Reklama

Chociaż wyciska łzy z oczu, jest skarbnicą witamin. Cebula i jej właściwości

Cebula jest jednym z pierwszych warzyw wymienianych jako tradycyjne lekarstwo ludowe na przeziębienia. Syrop z pokrojonej w krążki cebuli, zasypanej cukrem i odstawionej na kilka dni był i jest świetnym remedium na kaszel. Okłady z cebuli do dnia dzisiejszego stosowane są w przypadkach zapalenia oskrzeli i innych dolegliwości płucnych. Kompresy stosuje się również, by zmniejszyć opuchliznę i ból po ukąszeniu owadów.

Cebula - skąd ten intensywny zapach?

Za charakterystyczny "aromat" cebuli odpowiedzialna jest siarka, która czyni cebulę pokarmem prawdopodobnie najbogatszym w ten rozgrzewający pierwiastek. Dzięki niemu w naszym ciele wytwarzane jest ciepło, które wnika w płuca i wspomaga leczenie. Solidne wypocenie przy chorobie i zostanie na kilka dni w łóżku szybciej przywróci nas do zdrowia, niż nie jeden medykament. Siarka jest przede wszystkim istotnym budulcem układu kostno-stawowego. Regeneruje chrząstkę stawową i jest składnikiem mazi stawowej. Stąd polecane przy zwyrodnieniach i bólach reumatycznych siarczkowe kąpiele. Odpowiada również za kondycję skóry, włosów i paznokci.

Reklama

CZYTAJ TAKŻE: Tak cebula działa na organizm. Jedz ją nawet codziennie!

Cebula - jak wpływa na organizm?

Cebula przy krojeniu drażni nam nozdrza, wyciska łzy, ale i pobudza naszą życiową energię. Działa pozytywnie na układ krwionośny, obniża wskaźniki cholesterolu i trójglicerydów.  Cebula zmniejsza również ryzyko występowania zakrzepów, oczyszcza organizm, bowiem pomaga w pozbyciu się metali ciężkich oraz pasożytów. Jest nieocenionym wsparciem w procesie metabolizmu białek i aminokwasów. 

Cebula - obowiązkowa w diecie

Cebula włączona do jadłospisu wyhamuje rozwój wirusów, drożdży i innych organizmów chorobotwórczych, których kolonie często namnażają się przy źle zbilansowanej diecie. Istnieje kilka odmian cebuli, najpopularniejsza jest jednak cebula żółta i czerwona. Cebula czerwona od żółtej różni się nieznacznie. Jest jednak słodsza, zawiera więcej cukrów prostych, a jej krojenie zazwyczaj nie wywołuje też łez. Dzieje się tak, ponieważ zawiera zdecydowanie mniej enzymów, które wytwarzają drażniące nas opary. Czerwona odmiana idealnie nadaje się do karmelizowania, a ze względu na łagodniejszy smak, stanowi idealny dodatek do sałatek.

Cebula - właściwości lecznicze

Cebula, podobnie jak inne warzywa cebulowate (czosnek czy por), nie traci właściwości leczniczych podczas obróbki termicznej. Ugotowana, upieczona, podsmażona czy zalana miodem lub posypana cukrem, jak w przypadku syropów, wesprze organizm w zwalczaniu przeziębień, stanów zapalnych. Cebula i bez tych dodatków jest słodkim warzywem. Swoje kilokalorie (42 kcal na 100g) zawdzięcza przede wszystkim węglowodanom. Po cebulę warto sięgać choćby ze względu na zawarte w niej witaminy: C, z grupy B (B1, B2, B6) oraz witaminę PP. Poza wspomnianą siarką można w niej znaleźć pewne ilości składników mineralnych, takich jak: potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez, mangan oraz sód.

Elżbieta Sawerska

CZYTAJ TAKŻE: 

Obniży cukier, cholesterol i zwalczy grzybicę

Sok z tego warzywa zapewni zdrową cerę i oczy

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL