Lek na przeziębienie i gorączkę z domowej apteczki. Pij też, jeśli chcesz schudnąć
Lecznicze właściwości lipy są doskonale znane w medycynie ludowej, a picie zdrowotnych naparów na bazie tej rośliny gwarantuje dobrą odporność, szybko stawia na nogi w objawach przeziębienia i gwarantuje dobre samopoczucie. Sprawdzamy więc, na co stosować herbatę z lipy i jakie są przeciwwskazania do jej spożywania. Te fakty warto znać.
Lipa obfituje w cenne składniki odżywcze, na czele z flawonoidami o działaniu antyoksydacyjnym (pochodne kwercetyny i tylirozyd). Zawiera liczne aminokwasy, garbniki, fitosterole, olejki eteryczne, sole minerale i kwasy organiczne.
Właściwości herbaty z lipy są uznawane za dobroczynne z uwagi na wysoką zawartość witaminy C, a także witaminy PP znanej powszechnie jako niacyna.
Aby herbata z suszonych kwiatów lipy miała prozdrowotne działanie, roślinę do naparu warto pozyskiwać z drzew rosnących w pobliżu wiejskich łąk i lasów. Z dala od zatłoczonych dróg i dużych miast, pełnych zanieczyszczeń.
Nasi przodkowie traktowali lipę jako drzewo miłości. Dawniej wyznawano pod nią uczucia i zawierano małżeństwa. Dziś tradycja ta zdążyła odejść już w niepamięć.
Jednak w medycynie naturalnej zasuszone złocistożółte kwiaty tej rośliny do dziś są powszechnie wykorzystywane w przemyśle zielarskim. Nie ma się czemu dziwić, w końcu to skarbnica wartościowych substancji bioaktywnych. W kosmetyce okłady czy kąpiele z dodatkiem lipy mogą łagodzić podrażnienia i świąd skóry.
Jeżeli zaś chodzi o to, jak działa lipa na organizm, to napar z tej rośliny w medycynie naturalnej docenia się za m.in. działanie o charakterze przeciwzapalnym, a także moczopędnym i napotnym. Jako naturalny lek lipa łagodzi również stany napięcia, uspokaja i wspomaga trawienie pokarmów.
Owszem, może pomóc. Jednak trzeba pamiętać, że samo picie herbaty z lipy to jedynie dodatek. Kluczem do sukcesu przy odchudzaniu zawsze jest aktywność fizyczna i zdrowa dieta oparta na deficycie kalorycznym.
Z uwagi na działanie moczopędne herbata z lipy wspomaga odchudzanie z uwagi na zawartość flawonoli, które ograniczają rozwój tkanki tłuszczowej i łagodzą stany zapalne. Sięgając regularnie po napar z lipy, szybciej pozbywamy się również nadmiaru wody z organizmu
Herbata z lipy może stanowić naturalne wsparcie w leczeniu przeziębienia i grypy z uwagi na wysoką zawartość witaminy C i flawonoidów, które wspomagają wydalane toksyn i szkodliwych drobnoustrojów z organizmu.
Dużą zaletą jej stosowania w tym trudnym okresie jest również śluz zawarty w lipie, który subtelnie powleka gardło, wykazując działanie łagodzące i nawilżające.
Działanie napotne lipy pomaga natomiast zbić gorączkę.
Dorosła osoba może pić napar z lipy trzy razy dziennie, o ile nie ma przeciwwskazań zdrowotnych. Zachowanie proporcji jest ważne zwłaszcza w okresie przeziębienia.
Aby przygotować napar, potrzebować będziemy łyżeczki suszonych roślin, którą następnie musimy zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem na około 10-15 minut. Po upływie tego czasu, po prostu odcedzamy zaparzony napar i wypijamy go.
Herbaty z lipy unikać powinny przede wszystkim osoby nadwrażliwe na tę roślinę, u których występuje duże ryzyko wystąpienia reakcji alergicznych.
Dodatkowe przeciwwskazania obejmują również osoby zmagające się z chorobami serca i nerek, ponieważ napar może dodatkowo obciążyć te organy.
Herbaty z lipy nigdy nie wolno podawać niemowlętom. Po konsultacji z lekarzem, który określi, czy jest to bezpieczne dla dziecka, można rozważyć to około pierwszego roku życia.
Nie należy jednak przesadzać z ilością naparu. Około 150 ml to maksymalna ilość, jaką maluch powinien wypić w ciągu doby. Herbata z lipy jest stosunkowo łagodna w smaku, jednak wyczuwalna nuta goryczki może wprawiać dziecko w dyskomfort. Stąd do naparu dla lepszego efektu i wzmocnienia właściwości leczniczych niekiedy dodaje się łyżeczkę domowego syropu z malin lub odrobinę miodu.
Zarówno kobietom w ciąży, jak i karmiącym piersią raczej nie zaleca się stosować naparów z lipy pomimo jej licznych zalet.
To między innymi przez napotne działanie naparu, które może prowadzić do odwodnienia, a nawet niebezpiecznego w skutkach odpływu krwi z łożyska u ciężarnych kobiet.
Gdy rozważasz włączenie jej do swojej diety w okresie karmienia, skonsultuj się z lekarzem, który doradzi, czy jest to odpowiedni krok. Pijąc napar z lipy pamiętaj również o systematycznym uzupełnianiu płynów.
Aleksandra Waleczek
CZYTAJ TAKŻE:
Sposób za grosze na przeziębenie i grzybicę. Mocz w tym nogi
Anna Wendzikowska zmaga się z chorobą. Wyznała, jak się czuje
Czy na zwolnieniu lekarskim można wyjść na spacer lub do sklepu?