Pięć ziół, które pomogą utrzymać poziom cukru w normie. Pij przynajmniej raz dziennie
Wahania poziomu cukru we krwi dotyczą nie tylko cukrzyków, ale każdego, kto mało śpi, nieprawidłowo się odżywia, pije zbyt dużo kawy i zbyt mało wody. Skoki cukru są odczuwalne i powodują zmęczenie, nadmierne pragnienie czy senność. Jeśli masz tendencję do skoków cukru, warto do codziennej diety włączyć spożywanie naparów ziołowych, które utrzymają glikemię w ryzach.
Zanim sięgniemy po zioła na zbicie poziomu cukru we krwi należy pamiętać, że nie zastąpią one innych działań, jakie mają na celu ustabilizowanie choroby, jaką jest cukrzyca typu 2. Leczenie przede wszystkim opiera się o zdrową i zbilansowaną dietę o niskim IG, aktywność fizyczną, a w niektórych przypadkach konieczne jest także leczenie farmakologiczne.
Zioła stanowią jednak doskonały dodatek do leczenia, zapobiegają skokom glikemii, hamują napady głodu oraz wspomagają komórki w metabolizowaniu glukozy w ich wnętrzu.
Osoby, które nie chorują ale odczuwają skoki cukru we krwi, również powinny zmienić swoją dietę oraz styl życia, co jest kluczowe w ustabilizowaniu glikemii.
Po jakie zioła warto zatem sięgać, by uniknąć skoków cukru?
Morwa biała zawiera w sobie związki, które spowalniają trawienie węglowodanów w jelicie cienkim, dzięki czemu zmniejszone jest ryzyko nagłego wzrostu stężenia glukozy we krwi. Zarówno napar z morwy białej jak i suplementy diety wykazują działanie korzystne dla osób zagrożonych rozwojem cukrzycy typu 2. W przeprowadzonych badaniach udowodniono, że codzienne przyjmowanie dawki 3,75 g na kg masy ciała pozwala na skuteczne kontrolowanie glikemii. Już po miesiącu regularnego przyjmowania morwy białej poprawiają się wyniki badań glukozy na czczo.
W badaniach prowadzonych u osób z potwierdzoną cukrzycą typu 2. udowodniono, że kozieradka może obniżyć poziom cukru we krwi. Zawarty w niej aminokwas 4-hydroksyizoleucyna zwiększa wychwyt glukozy i wrażliwość insulinową komórek.
Kozieradka dobrze oddziałuje również na układ krwiotwórczy, zwiększając liczbę erytrocytów i leukocytów, poprawiając tym samym odporność. W innych badaniach udowodniono, że jej regularne spożywanie obniża poziom cholesterolu w organizmie.
Żeń-szeń znany jest przede wszystkim jako suplement dodający energii, zalecany kobietom w okresie menopauzy i mężczyznom w trakcie andropauzy. Znajduje się również w preparatach wzmacniających odporność, ale jego działanie może być również korzystne dla cukrzyków i osób z insulinoopornością.
Korzeń żeń-szenia obniża poziom cukru, ponieważ substancje w nim zawarte wpływają na trzustkę, która jest gruczołem produkującym insulinę.
Pokrzywa znana jest najbardziej jako ziołowa herbata do picia, ale należy pamiętać, że można również zjadać jej świeże liście. Przeprowadzono badania, w których grupą kontrolną było 50 kobiet z potwierdzoną cukrzycą typu 2. Już po ośmiu tygodniach regularnego spożywania pokrzywy znacznie poprawiły się wyniki badań glukozy na czczo, ale także enzymów wątrobowych i trójglicerydów.
Właściwości utleniające sprawiają także, że pokrzywa chroni trzustkowe komórki beta, które wytwarzają insulinę.
Inne korzyści wynikające z picia naparów z pokrzywy lub jedzenia jej liście, to utrzymanie prawidłowego ciśnienia tętniczego krwi, ochrona wątroby, mniejsze ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Napar z liści poziomki jest dobry nie tylko dla osób zmagających się z wahaniami cukru, ale także dla tych, którzy są w trakcie redukcji masy ciała. Liście poziomki wspierają układ pokarmowy, przyspieszają metabolizm i działają przeciwzapalnie.
Po liście poziomki powinny sięgać też osoby z osłabioną odpornością oraz problemami skórnymi.
CZYTAJ TAKŻE:
Najczęściej popełniane błędy w diecie na insulinooporność. Pięć posiłków dziennie to jeden z nich
Jak schudnąć z twarzy? Dieta i ćwiczenia to niejedyne sposoby
Pierwsze objawy insulinooporności to wcale nie tycie. Zauważysz rano i po jedzeniu