Nowa "usługa" w krakowskim szpitalu. Ma pomóc w zdrowieniu i zwiększać komfort

W Szpitalu Uniwersyteckim w Krakowie ruszył pilotażowy projekt o nazwie „Pacjent wybiera”. Pacjenci będą mogli wybrać, co chcą zjeść na obiad. Choć projekt zakłada wybór tylko jednego posiłku, to placówka lecznicza nie wyklucza wprowadzenia dalszych zmian w sposób żywienia pacjentów. Póki co będzie monitorowała efekty.

Jedzenie w polskich szpitalach

Posiłki w większości polskich szpitali nie spełniają oczekiwań pacjentów, a w sieci można znaleźć wiele zdjęć autorstwa pacjentów, którzy publikują podawane im posiłki - rozgotowane ziemniaki, niewielkie porcje produktów białkowych czy suchy chleb i pół ogórka na śniadanie. 

Jedzenie nie tylko nieapetycznie wygląda, ale często jest niesmaczne - to powód wielu skarg składanych na biurka dyrektorów szpitali na terenie całego kraju. 

Z drugiej strony dużo mówi się o tym, że zdrowa i zbilansowana dieta przyspiesza procesy zdrowienia, dlatego jest ona szczególnie ważna właśnie u pacjentów hospitalizowanych. 

Reklama

W krakowskim szpitalu jak w restauracji

Krakowski szpital postanowił wprowadzić pilotażowy program "Pacjent wybiera", w którym to chorzy wybierają, co zjedzą na obiad. Mają do wyboru dwa zestawy i decydują, czy chcą otrzymać posiłek numer jeden czy dwa, według rozpisanej dla nich diety. Rozpisanych w szpitalu diet jest trzynaście, a w każdej są zazwyczaj dwa dania do wyboru. Pacjent wybiera posiłek danego dnia, ale jeśli wie, że pozostanie w szpitalu dłużej - wskazuje posiłki na cały tydzień.

Posiłki dostarcza firma cateringowa, która realizuje wytyczne działu jakości usług medycznych oraz szpitalnych dietetyków. Stawka dzienna na osobę wynosi 54 zł. 

Projekt obejmie około 1300 pacjentów hospitalizowanych w kompleksie w Prokocimiu i budynkach przy ul. Kopernika w Krakowie. 

Rola diety w rekonwalescencji. Dane NHS z Wielkiej Brytanii

W Wielkiej Brytanii standardem jest, że hospitalizowani pacjenci mają wybór w kwestii żywienia. W wielu placówkach catering zapewniany jest nie tylko pacjentom, ale także 

personelowi a nawet osobom odwiedzającym chorych. 

Prawie 60 proc. pacjentów Wielkiej Brytanii ocenia jedzenie jako dobre albo bardzo dobre, a dodatkowo pacjenci mają nieograniczony dostęp do kawy czy herbaty. 

Według raportu w latach 2018-2019 NHS wydał rocznie 634 miliony funtów na żywność szpitalną, a sektor szpitalny jest drugim co do wielkości dostawcą posiłków w sektorze publicznym w Wielkiej Brytanii. 

Rocznie w Wielkiej Brytanii wydaje się 141 milionów posiłków, a ze szpitalnego cateringu korzysta ponad milion pracowników NHS. 

Wiele badań wskazuje, że odpowiednia dieta przyspiesza gojenie ran, poprawia odporność pacjentów, zapobiega niedożywieniu (wysokie ryzyko wśród seniorów) i zmniejsza ryzyko powikłań po hospitalizacji. 

Ponadto samo jedzenie odgrywa ważny aspekt psychologiczny, a możliwość wyboru posiłku w szpitalu nadaje pacjentowi sprawczości. Dobrej jakości jedzenie poprawia także nastrój, zmniejsza stres i napięcie, a także poprawia apetyt. 

Co ciekawe, w Wielkiej Brytanii, w niektórych szpitalach wybór posiłku był możliwy już w latach 90. XX wieku. Choć w Polsce do tej pory tylko nieliczne placówki zdrowotne zdecydowały się na wdrożenie wyboru menu przez pacjenta, to jest szansa, że w przyszłości coraz więcej szpitali zapewni taki wybór swoim pacjentom.

CZYTAJ TAKŻE:

Opieka wytchnieniowa i terapie dla opiekunów osób niepełnosprawnych

Zmiany w ratownictwie medycznym. Tego może spodziewać się pacjent po wezwaniu karetki

Skorzystasz za darmo w aptece. Nowe zasady refundacji szczepień

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: dieta | hospitalizacja
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL