Cudowna moc czarnego bzu
Czarny bez należy do gatunku piżmaczkowatych. Najczęściej występuje on w basenie Morza Śródziemnego, północnej Afryce i na Azorach. Jest to dość specyficzna roślina ponieważ ma ona właściwości zarówno trujące jak i lecznicze.
Czarny bez to roślina należąca do rodziny przewiertniowatych (Adoxaceae), a także nazwa owoców tej rośliny. Rośnie dziko w Europie i Azji, a także jest uprawiana jako roślina ozdobna i owocowa.
Owoce czarnego bzu są małe, kuliste i ciemnofioletowe do prawie czarnych. Są one używane do produkcji dżemów, soków, syropów i innych produktów spożywczych. Owoce czarnego bzu są również znane ze swoich właściwości zdrowotnych, ponieważ są bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze.
Składniki czarnego bzu, takie jak: sambunigryna i sambucyna sprawiają, że krzew ten zalicza się do trujących. Szczególnie niebezpieczne są jego jagody, kora i liście. Jedynie wysoka temperatura może usunąć z nich szkodliwe substancje i uchronić przed zatruciem.
Podstawowe objawy zatrucia czarnym bzem:
- osłabienie;
- bóle i zawroty głowy;
- nudności, wymioty, biegunka;
- przyspieszenie tętna;
- zaburzenia oddychania, duszności.
Pierwsza pomoc przy zatruciu czarnym bzem polega na sprowokowaniu wymiotów i płukaniu żołądka.
Do domowego lecznictwa nadają się wszystkie części czarnego bzu: kwiat, owoc, liście, kora i korzeń.
Oto kilka jego odsłon
Owoce czarnego bzu nadają się do przetworów:
- powideł,
- syropów,
- soków bogatych w witaminy A, C i B.
Produkty te mają właściwości bakteriobójcze, chronią komórki, zapewniając im dłuższą żywotność. Pomagają one oczyścić organizm, dlatego stosuje się je przy zaparciach, niestrawnościach i różnych bólach.
Kwiaty czarnego bzu używa się do produkcji syropów, które pomagają przy przeziębieniach, są lekiem na: gorączkę, katar, kaszel. Działają moczopędnie, rozkurczowo, a także odtruwająco. Z kwiatów wytwarza się też napar, z którego okłady stosowane są na rany, stany zapalne oczy, cienie i obrzęki. Dziki bez w połączeniu z rumiankiem pomocny jest przy bólach menstruacyjnych.
Bez nie wymaga specjalnych warunków do rozwoju. Jest odporny na zanieczyszczenia i niesprzyjające warunki. Rośnie w każdej glebie. Rozmnaża się go poprzez nasiona lub sadzonki. Dziki bez kwitnie w maju i czerwcu, a owocuje w sierpniu i wrześniu. Kwiaty najlepiej zbierać w suchy dzień, tak aby nie były wilgotne, owoce po deszczu.
Czytaj także:
Co wypłukuje magnez z organizmu? To nie kawa jest winowajcą
Jedz, jeśli masz wrażliwy żołądek lub wysoki cholesterol. Lepszy od twarogu
Mało znane badanie da wiele odpowiedzi. Wyjaśni drżenie mięśni, bóle głowy, niedobór witamin B