Najzdrowszy wiosenny sok. Dostarcza żelaza, działa moczopędnie, zbija ciśnienie
Pokrzywa kojarzy nam się z rośliną, której należy unikać. Wiążemy ją z pieczeniem, swędzeniem oraz bąblami na skórze. Każdy z nas choć raz został poparzony, ma złe wspomnienia, dlatego raczej stara się trzymać od niej z daleka. Ale warto wiedzieć, że pokrzywa ma też drugie oblicze - jest jedną z lepszych roślin leczniczych. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto pić sok z pokrzywy? Sprawdzamy.
O ogromnym potencjale leczniczym pokrzywy mówiono już w starożytności. Dziś pokrzywa to dla nas głównie chwast, który rośnie niemal wszędzie - w okolicach domostw, w ogrodach, na łąkach, w pobliżu jezior i rzek czy w lasach, zazwyczaj w większych skupiskach. Z wiadomych względów nie zbliżamy się do niej, jeśli nie musimy. Warto jednak spojrzeć na nią łaskawszym okiem. Pokrzywa zawiera wiele ważnych dla organizmu substancji, ma cenne właściwości i uważana jest za jedną z najcenniejszych roślin stosowanych w fitoterapii.
Pokrzywa zwyczajna stanowi cenne źródło substancji biologicznie czynnych, cechuje się wysoką zawartością witamin i minerałów. Co w niej znajdziemy? Między innymi flawonoidy, w tym kwercetynę, kemferol i rutynę. Pokrzywa jest bogatym źródłem witaminy A, witaminy C, witamin z grupy B, zawiera też witaminę E i witaminę K. Dostarcza wapnia, żelaza, potasu, magnezu, fosforu, selenu oraz cynku.
Do celów leczniczych wykorzystywane są liście, zbierane przed kwitnieniem, korzenie, jak również całe ziele.
Pokrzywa zwyczajna stosowana jest w chorobach alergicznych ze względu na zawartość związków czynnych o działaniu przeciwhistaminowym. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwreumatoidalne i antyagregacyjne, a także obniżające stężenie glukozy oraz stężenie cholesterolu całkowitego i jego frakcji LDL.
Pokrzywa korzystnie wpływa na funkcjonowanie nerek, działa moczopędnie i wpływa na zwiększenie objętości wydalanego moczu, wykazuje łagodne działanie obniżające ciśnienie tętnicze krwi, wspomaga kondycję włosów i skóry. Działanie moczopędne pokrzywy pozwala na pozbycie się nadmiaru wody z organizmu, tym samym łagodzi obrzęki. Regularne picie pokrzywy wesprze w działaniu układ immunologiczny, zadziała dobrze również na pracę żołądka i jelit. Pobudzi też do pracy trzustkę oraz wpłynie na produkcję żółci w wątrobie.
Świeża pokrzywa nada się m.in. do zrobienia naparu, a także soku. My dziś przyjrzymy się temu, dlaczego i kiedy warto sięgać po sok z tej rośliny.
Sok z pokrzywy charakteryzuje się wyraźną zawartością żelaza i innych ważnych dla organizmu składników. Wykorzystuje się go m.in. w terapii wspomagającej leczenie anemii, a także w stanach wyczerpania lub przewlekłego zmęczenia. Dzięki obecności witaminy C spożywanie soku z pokrzywy przyczyni się do wzmocnienia odporności oraz poprawi wygląd skóry. Skorzystają też włosy i paznokcie (sok z pokrzywy można dodawać do szamponu bądź zrobić z niego płukankę, by wzmocnić włosy). Pamiętajmy, że witamina C pomaga również w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
Sok z pokrzywy pomaga usuwać wodę z organizmu, jest zalecany osobom, które zmagają się z infekcjami dróg moczowych. Jego spożywanie prowadzi do obniżenia wartości ciśnienia, pomaga także w obniżaniu poziomu cukru we krwi (jeśli kupujesz gotowy preparat, patrz na skład). Dzięki właściwościom przeciwutleniającym pokrzywa ma również korzystny wpływ na wątrobę, a jej regularne stosowanie, np. właśnie w postaci soku, może przyczyniać się do ochrony tego narządu.
Właściwości soku z pokrzywy zachwalają też m.in. kobiety mające obfite miesiączki.
Pamiętaj - jeśli cierpisz na jakąś chorobę, przyjmujesz leki, skonsultuj się z lekarzem, zanim sięgniesz po pokrzywę.
Gotowy sok z pokrzywy można kupić w sklepie zielarskim, a niekiedy też natrafisz na niego w aptece. Możesz jednak przygotować go w domu.
Najpierw oczywiście należy pozyskać pokrzywę. Wybierz najlepiej takie miejsce, które będzie znajdowało się daleko od drogi czy pól uprawnych (chodzi o zanieczyszczenia). Pamiętaj o rękawiczkach, by się nie poparzyć. Pokrzywę zbieraj przed kwitnieniem.
Co dalej? Oberwij liście pokrzywy z łodygi, umyj w chłodnej wodzie, wytrzyj ręcznikiem papierowym, a następnie posiekaj. Potem przeciśnij je przez sokowirówkę, aby wydobyć jak najwięcej soku. Jeśli w soku znajdują się jeszcze kawałki pokrzywy, możesz go przecedzić. Zamiast sokowirówki możesz użyć wyciskarki wolnoobrotowej.
Możesz też sięgnąć po blender. Przelej pokrzywę wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Przełóż ją do blendera i zalej taką ilością wody, by przykryła liście. Następnie zblenduj i odcedź sok. Przed spożyciem upewnij się, że wszystkie liście zostały dobrze rozdrobnione. Nie przechowuj w lodówce zbyt długo.
Dzienna dawka świeżego soku z pokrzywy nie powinna wynosić więcej niż 15-45 ml. Sok z pokrzywy można rozcieńczać.
CZYTAJ TAKŻE:
Wspomaga pracę wątroby, trzustki i nerek. Rośnie teraz na każdym trawniku
Chroni wątrobę, oczyszcza jelita i odkaża skórę. Herbatę z kwiatów lilaka pij teraz
Likwiduje wzdęcia i ułatwia odchudzanie. Dziurawiec nie jest jednak dla każdego