Wrzuć do herbaty jak cytrynę. Dostarczą witaminy C, rutyny i antyoksydantów
Kwitnąca na żółto forsycja to krzew-symbol początku wiosny. Jej obsypane kwiatami gałęzie nie tylko pięknie wyglądają, ale mogą też znaleźć zastosowanie w domowej apteczce. Kwiaty forsycji wykazują szereg właściwości zdrowotnych. Zobacz, dlaczego warto je zbierać i jak je wykorzystać leczniczo.
Forsycja to krzew pochodzący z Azji Wschodniej, gdzie już w setki lat temu był wykorzystywany w medycynie tradycyjnej. Forsycja charakteryzuje się dużą ilością żółtych kwiatów, które pojawiają się na krzaku jeszcze przed rozwojem liści.
Krzew może urosnąć do 3 metrów wysokości. Charakterystyczne kwiatostany forsycji o żółtym kolorze rosną skupione po około 6 kwiatów w miejscach, gdzie w poprzednim roku znajdowały się liście krzewu. Ich korona składa się z czterech płatków, które mają około 8 milimetrów długości.
Krzak forsycji lubi najbardziej stanowiska dobrze nasłonecznione lub półcieniste. Ziemia powinna być żyzna, wilgotna i najlepiej zasadowa. Forsycja odznacza się dużą mrozoodpornością, więc nie należy się obawiać o jej obmarznięcie.
Poprawne zbieranie kwiatów forsycji jest bardzo istotne, jeśli chcemy, żeby miały pozytywny wpływ na organizm. Krzewy te bardzo często rosną obok ruchliwych dróg, a w takich miejscach kwiaty będą zanieczyszczone. Najlepiej pozyskiwać je z krzaków rosnących na czystych terenach wiejskich i w lasach. Można je również kupić w sklepach z ziołami.
Kwiaty forsycji powinno się zbierać w suche, słoneczne dni, najlepiej przed południem, gdy są w pełni rozwinięte. To pozwoli nam na zachowanie jak największej ilości ich właściwości prozdrowotnych. Okres kwitnienia forsycji przypada na okres od marca do maja i wtedy możemy korzystać z pełni zalet kwiatów.
Herbata z forsycji jest dobra na przeziębienia. Kwiaty forsycji zawierają flawonoidy, które wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Spożycie naparu pozwoli na przyspieszenie leczenia objawów grypy, przeziębienia, a także poprawi odporność. W kwiatach forsycji występuje również witamina C oraz rutyna, która przedłuża i wspomaga działanie witaminy.
Kwiaty forsycji warto zbierać ze względu na ich antyoksydacyjny wpływ na organizm. Picie naparu opóźni starzenie się i zmniejszy aktywność enzymów, które biorą udział w syntezie wolnych rodników. Herbata pozwoli również na pozbycie się metali, które odpowiadają za procesy oksydacyjne.
Czytaj także: Wypatruj i zbierz, jak tylko się pojawi. Wzmacnia żyły i wspomaga trawienie
Zawartość rutyny w herbacie z kwiatów forsycji także pozytywnie wpłynie na wzmocnienie, uelastycznienie i uszczelnienie naczyń krwionośnych. Dodatkowo zapobiegnie powstawaniu pajączków. Kwiaty forsycji obniżają poziom glukozy we krwi oraz poziom cholesterolu.
Herbata z forsycji ma działanie uspokajające, więc dobrze sprawdzi się dla osób w okresie nadmiernego stresu. Pomoże również uporać się ze skurczami i alergiami. Picie naparu z kwiatów forsycji obniży ryzyko rozwoju komórek nowotworowych.
Kwiaty forsycji wykorzystuje się przede wszystkim do zrobienia herbaty. Napar z kwiatów to najpopularniejsza forma korzystania z prozdrowotnych właściwości rośliny. Do przygotowania mikstury sprawdzą się zarówno świeże, jak i suszone kwiaty forsycji.
Z pozytywnego wpływu forsycji można korzystać od wewnątrz, ale także od zewnątrz. Kwiatów forsycji używa się w kosmetologii jako składnik kosmetyków. Ze względu na właściwości antyoksydacyjne forsycja sprawdzi się przy pielęgnacji cer dojrzałych. Poprawi ich koloryt i zadziała przeciwzmarszczkowo.
Z kwiatów forsycji można zrobić domowe toniki, maseczki oraz mgiełki do twarzy. Jako tonik posłuży nam napar, taki sam jak do wypicia. Należy jednak pamiętać, że naturalne kosmetyki wykonane w domowych warunkach szybko się psują. Z tego powodu zaleca się przetrzymywać je jedynie przez kilka dni w chłodnym i ciemnym miejscu np. w lodówce.
Niewiele ludzi wie, że napar to nie jest jedyna dozwolona forma spożycia rośliny. Świeże złote kwiaty forsycji są jadalne. Można jeść je nawet prosto z krzaka, jeśli mamy pewność, że nie są zanieczyszczone.
Kwiaty forsycji idealnie będą się komponować jako dodatek do dań, sałatek, soków, koktajli lub twarogu. Jej smak jest delikatnie gorzki, podobny do orzechów.
Herbata z forsycji to prosty w przygotowaniu napój, który stosuje się głównie podczas przeziębienia lub grypy. Można go też pić ze względu na inne właściwości zdrowotne kwiatów forsycji. Napar wzmocni organizm, poprawi jakość naczyń krwionośnych, obniży poziom glukozy i cholesterolu.
Do zrobienia herbaty z forsycji potrzebna jest garść świeżych lub suszonych kwiatów. Wrzucamy kwiaty forsycji do naczynia i zalewamy wodą mającą około 80ºC. Miksturę parzymy pod przykryciem przez 10 minut, a następnie ją przecedzamy.
Czytaj także: Hamuje starzenie się, wymiata toksyny, podkręca metabolizm. Wystarczy filiżanka dziennie
Istnieje również drugi, dłuższy sposób na wykonanie herbaty z forsycji. Przed parzeniem kwiaty krzewu zwilżamy spirytusem, a następnie zalewamy wrzącą wodą. Przykrytą mieszankę zostawiamy na 40 minut, a po tym czasie odcedzamy napar. Taką herbatę przygotowuje się w celu uzyskania jak największej ilości składników i właściwości zdrowotnych forsycji.
Przygotowaną herbatę z kwiatów forsycji pijemy samodzielnie lub z dodatkiem cytryny i miodu. W smaku przypomina zieloną herbatę. Jest delikatnie słodka i kusi kwiatowym aromatem. Zaleca się spożywanie szklanki dziennie naparu z forsycji.
Na kwiaty forsycji powinny uważać osoby, które mają problemy z krzepnięciem krwi. Mogą one zmniejszać krzepliwość. Przeciwwskazaniem do picia herbaty z forsycji jest też więc zażywanie leków obniżających krzepliwość krwi lub planowana operacja.
Spożywania forsycji powinny się również wystrzegać kobiety w ciąży oraz kobiety karmiące piersią.
CZYTAJ TAKŻE:
Naturalna pogromczyni toksyn. Prosty przepis na nalewkę z chrzanu. Pij na zdrowie
Świąteczny przysmak zalega w żołądku? Dodaj do herbaty dwie przyprawy
Zwalczy anemię, stan zapalny i wyhamuje wypadanie włosów. Zbierz młode pędy i zalej wrzątkiem