Masło zdrowsze od margaryny? Spór rozstrzygnięty przez nowe badania naukowe

Od dawna toczy się spór o to, co jest zdrowsze: masło czy margaryna? I jeden i drugi produkt do smarowania ma swoich zwolenników i przeciwników, jednak do tej pory nie było jednoznacznej odpowiedzi, która opcja jest zdrowsza. Teraz się to zmienia, bowiem pojawiły się nowe badania naukowe, które wskazują, co jest korzystniejsze dla zdrowia serca i dla niejednej osoby mogą być one zaskakujące.

Masło czy margaryna? Naukowcy mają odpowiedź

Zarówno masło jak i margaryna mają swoich zwolenników i przeciwników. Międzynarodowy zespół naukowców z Chalmers University of Technology w Szwecji oraz badacze z Niemieckiego Instytutu Żywienia Człowieka postanowili sprawdzić, jak spożywanie jednego i drugiego tłuszczu wpływa na zmiany tłuszczów we krwi u ludzi. 

Wyniki powiązano także z ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2. oraz na choroby sercowo naczyniowe i opublikowano je w czasopiśmie "Nature Medicine". 

Badanie opierało się o modyfikację diety - zastąpienie tłuszczów nasyconych pochodzenia zwierzęcego tłuszczami nienasyconymi pochodzenia roślinnego. Okazało się, że taka modyfikacja w diecie ma kluczowe znaczenie dla zdrowia i wpływa na poziom tłuszczu we krwi. 

Reklama

Zastąpienie produktów zwierzęcych roślinnymi nie tylko korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, ale ma znaczenie dla wyniku w skali wielolipidowej (MLS). 

W trakcie badania odkryto, że te osoby, które miały niski poziom MLS na początku badania, po zmodyfikowaniu diety, odniosły największe korzyści w kontekście profilaktyki cukrzycowej.

W badaniu oceniono także wpływ diety śródziemnomorskiej na ryzyko cukrzycy. Wyniki wskazują, że to najlepszy sposób żywienia dla osób, które znajdują się w grupie ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2. 

Masło czy margaryna - jaka jest różnica?

Masło i margaryna to dwa popularne tłuszcze do smarowania pieczywa i używania w kuchni, ale różnią się pochodzeniem, składem i właściwościami.

Masło powstaje ze śmietanki lub mleka krowiego. Zawiera głównie tłuszcz mleczny (min. 82 proc.), wodę i niewielkie ilości białka oraz laktozy.

Margaryna z kolei jest produkowana z tłuszczów roślinnych (np. oleju rzepakowego, słonecznikowego, sojowego), czasem z dodatkiem tłuszczów zwierzęcych. Zawiera emulgatory, wodę czy barwniki (np. beta-karoten), a często także witaminy A, D, E.

Masło jest bogate w tłuszcze nasycone i cholesterol, co w nadmiarze może wpływać na podwyższenie poziomu cholesterolu we krwi, a margaryna zawiera tłuszcze nienasycone, uznawane za korzystne dla serca. Margaryny z dobrym składem nie zawierają tłuszczów trans, dlatego aby dobrze wybrać, należy starannie czytać etykiety.

Masło czy margaryna - odpowiedź jest jasna

Biorąc pod uwagę opublikowane badania i jednoznaczny wynik wskazujący, że tłuszcze roślinne są zdrowsze, niż zwierzęce - odpowiedź może być jedna. To margaryna wydaje się być lepszą opcja np. do pieczywa, ale ważny jest jej skład. Uważne czytanie etykiet to podstawa, jeśli chodzi o komponowanie zdrowej i zbilansowanej diety. 

CZYTAJ TAKŻE:

Święta bazylia koi ciało i umysł. Indyjska herbata dobra na stres, trawienie i cukier

Bardzo popularna we Włoszech. Kawa ginseng dodaje wigoru i wspiera funkcje mózgu

Mózg będzie działać jak dawniej. Jedz, by dłużej trzymać się z dala od demencji

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: margaryna | masło | tłuszcze roślinne | zdrowe tłuszcze
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL