Najlepsza dla cukrzyków i osób na diecie. Soczewica dostarczy białka i wzmocni serce

Soczewica to roślina strączkowa, która - choć już w starożytnej Grecji i Rzymie - dziś wraca do łask jako element zdrowej diety, królując zwłaszcza w jadłospisach wegetariańskich i wegańskich. Soczewicę warto jeść jednak bez względu na to, czy na co dzień spożywamy produkty zwierzęce, czy też nie, bowiem roślina ta zawiera cenne składniki, które wspierają zdrowie układu pokarmowego, serca a także pomagają dbać o smukłą sylwetkę.

Składniki odżywcze soczewicy

Soczewica wyróżnia się przede wszystkim wysoką zawartością białka - w 100 gramach suchych ziaren znajdziemy go około 25 g. Dzięki temu stanowi doskonałą alternatywę dla mięsa. Soczewica jest też chętnie wybierana jako element diety redukcyjnej, w której wysoka zawartość białka jest istotna dla redukcji masy ciała. 

Co ważne - soczewicę należy łączyć z produktami zbożowymi, aby uzyskać białko pełnowartościowe. 

Soczewica jest też źródłem witamin z grupy B, zwłaszcza kwasu foliowego (wit. B9), który wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i jest szczególnie ważny dla kobiet w ciąży. Oprócz tego zawiera witaminę B1 (tiaminę), odpowiedzialną za metabolizm węglowodanów, oraz witaminę B6, która wspiera układ odpornościowy.

Reklama

W soczewicy znajdziemy także istotne minerały, takie jak żelazo, które wspomaga produkcję czerwonych krwinek, magnez i potas dbające o prawidłowe ciśnienie krwi, a także cynk i fosfor, które są niezbędne dla kości i odporności.

Dlaczego warto jeść soczewicę?

Soczewica to świetny dodatek do dań nie tylko dla wegan i wegetarian. Jak wskazują badania naukowe - jej regularne spożycie ma realny wpływ na zdrowie człowieka. Jakie są korzyści regularnego spożywania soczewicy? 

Regulacja poziomu cukru we krwi
Soczewica ma niski indeks glikemiczny i sporą zawartość błonnika rozpuszczalnego, co oznacza, że po jej spożyciu glukoza uwalnia się powoli, zapobiegając gwałtownym skokom cukru i insuliny. To ważne dla osób z insulinoopornością i cukrzycą typu 2.

Wsparcie dla serca i układu krążenia
Błonnik oraz potas obniżają ciśnienie tętnicze i poprawiają profil lipidowy krwi. Regularne jedzenie soczewicy może zmniejszać ryzyko miażdżycy i choroby wieńcowej.

Redukcja masy ciała

Dzięki dużej ilości błonnika soczewica daje szybkie i długotrwałe uczucie sytości. Dodanie jej do posiłków pomaga ograniczyć podjadanie i wspiera odchudzanie.

Lepsza praca układu nerwowego 

Witaminy z grupy B oraz żelazo poprawiają koncentrację, wspierają procesy uczenia się i zapobiegają anemii.

Naturalne wsparcie w diecie roślinnej
Soczewica, podobnie jak inne strączki, jest fundamentem jadłospisu osób, które wyeliminowały ze swojej diety mięso. Łączona ze zbożem stanowi pełnowartościowy posiłek.

Propozycje podania soczewicy

Soczewicę można zastosować w kuchni na wiele sposobów. Co ważne - nie wymaga namaczania a czas jej gotowania to zazwyczaj 15 minut, nie dłużej (chyba, że odmiana brązowa lub zielona). 

Z soczewicy można przygotować sycące i rozgrzewające zupy i kremy. Czerwona soczewica szybko się rozpada, zatem jest doskonałą bazą do gęstych zup. Jej struktura po ugotowaniu sprawia, że jest też dobrym wyborem, jeśli chcemy przygotować pasztet albo kotlety. Wystarczy ją ugotować, doprawić i albo połączyć z innymi warzywami i upiec jako pasztet , albo formować z niej sycące kotlety, które można usmażyć na patelni. 

Zielona i brązowa odmiana soczewicy zachowuje swój kształt po ugotowaniu, dlatego jest idealna do sałatek. 

Warto też pamiętać, że soczewica dobrze komponuje się z przyprawami ułatwiającymi trawienie, takimi jak kumin, imbir czy kolendra.

Kto nie powinien jeść soczewicy?

W związku z tym, że soczewica jest rośliną strączkową, nie każdemu będzie służyło jej regularne spożywanie. 

Spożywanie dużych ilości mogą powodować wzdęcia, gazy i bóle brzucha. Dotyczy to zwłaszcza osób z zespołem jelita drażliwego (IBS) lub skłonnościami do problemów trawiennych. Soczewica, tak jak pozostałe rośliny strączkowe, zawiera puryny, które w organizmie przekształcają się w kwas moczowy. To ważne dla osób chorujących na dnę moczanową. Spożywanie dużej ilości soczewicy może u tych pacjentów nasilać objawy choroby. 

Soczewica, podobnie jak soja czy kapusta, zawiera substancje goitrogenne, które mogą w utrudniać wchłanianie jodu. Zalecane jest umiarkowane spożywanie, bez konieczności całkowitej rezygnacji z soczewicy. Należy jednak zachować ostrożność z ilością. 

CZYTAJ TAKŻE:

Jedz ze skórką jak jabłko albo śliwkę. Nieobrane kiwi pomoże na trawienie i odporność

Jedz częściej i więcej, a zmniejszysz ryzyko raka jelita grubego. Nowe badania zaskakują

Kapusta, brokuły czy kalafior zawierają cenne glukozynolany. Jedząc, pamiętaj o tarczycy

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL