Zastąpi kaszę gryczaną, ziemniaki czy ryż. Pomaga chudnąć, obniża poziom cholesterolu
Jest jedną z najważniejszych roślin zbożowych na świecie. Stanowi podstawę wyżywienia wielu milionów ludzi w Afryce, a także w Indiach. Nie zawiera glutenu, jest bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B i minerałów, dlatego na to, by włączyć je do diety, decyduje się coraz więcej osób. Czym dokładnie jest sorgo i jakie ma właściwości? Wyjaśniamy poniżej.
Sorgo należy do roślin z rodziny wiechlinowatych (są to rośliny, które stanowią główny komponent roślinności formacji trawiastych, łąk i pastwisk; należą do niej też ważne rośliny uprawne, w tym zboża). To jednoroczna roślina jara, jedna z najważniejszych roślin zbożowych dla mieszkańców Afryki i Azji. Cechuje się odpornością na trudne warunki klimatyczne, dobrze znosi suszę i wysokie temperatury. Z uwagi na swoje bogate wartości odżywcze, porównywane z kukurydzą, i właściwości funkcjonalne cieszy się coraz większym uznaniem także w innych częściach świata, w tym w Europie. W Polsce od kilku lat sorgo można spotkać coraz częściej (sorgo obejmuje różne gatunki i odmiany, dlatego możemy spotkać się z ziarnami o różnym wyglądzie - mogą się różnić kolorem czy rozmiarem). Obecnie klasyfikuje się je na piątym miejscu najczęściej uprawianych roślin zbożowych na świecie.
Sorgo jest podstawowym produktem żywieniowym dla ludzi w wielu krajach Afryki, poza tym także dla mieszkańców Indii. Jest zbożem bezglutenowym, dlatego może stanowić świetną alternatywę dla pszenicy w przypadku osób z celiakią czy nadwrażliwością na gluten. Bardzo dobrze sprawdza się również jako pasza dla zwierząt.
Głównym składnikiem nasion jest skrobia (w zależności od odmiany w 100 g ziarna jej zawartość wynosi od 65 do 80 g). Oprócz tego są one źródłem białka, innych polisacharydów i lipidów. Zawartość tłuszczu w sorgo jest wyższa niż w przypadku pszenicy czy ryżu.
Sorgo jest bogatym źródłem związków przeciwutleniających. Należą do nich m.in. flawonoidy, kwasy fenolowe, karotenoidy, fitosterole, a także β-glukany. Sorgo jest też dobrym źródłem błonnika, zwłaszcza frakcji nierozpuszczalnej. Dostarcza witamin, szczególnie witamin z grupy B (m.in. witamin B1, B2, B3 czy B6), a także manganu, magnezu, fosforu, żelaza, potasu czy cynku. Co jednak ważne, zawartość składników odżywczych i związków bioaktywnych w sorgo może się znacząco różnić dla każdej z odmian.
W ziarnie sorgo znajdują się również substancje antyodżywcze, które m.in. mogą zmniejszać strawność składników pokarmowych i przyswajalność składników mineralnych.
Sorgo dostarcza umiarkowanych ilości kalorii i ma średni indeks glikemiczny. W 100 g sorgo znajduje się ok. 330 kcal. Z kolei, jeśli chodzi o IG, sorgo pełnoziarniste posiada średni indeks glikemiczny.
Badania nad wpływem związków zawartych w nasionach sorgo na zdrowie ludzi są prowadzone od lat. Uwagę zwraca się m.in. na wysoką zawartość fitoskładników, które wykazują obiecujące działanie antynowotworowe, antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Wpływają one także pozytywnie na zdrowie układu sercowo-naczyniowego, metabolizm lipidów i glukozy.
Sorgo to dobre źródło błonnika. Jego spożywanie może przynieść wiele korzyści układowi pokarmowemu i sercowo-naczyniowemu. Jest polecane osobom borykającym się z nadwagą i otyłością, a także tym, które chcą zachować zgrabną sylwetkę. U osób, które włączyły do diety sorgo, zaobserwowano obniżenie masy ciała.
Sorgo jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych zbóż, takich jak pszenica czy kukurydza, a mąka z sorgo stanowi świetny zamiennik mąki pszennej. Jak wspominaliśmy, nie zawiera glutenu, dlatego bez obaw mogą po nie sięgać m.in. osoby chore na celiakię.
Badania wykazały, że spożywanie całych zbóż, w tym sorgo, znacznie obniża śmiertelność z powodu chorób układu krążenia. Obniża m.in. poziom "złego" cholesterolu, a zwiększa poziom tego "dobrego". Badacze podkreślają również, że jako wolno trawione zboże jest dobrym produktem pomagającym kontrolować poziom glukozy i insuliny we krwi.
Sorgo to też poza tym bardzo dobre źródło niektórych witamin i minerałów. Witaminy z grupy B są istotne m.in. dla właściwego funkcjonowania układu nerwowego, odpornościowego i zdrowia układu krążenia. Mangan uczestniczy w budowie kości, bierze udział w procesach krzepnięcia krwi, magnez wpływa m.in. na stężenie glukozy we krwi oraz wydzielanie insuliny, a także reguluje ciśnienie i pracę serca. Sorgo to też źródło potasu, a stosowanie diety bogatej w potas jest związane m.in. z obniżeniem ciśnienia tętniczego i zmniejszeniem ryzyka udaru. Co więcej, konsumpcja sorgo znacząco podnosi poziom hemoglobiny we krwi.
Sorgo, dzięki zawartości wielu różnych substancji odżywczych, może mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie, dlatego warto urozmaicić nim codzienną dietę. Jednak warto pamiętać o tym, że zawiera białka (proliny i prokalcyny), które mogą powodować reakcje alergiczne. To ważna uwaga przede wszystkim dla tych osób, które mają alergię na rośliny z rodziny Poaceae (np. na jęczmień, pszenicę, żyto czy kukurydzę).
Produkty z sorgo można znaleźć na działach ze zdrową żywnością, a także działach z produktami bezglutenowymi. Występuje w wielu formach (ziarno obłuszczone, mąka z sorgo, kasza sorgo, makaron z sorgo czy płatki z sorgo), przez co stanowi idealny dodatek do różnorodnych dań.
Sorgo zastąpi kaszę gryczaną, ziemniaki czy ryż. Mąka z sorgo sprawdzi się w rozmaitych wypiekach. Można jej użyć jak innej mąki do przygotowana naleśników, pierogów czy nawet pieczenia chleba, nadaje się także do zagęszczania zup i sosów. Płatki z sorgo, z porcją mleka czy jogurtu, niektórym osobom zastępują rano owsiankę.
CZYTAJ TAKŻE:
Indyjski odpowiednik kminku. Wspomaga trawienie, zwalcza bakterie i grzyby
Omega-3 bez ryb. Najlepsze roślinne źródła dobrych tłuszczów w diecie wege
Zajadają się w Chorwacji, w Polsce nieznana. Zastąpi szpinak, wspomoże zdrowie