Wzmocni kości, wesprze układ nerwowy, zastąpi mięso. Świetny wybór na kanapkę

Jak większość serów zawiera sporo tłuszczu i soli, jednak ser prosto z Cypru ma także sporo cennych pierwiastków i witamin, co sprawia, że zasługuje na szczególną uwagę, jeśli chodzi o włączenie go do diety. Ser halloumi zajmuje szczególne miejsce w diecie śródziemnomorskiej. Ma wysoką temperaturę topnienia, co sprawia, że można go wykorzystać na wiele sposobów. Dlaczego warto jeść halloumi i w jakiej postaci ten ser jest najlepszy?

Ser halloumi - co to za ser?

Ser halloumi jest wytwarzany z mleka owczego lub koziego bądź z połączenia tych obu (w przemysłowej produkcji używa się także mleka krowiego). Ma półtwardą strukturę, dzięki czemu można go piec w wysokich temperaturach bez obaw, że szybko się roztopi. Halloumi to źródło wielu witamin i cennych pierwiastków, dlatego cieszy się coraz większym zainteresowaniem. 

Wartości odżywcze sera halloumi - co zawiera?

Halloumi jest źródłem wielu cennych składników. Zawiera m.in.:

Reklama
  • białko - ser jest zatem idealny dla osób aktywnych fizycznie, bowiem wysoka zawartość białka wspiera budowę i regenerację mięśni;
  • wapń - to pierwiastek niezbędny dla zdrowia kości i zębów. Regularne spożywanie produktów bogatych w wapń pomaga zapobiegać osteoporozie;
  • fosfor - wspomaga metabolizm energetyczny i współdziała z wapniem w utrzymaniu mocnych kości;
  • witaminy z grupy B, takie jak witamina B12 i witamina B2 - to witaminy kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz produkcji energii; 
  • tłuszcze - ser stanowi źródło energii. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu należy jednak kontrolować jego spożycie. 

Dlaczego warto jeść halloumi?

Halloumi nadaje się jako dodatek do śniadania - dzięki wysokiej zawartości białka i tłuszczu daje uczucie sytości na dłużej i dostarcza dużej dawki energii na początek dnia. Ponadto po spożyciu sera zmniejsza się prawdopodobieństwo podjadania między posiłkami w ciągu dnia.

Rozpoczęcie dnia od sera halloumi może zapewnić dobry nastrój - witaminy z grupy B mają korzystny wpływ na pracę układu nerwowego. 

Warto sięgać po ser halloumi częściej, ponieważ wysoka zawartość wapnia i fosforu korzystnie wpływa na układ szkieletowy. Ser jest zalecany osobom ze zwiększonym ryzykiem osteoporozy. 

Kto nie powinien jeść sera halloumi?

Na spożycie sera powinny uważać osoby, które są na diecie redukcyjnej i chorzy z nadciśnieniem tętniczym. Ser ma wysoką zawartość soli, co może powodować skoki ciśnienia tętniczego. Jest też wysokokaloryczny - w 100 g produktu znajduje się 312 kcal i 26 g tłuszczu. 

Jak jeść ser halloumi?

Jak jeść ser halloumi? Można spożywać go zarówno w wersji surowej, jak i pieczonej, grillowanej - wówczas pojawia się chrupiąca skórka z miękkim, mlecznym środkiem. 

Sprawdzi się jako dodatek do sałatek - grillowany dodaje wyrazistego smaku i tekstury. Można także z powodzeniem zastąpić nim mięso - grillowany ser halloumi często pojawia się w wegetariańskich burgerach. 

Halloumi może być także zwykłym dodatkiem do kanapki - surowy lub grillowany doda wyrazistości, podkręci smak wędlin. Doskonałym towarzystwem dla sera halloumi są warzywa - rukola, papryka czy zielony ogórek.

CZYTAJ TAKŻE: 

Na śniadanie lepsza od owsianki. Jedz dla serca, trzustki i mózgu

Pij, gdy bolą stawy, mięśnie lub głowa. Mleko z dodatkiem usprawni też trawienie

Najlepsi dostawcy zdrowej energii. Jedz, gdy narzekasz na senność i zmęczenie

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: najlepsze źródła białka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL