Luteina to nie tylko progesteron. Jej rola jest ogromna
Nie każdy wie, że luteina to inaczej progesteron. Zapobiega poronieniu, wspiera laktację i odpowiada za dobry nastrój. Ale luteiną jest to także żółty barwnik obecny w roślinach. Gdy występują jego niedobory można spodziewać się problemów ze wzrokiem.
Luteina to popularna nazwa progesteronu, hormonu płciowego produkowanego przez ciałko żółte w jajnikach. Luteina to także żółty barwnik roślin (karotenoid), który dostarczany z pożywieniem poprawia pracę naszych oczu.
Naturalna luteina jest wytwarzana przez organizm człowieka w jądrach, jajnikach, w korze nadnerczy oraz w łożysku w trakcie ciąży. Podstawowa rola luteiny to regulacja cyklu miesiączkowego, jest więc niezbędna w ciąży. To do niej zależy przygotowanie błony śluzowej macicy do zagnieżdżenia komórki jajowej oraz utrzymanie ciąży do czasu wytworzenia się łożyska. W czasie całej ciąży luteina zapobiega poronieniu lub przedwczesnemu porodowi.
Progesteron reguluje także pracę gruczołów mlecznych - to dzięki niemu po porodzie następuje laktacja (produkcja mleka) i matka może karmić noworodka. Brak luteiny odczuwany jest przed miesiączką - po owulacji spada poziom progesteronu (faza lutealna) co ma wpływ np. na obniżenie nastroju. Podobnie dzieje się tuż po porodzie.
W sytuacji niedoboru progesteronu w trakcie ciąży podaje się jego syntetyczną postać - luteina to nazwa jednego z leków. Badania poziomu progesteronu są pomocne w leczeniu niepłodności oraz przy diagnozowaniu niewydolności jajników.
Luteina to także naturalny żółty barwnik roślin, którego sami nie potrafimy wytwarzać. Dostarczany w jedzeniu wpływa na ostrość wzroku i wrażliwość widzenia. Luteina ma właściwości przeciwutleniające - chroni oczy przed zmianami patologicznymi. Trafia do ciałka żółtego oka, gdzie filtruje światło niebieskie i promieniowanie ultrafioletowe, docierające do siatkówki, przez co chroni struktury oka przed zbyt wysoką dawką promieniowania.
Luteina występuje w żółtych i pomarańczowych warzywach i owocach oraz zielonych liściach warzyw, gdzie jej na pierwszy rzut oka nie widać, a to za sprawą dominacji innego barwnika roślin - chlorofilu. Luteinę znajdziemy między innymi w marchwi, dyni oraz zielonym groszku, szpinaku i brukselce. Znajduje się także w żółtku jaja.
Niedobór luteiny może prowadzić do zwyrodnienia plamki żółtej oka (AMD) i do zaćmy.
Zobacz również: