać 1 szklanką wody i gotować pod przykryciem przez 5 minut. Następnie odstawić na 10 minut, przecedzić. Pić po pół szklanki 2-3 razy dziennie przed posiłkiem, jako środek zwiększający wydzielania soku żołądkowego, poprawiający trawienie, żółciopędny i działający korzystnie na wątrobę.

Stosownie zewnętrzne:

Zewnętrznie tak przygotowany odwar można stosować do płukania jamy ustnej, gardła oraz do okładów i przemywania skóry w świądzie, trądziku, zapaleniach i owrzodzeniach.

Bluszczyk kurdybanek - przeciwwskazania

Bluszcz kurdybanek może wywoływać reakcje alergiczne u niektórych osób, dlatego należy zachować ostrożność przy jego stosowaniu. Przeciwwskazaniem do spożywania bluszczyku kurdybanku jest przede wszystkim uczulenie na takie zioła jak mięta, oregano, bazylia lub rozmaryn.

Ponadto, ze względu na swoje właściwości stymulujące wydzielanie soku żołądkowego, osoby cierpiące na choroby żołądka, takie jak wrzody żołądka lub nadkwasota, powinny unikać jego spożywania. Bluszczyku kurdybanku powinny unikać także kobiety w ciąży i karmiące piersią. 

Źródła:

Mateusz Emanuel Senderski: Prawie wszystko o ziołach i ziołolecznictwie.

Łukasz Łuczaj: Materiały z konferencji Dzikie rośliny jadalne - zapomniany potencjał przyrody Przemyśl-Bolestraszyce 13 września 2007 r.

CZYTAJ TAKŻE:

W PRL-u każdy stosował na bóle i niestrawność. Zaskakujące, jak jeszcze działają

Chroni przed bakteriami i wirusami, ułatwia przyswajanie żelaza. Coraz popularniejsza

Choroba może długo pozostać w ukryciu. Te objawy sugerują zapalenie uchyłków

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: bluszczyk kurdybanek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL