Wspomaga pracę wątroby, trzustki i nerek. Rośnie teraz na każdym trawniku
Znamy go wszyscy z okolicznych trawników, łąk oraz parkowych skwerów. Najpierw pędy kwiatowe bogate są w liczne drobne płatki w kolorze intensywnej żółci, a następnie, w okresie owocowania, przybierają postać dmuchawców, by rozsiać się w odległości nawet pół kilometra od macierzystej rośliny. Mniszek lekarski wspomaga pracę wątroby, trzustki i nerek. Koi stany zapalne skóry, wspomaga trawienie, jest zbawienny w zwalczaniu infekcji górnych dróg oddechowych. Jakie jeszcze ma właściwości i jak prawidłowo go spożywać? Wyjaśniamy.
Mniszek jest chwastem, który rozsiewa się w zawrotnym tempie za pomocą nasion bogatych w aparat włoskowy. To właśnie one dostarczają zabawy najmłodszym, ponieważ niewielki podmuch wystarczy, by pęd kwiatowy pozostał pusty. Nasiona mniszka potrafią wraz z pędem powietrza oddalić się od macierzystej rośliny nawet na 200-500 metrów.
Mniszek lekarski często mylony jest z mleczem pospolitym. Aby odróżnić te dwie rośliny, należy przyjrzeć się łodydze. W mniszku lekarskim każdy kwiat pojawia się na jednej łodydze, a w mleczu na jednej łodydze odchodzą boczne pędy zakończone kwiatami.
Mniszek lekarski jest rośliną miododajną i pyłkodajną, dlatego jest on często rozsiewany w okolicach pasiek, urozmaicając pszczele pożytki i przyczyniając się do produkcji miodu.
Mniszek lekarski pobudza wątrobę do wytwarzania żółci i ułatwia jej przepływ przez drogi żółciowe do dwunastnicy, ponieważ wpływa na napięcie mięśni gładkich, zmniejszając w nich opór. Ponadto mniszek powoduje zwiększone wydzielanie kwasu solnego w żołądku. Jego działanie wykorzystywane jest w leczeniu wątroby po stanach zapalnych, pomaga w dolegliwościach związanych z kamicą żółciową oraz jest skuteczny w niwelowaniu problemów żołądkowo-jelitowych.
Wyciąg z korzenia mniszka lekarskiego wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Podczas badań klinicznych zaobserwowano, że u osób chorujących na raka skóry (czerniaka) komórki nowotworowe ulegały obumarciu. Ponadto okazuje się być skuteczny w przypadku leczenia białaczki, normalizując wyniki krwi osób badanych. W tym przypadku poprawa była krótkotrwała, jednak skłoniła ona do dalszych badań nad właściwościami przeciwnowotworowymi mniszka lekarskiego.
Mniszek lekarski ma właściwości przeciwzapalne i przyspiesza gojenie się ran. Doskonale sprawdza się na kurzajki, brodawki, przesuszoną skórę. Jest składnikiem maści na skórę atopową. Stosowane są okłady ze świeżych liści mniszka lekarskiego. Można też samodzielnie zrobić maść z mniszka lekarskiego w domu. Wystarczy przygotować macerat olejowy z kwiatostanów mniszka lekarskiego i po zmieszaniu go z woskiem pszczelim uzyskujemy maść sprawdzającą się na wszelkiego rodzaju podrażnienia i przesuszenia.
Doskonałą wiadomością dla cukrzyków jest fakt, że mniszek lekarski zawiera inulinę - naturalny prebiotyk, który wpływa na regulowanie gospodarki węglowodanowej organizmu. Spowalnia ona wchłanianie cukru z jedzenia i obniża jego indeks glikemiczny. Połączony z prawidłową dietą pomaga regulować poziom glikemii u osób chorujących na cukrzycę.
Zawarta w mniszku inulina, oprócz regulowania poziomu cukru, ma właściwości hamujące łaknienie i zwiększające uczucie sytości. Regularne picie naparu z kwiatów mniszka lekarskiego stanowi bardzo dobre uzupełnienie diety u osób, które chcą zredukować masę ciała.
Pod pojęciem oczyszczania krwi rozumie się zwiększanie przesączania w kłębuszkach nerkowych, co powoduje zwiększoną diurezę. Działanie moczopędne pomaga w pozbywaniu się toksyn z organizmu, usuwa obrzęki związane z niewydolnością serca oraz wspiera leczenie reumatyzmu.
Mniszek lekarski może wywoływać reakcje alergiczne. Osoby, które chorują na nadkwasotę żołądka, chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy oraz na niewydolność nerek, powinny skonsultować się z lekarzem. Nie zaleca się również stosowania mniszka u kobiet w ciąży i karmiących.
Liście mniszka lekarskiego można spożywać w postaci surowej, doskonale sprawdzają się jako dodatek do sałatek lub na kanapki. Kwiaty, po wcześniejszym umyciu, wystarczy zalać gorącą wodą i tak przygotować napar do picia między posiłkami. Mniszek lekarski wykorzystywany jest do przyrządzania miodu, który ma działanie bakteriobójcze i jest pomocny w walce z przeziębieniami.
Najpopularniejszą jednak wersją jest syrop z mniszka lekarskiego. Wystarczy zebrać 1 kg kwiatów mniszka lekarskiego i zalać zimną wodą. Następnie gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Wywar należy odstawić na dobę, następnie przecedzić i dodać do niego sok z dwóch cytryn oraz kilogram cukru. Kolejnym krokiem jest postawienie mieszanki na małym ogniu do rozpuszczenia cukru i podgrzewanie do momentu uzyskania gęstej konsystencji. Tak przygotowany syrop można przelać do słoików i stosować jako dodatek do herbaty lub wody. Można go też przyjmować bez żadnych dodatków.
CZYTAJ TAKŻE:
Jedz często, bo odmładzają mózg, serce i skórę. Doskonałe na diecie, oczyszczą też jelita
Zapomniane warzywo. Obniża cholesterol, zapobiega skokom ciśnienia, pomaga schudnąć
Często traktowany jest jak chwast. Odpędza kaszel, pomaga pozbyć się zalegającej wydzieliny