Na przeziębienie, odporność i lepsze trawienie. Polska cytryna w tej wersji to hit dla zdrowia
Pigwa, nazywana polską cytryną, to prawdziwa bomba witaminowa. Owoc ten jest doskonałym źródłem witaminy C, dlatego świetnie sprawdza się w przypadku sezonowych infekcji oraz objawów przeziębienia i grypy. Owoce pigwy dojrzewają jesienią. Wyglądem przypominają jabłka i gruszki. Pigwę można wykorzystać do przygotowania domowych dżemów i soków. Można z niej zrobić także nalewkę. Poznaj przepis na najlepszą nalewkę z pigwy i jej właściwości.
Pigwa pochodzi z Azji, jednak obecnie znaleźć ją można praktycznie na terenie całej Europy. Coraz chętniej hoduje się ją także i w Polsce, np. na działkach lub w przydomowych ogródkach. Ze względu na jej dużą popularność w naszym kraju oraz ogromną zawartość witaminy C nazywana jest polską cytryną.
Owoce pigwy dojrzewają jesienią. Wyglądem przypominają jabłka i gruszki. Niestety, w przypadku pigwy wielbiciele surowych owoców będą zawiedzeni. Pigwa nie nadaje się do spożycia bez żadnej obróbki termicznej. Jest twarda, bardzo kwaśna i zwyczajnie niesmaczna. Najlepszym pomysłem jest przygotowanie z pigwy przetworów, np. dżemów, soków czy nalewek.
Pigwa to prawdziwa bomba witaminowa. Owoc jest doskonałym źródłem witaminy C, a także witaminy A, witaminy B2, witaminy B6 oraz potasu, magnezu, żelaza, wapnia oraz kwasu foliowego. Warto zwrócić uwagę także na cenne polifenole, a przede wszystkim procyjanidyny, kwas neochlorogenowy oraz kwas chlorogenowy. Tak drogocenny skład odpowiada za szereg prozdrowotnych właściwości.
Pigwa jest doskonałym produktem dla osób będących na diecie. 100 g świeżych owoców to zaledwie 57 kcal. Przygotowując domowe przetwory z pigwy, warto ograniczyć dodatek w postaci cukru. Zamiast tego lepiej postawić np. na miód.
Pigwa znajduje zastosowanie przede wszystkim w infekcjach wirusowych, grypie oraz stanach osłabionej odporności. Ze względu na wysoką zawartość witaminy C oraz obecność garbników, pektyn i olejku lotnego doskonale chroni organizm przed infekcjami. Pigwę warto włączyć do codziennej diety także z innych powodów.
Inne zastosowanie pigwy to:
- wymioty,
- biegunka,
- wzdęcia,
- anemia,
- zaburzenia żołądkowo-jelitowe,
- stany zapalne organizmu,
- choroby układu krążenia,
- zaparcia,
- brak apetytu,
- problemy trawienne,
- zmęczenie.
Pigwa wykazuje również właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i bakteriostatyczne. Zaleca się ją również przy niektórych typach nowotworów.
Pigwa uważana jest za bezpieczny owoc i nie ma większych przeciwwskazań do jej spożywania, także przez dzieci czy ciężarne. Warto robić to jednak z głową. Nadmiar pigwy powodować może bowiem nieprzyjemne dolegliwości żołądkowo-jelitowe. W bardzo rzadkich przypadkach wystąpić mogą również objawy alergii. W takim wypadku należy skontaktować się z lekarzem i ograniczyć lub całkowicie wyeliminować ten owoc z codziennej diety.
Jak już wspomnieliśmy, spożywanie surowej pigwy jest kiepskim pomysłem. Co więc warto przygotować z pigwy? Poza sokami, dżemami czy kompotami pigwę bardzo często wykorzystuje się do przygotowania domowej nalewki. Nalewka świetnie rozgrzewa organizm podczas przeziębienia, poprawia odporność oraz procesy trawienia. Oczywiście nie należy z nią przesadzać. W przypadku niepokojących objawów wystarczy jeden mały kieliszek trunku. Istotne jest również, aby nie podawać nalewki dzieciom ani kobietom w ciąży.
Składniki:
- 1 kg pigwy,
- 500 g cukru,
- 500 ml spirytusu 70 proc.,
- 0,5 l przegotowanej wody.
Sposób przygotowania:
Owoce należy dokładnie umyć, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić na małe kawałeczki. Następnie należy je umieścić w dużym słoiku, wymieszać z cukrem i odstawić na 2-3 dni. Po tym czasie do słoika należy dodać spirytus, który wcześniej został wymieszany z wodą. Co istotne, wszystkie owoce powinny być dokładnie zalane alkoholem. Żadna pigwa nie powinna wystawać.
Tak przygotowaną nalewkę należy przenieść do zacienionego miejsca i odstawić na 4-5 tygodni. Po tym czasie trzeba ją dokładnie przefiltrować i rozlać do butelek. Czasem w butelkach pojawić się może naturalny osad. Nie warto jednak zawracać sobie nim głowy, ponieważ jest to normalna reakcja, która nie wpływa na smak i właściwości trunku.
CZYTAJ TAKŻE:
To najzdrowszy owoc. Wpływa na serce i odporność, zapobiega cukrzycy
Nalewka z czosnku: Tybetański eliksir młodości i skuteczny sposób na przeziębienie
Jej owoce można zbierać aż do zimy. Jak uprawiać dziką różę i co z niej zrobić?