Często traktowany jest jak chwast. Odpędza kaszel, pomaga pozbyć się zalegającej wydzieliny
Mówi się, że zwiastuje przedwiośnie, więc osoby spragnione wiosny mogą go już wypatrywać. Podbiał jest rośliną, na którą można się natknąć na terenie całego kraju. Jeśli chodzi o właściwości lecznicze, to od wieków uznawany jest za skuteczny środek na kaszel. Jak działa podbiał i jak się go stosuje? Sprawdzamy.
Podbiał pospolity to niewielka roślina wieloletnia z rodziny astrowatych. W Polsce występuje powszechnie. Można ją znaleźć na terenie całego kraju - porasta dziko łąki, pola, skraje dróg i lasów, tereny nadrzeczne, żwirowiska czy obszary ruderalne. W uprawach rolnych jest uznawana za chwast. Charakteryzuje się żółtymi kwiatostanami, które kwitną przed pojawieniem się liści. Jest podobna do mniszka lekarskiego, ale ma o wiele drobniejsze płatki i nieco inne właściwości lecznicze. Kwitnie wczesną wiosną, na przełomie marca i kwietnia. Na organizm korzystnie wpływają zarówno liście podbiału, jak i kwiaty. Częściej wykorzystuje się jednak liście rośliny.
Liście i kwiaty podbiału zawierają wiele ważnych dla zdrowia substancji. W kwiatach znajdują się m.in. kwaśne polisacharydy śluzowe, aminokwasy (jak izoleucyna, leucyna, walina), nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe, a także związki fenolowe, garbniki i flawonoidy. Liście to źródło m.in. polisacharydów, wśród których dominuje inulina, aminokwasów, związków fenolowych, nieznacznych ilości olejku eterycznego, triterpenów, kwasów organicznych oraz fitosteroli. W kwiatach i liściach zidentyfikowano też składniki mineralne takie jak potas, wapń, magnez, mangan czy cynk.
O właściwościach leczniczych podbiału wiadomo od dawna. Już w czasach starożytnych lekarze zalecali go przy chorobach górnych dróg oddechowych, zapaleniu krtani, chrypce, uporczywym kaszlu czy wysokiej gorączce.
Zarówno liście, jak i kwiaty podbiału mają właściwości przeciwkaszlowe i wykrztuśne. Podbiał działa też rozkurczowo. Jest stosowany w chorobach dróg oddechowych, w postaci naparu, odwaru czy syropu. Świetnie sprawdza się podczas kaszlu w infekcjach przebiegających z zalegającą wydzieliną - znacznie ułatwia jej odkrztuszanie. Pomocniczo stosuje się go przy zapaleniu oskrzeli czy astmie.
Podbiał ma także właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwutleniające. Sugeruje się, że ma również właściwości neuroprotekcyjne.
Poza tym, że znajduje zastosowanie przy dolegliwościach układu oddechowego, jest stosowany zewnętrznie w formie okładów. Odwary z kwiatów podbiału, ale i liści, jako okłady, mogą pomóc na wysypki, owrzodzenia, czyraki, obrzęki czy obtarcia. W kosmetyce odwar z podbiału wykorzystywany jest do pielęgnacji skóry tłustej.
W aptekach, a także sklepach zielarskich można kupić gotowe produkty na bazie podbiału - suszone liście, tabletki do ssania, ekstrakty lub syrop z podbiału. W suplementach podbiał często występuje w towarzystwie tymianku. Razem jeszcze skuteczniej pomagają pozbyć się nadmiaru śluzu z oskrzeli. Zawarte w nich garbniki zmniejszają obrzęk wywołany infekcją i zwalczają drobnoustroje.
Liście podbiału, jak i kwiaty można też suszyć samodzielnie, a następnie wykorzystywać je do przygotowania odwaru czy też syropu.
Do przygotowania odwaru z podbiału potrzebujemy łyżki suszonych liści lub kwiatów podbiału. Zalewamy je szklanką wody, a następnie umieszczamy na gazie. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem przez 3 minuty. Mieszankę pozostawia się na kwadrans, a następnie należy ją przecedzić. W przypadku przeziębienia przebiegającego z uporczywym kaszlem stosuje się zwykle 1/3 szklanki odwaru 3-4 razy w ciągu doby.
CZYTAJ TAKŻE:
Czy czystek oczyszcza? Robi wiele więcej! Pij często, a efekty cię zaskoczą
Pięć ziół, które pomogą utrzymać poziom cukru w normie. Pij przynajmniej raz dziennie
Tańsze niż specyfiki z apteki. Poznaj trzy najzdrowsze oleje do picia