Jedz nasiona chia! Są niezastąpione dla żył i serca
Chia to popularny składnik pysznego puddingu z mlekiem kokosowym. Mało kto wie jednak, że nasiona tej roślinny są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Regularnie spożywana chia poprawia pracę żył i serca. Warto włączyć ten składnik do codziennej diety.
Nasiona chia to prawdziwa bomba witaminowa. Nasiona zawierają kwasy omega - 3, a także mangan, fosfor, miedź, selen, żelazo, magnez, wapń i witaminy: E, B1 i B3. Ze względu na tak doskonały skład, chia zaliczana jest do superfoods. To termin określający cenną i nieprzetworzoną żywność o pochodzeniu naturalnym.
Chia ma szerokie zastosowanie, jednak warto przyjrzeć się zwłaszcza temu, jak składnik ten wpływa dobroczynnie na serce i żyły.
Ze względu na zawartość kwasów omega-3, chia wspiera pracę układu krążenia. Kwasy pomagają w rozrzedzaniu krwi, co sprawia, że czerwone krwinki nie przyklejają się do uszkodzonych ścian w naczyniach krwionośnych. Tym samym minimalizuje to ryzyko wystąpienia zatorów oraz zakrzepów.
Chia obniża również poziom "złego" cholesterolu i podwyższa poziom "dobrego". Zawarte w nasionach minerały pomagają w wyregulowaniu ciśnienia tętniczego, co może być szczególnie istotne w przypadku pacjentów z nadciśnieniem. Z kolei przeciwutleniacze (zwłaszcza kwercetyna) chronią przed wystąpieniem poważnych chorób. Chodzi przede wszystkim o zawał serca. Ryzyko zawału obniża także inna właściwości chia, czyli kontrola poziomu białka C reaktywnego, którego wysoki poziom może skutkować zawałem.
Zaleca się, aby każdego dnia spożywać 20 g chia, czyli około 1,5 łyżki. Nasiona doskonale sprawdzą się jako dodatek do sałatek, kanapek czy zup. Można wykorzystać je także do owocowych lub owocowo-warzywnych koktajli. Chia doskonale zagęszcza płyny, co sprawia, że są one pożywniejsze i bardziej syte.
Zdecydowanie chia najczęściej wykorzystywane jest do przygotowywania deserów. Warto spróbować zwłaszcza kokosowego puddingu z chia. Wystarczy dodać 2 łyżki nasion do 200 ml mleczka i dokładnie wymieszać. Tak przygotowany deser należy następnie umieścić w lodówce na 3-4 godziny. Po tym czasie pudding jest gotowy do spożycia. Aby wzbogacić jego smak, można dodać garść świeżych owoców lub wcześniej przygotowany mus, np. z malin lub mango.
.
CZYTAJ TAKŻE:
Jedz karczocha a dożyjesz setki. Działa dobroczynnie na wszystko!
Ten olej to lek. Łyżka dziennie wyleczy stawy, skórę obniży cholesterol