Ukoi nerwy, wesprze trawienie, przywróci ochotę na seks. Dodaj do deseru

Wanilia znana jest jako przyprawa nadającą deserom chakraterystyczny, słodki aromat. Jest również substancją zapachową w perfumach i kosmetykach. Cenimy ją głównie za to, nie zdając sobie sprawy z właściwości zdrowotnych, jakie posiada. Poznaj dobroczynny wpływ wanilii na organizm.

Gdzie rośnie najlepsza wanilia na świecie?

Naturalnym środowiskiem wanilii są lasy tropikalne Ameryki Południowej i Środkowej. Uprawiana jest w tych rejonach od wieków. Jej wyjątkowe właściwości doceniali już Aztekowie. Charakterystyczne strączki wypełnione niezwykle aromatycznymi ziarenkami służyły im nie tylko w kuchni, ale również podczas obrzędów religijnych. Do Europy wanilia przypłynęła na statkach hiszpańskich konkwistadorów. 

Największe uprawy wanilii są obecnie na Madagaskarze. Proces suszenia i fermentacji sprawia, że strączki wanilii stają się brązowe i zaczynają wydzielać ten charakterystyczny aromat. Biały nalot, który się na nich pojawia, to wanilina, czyli źródło aromatu przyprawy. Jednak w tym miejscu należy wyjaśnić, że wanilina, którą dodaje się do słodyczy i cukru wanilinowego, jest tańszym zamiennikiem syntetycznym.

Reklama

Jakie właściwości ma wanilia?

Wanilia działa uspokajająco i odprężająco. Zajadasz stres? Wdychanie zapachu wanilii powoduje, że odpowiedzialne za to zjawisko ośrodki w mózgu stają się mniej aktywne. Z drugiej strony wanilia uznawana jest za jeden z najsilniejszych afrodyzjaków

Wanilię można stosować jako przyprawę, ale dostępna jest również w formie produktów do aromaterapii. Nalewka waniliowa była natomiast zalecana jako naturalne lekarstwo na bóle reumatyczne i gorączkę.

Warto wiedzieć, że wanilia:

  • reguluje tętno,
  • pobudza,
  • pomaga w walce z bezsennością,
  • wspiera trawienie,
  • działa delikatnie rozkurczowo,
  • łagodzi bóle reumatyczne.

Wanilii nie można traktować jako lekarstwa na różne dolegliwości. Jak każdy naturalny środek możemy stosować ją wspomagająco i profilaktycznie.


Nieoczywiste zastosowania wanilii

Przywykliśmy do tego, że wanilia jest składnikiem produktów cukierniczych. Jednak warto wypróbować ją również do przyprawiania dań wytrawnych. Wanilia doskonale pasuje do owoców morza, ryb i cielęciny.

Prawdziwa wanilia zawsze była bardzo droga. Świadczy o tym fakt, że w czasach prekolumbijskich jej kwiatami płacono podatki. Jednak nie warto zwracać się ku jej syntetycznym substytutom. Szczególnie, że domowy cukier z wanilią możesz przygotować samodzielnie. Co więcej, ziarenkami z jednej laski nadasz intensywny aromat szklance cukru. Do szczelnie zamykanego słoiczka wsyp cukier i zmieszaj z nim ziarenka wanilii. Włóż również strączek i zostaw na kilka dni. 

CZYTAJ TAKŻE: 

Przyprawy w diecie seniora. Oto lista tych niezastąpionych

Dodaj te przyprawy do potraw. Wzmocnisz odporność na cały rok

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: przyprawy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL