Ukoi nerwy, wesprze trawienie, przywróci ochotę na seks. Dodaj do deseru
Wanilia znana jest jako przyprawa nadającą deserom chakraterystyczny, słodki aromat. Jest również substancją zapachową w perfumach i kosmetykach. Cenimy ją głównie za to, nie zdając sobie sprawy z właściwości zdrowotnych, jakie posiada. Poznaj dobroczynny wpływ wanilii na organizm.
Naturalnym środowiskiem wanilii są lasy tropikalne Ameryki Południowej i Środkowej. Uprawiana jest w tych rejonach od wieków. Jej wyjątkowe właściwości doceniali już Aztekowie. Charakterystyczne strączki wypełnione niezwykle aromatycznymi ziarenkami służyły im nie tylko w kuchni, ale również podczas obrzędów religijnych. Do Europy wanilia przypłynęła na statkach hiszpańskich konkwistadorów.
Największe uprawy wanilii są obecnie na Madagaskarze. Proces suszenia i fermentacji sprawia, że strączki wanilii stają się brązowe i zaczynają wydzielać ten charakterystyczny aromat. Biały nalot, który się na nich pojawia, to wanilina, czyli źródło aromatu przyprawy. Jednak w tym miejscu należy wyjaśnić, że wanilina, którą dodaje się do słodyczy i cukru wanilinowego, jest tańszym zamiennikiem syntetycznym.
Wanilia działa uspokajająco i odprężająco. Zajadasz stres? Wdychanie zapachu wanilii powoduje, że odpowiedzialne za to zjawisko ośrodki w mózgu stają się mniej aktywne. Z drugiej strony wanilia uznawana jest za jeden z najsilniejszych afrodyzjaków.
Wanilię można stosować jako przyprawę, ale dostępna jest również w formie produktów do aromaterapii. Nalewka waniliowa była natomiast zalecana jako naturalne lekarstwo na bóle reumatyczne i gorączkę.
Warto wiedzieć, że wanilia:
- reguluje tętno,
- pobudza,
- pomaga w walce z bezsennością,
- wspiera trawienie,
- działa delikatnie rozkurczowo,
- łagodzi bóle reumatyczne.
Wanilii nie można traktować jako lekarstwa na różne dolegliwości. Jak każdy naturalny środek możemy stosować ją wspomagająco i profilaktycznie.
Przywykliśmy do tego, że wanilia jest składnikiem produktów cukierniczych. Jednak warto wypróbować ją również do przyprawiania dań wytrawnych. Wanilia doskonale pasuje do owoców morza, ryb i cielęciny.
Prawdziwa wanilia zawsze była bardzo droga. Świadczy o tym fakt, że w czasach prekolumbijskich jej kwiatami płacono podatki. Jednak nie warto zwracać się ku jej syntetycznym substytutom. Szczególnie, że domowy cukier z wanilią możesz przygotować samodzielnie. Co więcej, ziarenkami z jednej laski nadasz intensywny aromat szklance cukru. Do szczelnie zamykanego słoiczka wsyp cukier i zmieszaj z nim ziarenka wanilii. Włóż również strączek i zostaw na kilka dni.
CZYTAJ TAKŻE:
Przyprawy w diecie seniora. Oto lista tych niezastąpionych
Dodaj te przyprawy do potraw. Wzmocnisz odporność na cały rok