Małe, ale silne, więc jedz jak najczęściej. Zdrowotna moc kiełków lucerny, brokuła i buraka
Choć wyglądają niepozornie i zajmują niewiele miejsca na talerzu, kiełki to prawdziwe skarby natury. Kryją w sobie mnóstwo witamin, minerałów i aktywnych biologicznie związków, które wzmacniają odporność, i dbają o prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Nie czekaj, aż pojawią się na wielkanocnym stole. Kiełki warto jeść na co dzień, przez cały rok. Dlaczego? Odpowiadamy.
Ze względu na liczne właściwości odżywcze, kiełki z powodzeniem można zaliczyć do superfoods. W swoim niewielkim rozmiarze kryją ogromną moc, dostarczają organizmowi wielu niezbędnych składników odżywczych.
Kiełki to dobre źródło białka, błonnika oraz cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wyróżniają się również wysokim stężeniem witamin. W zależności od rodzaju znajdziemy w nich witaminy A, C, E, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy. Kiełki są też prawdziwą kopalnią minerałów: zawierają potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez, cynk, miedź, mangan czy selen.
Ich dodatkowym atutem jest niewielka kaloryczność oraz duża zawartość błonnika pokarmowego.
Do produkcji kiełków zazwyczaj wykorzystuje się nasiona roślin strączkowych oraz niektóre gatunki zbóż. Najpopularniejsze dostępne na rynku to kiełki: lucerny, brokuła, buraka, fasoli mung, pszenicy, owsa, prosa, rzeżuchy (pieprznicy siewnej), rzodkiewki, słonecznika, soczewicy i soi. Do mniej popularnych możemy zaliczyć kiełki: cebuli, pora, fasoli adzuki, gorczycy, gryki, grochu, kapusty, koniczyny, kozieradki, kukurydzy, ryżu, sezamu.
Kiełki lucerny zawierają wiele witamin, takich jak witamina A, witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę K, a także składniki mineralne, jak żelazo, wapń, potas i magnez. Do tego, kiełki lucerny są dobrym źródłem polifenoli, które są zaliczane do przeciwutleniaczy. Są także źródłem białka - porcja 100 g kiełków zawiera ok. 4 g białka.
Kiełki lucerny zawierają także sporo błonnika poprawiającego trawienie i zaspokajającego apetyt. Badania sugerują też, że pomagają w obniżeniu poziomu cholesterolu, co przyczynia się do poprawy zdrowia serca. Znajdziemy w nich również fitoestrogeny, czyli naturalne związki roślinne naśladujące działanie estrogenów, które mogą przyczyniać się do redukcji uderzeń gorąca, nadmiernego pocenia się oraz zmienności nastroju u kobiet w okresie menopauzy.
Badania wskazują, że spożywanie lucerny może wpływać na:
- obniżenie poziomu cholesterolu LDL - dzięki obecności saponin,
- wsparcie układu hormonalnego - działanie estrogenopodobne,
- łagodzenie objawów menopauzy i PMS,
- działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające.
Czytaj także: Zajadają się w Chorwacji, w Polsce nieznana. Zastąpi szpinak, wspomoże zdrowie
Brokuł to warzywo znane z działania przeciwnowotworowego, ale jego kiełki mają nawet 20-50 razy więcej sulforafanu - związku o silnym potencjale ochronnym. Badania dowodzą, że regularne jedzenie kiełków brokuła może chronić przed cukrzycą. Wszystko za sprawą właśnie dużej obecności sulforafanu, który jest silnym przeciwutleniaczem, wykazuje działanie antybakteryjne, a także jest wykorzystywany do walki z chorobami cywilizacyjnymi: cukrzycą, nowotworami a także chorobami układu krążenia. Badania sugerują również, że regularne spożywanie kiełków brokułu może prowadzić do istotnego spadku stężenia glukozy i insuliny we krwi na czczo oraz zmniejszenia wskaźnika insulinooporności HOMA-IR.
Kiełki brokuła wspomagają także detoksykację organizmu i działają przeciwbakteryjnie.
Sulforafan wykazuje działanie:
- przeciwutleniające - chroni komórki przed stresem oksydacyjnym,
- przeciwnowotworowe - aktywuje enzymy detoksykacyjne i hamuje rozwój komórek rakowych (szczególnie w raku piersi, prostaty i okrężnicy),
- neuroprotekcyjne - wspiera zdrowie mózgu i może działać korzystnie w chorobach neurodegeneracyjnych.
Kiełki buraka to doskonałe źródło azotanów, żelaza, kwasu foliowego i betainy - składników wspierających pracę układu krwionośnego i produkcję czerwonych krwinek. Dzięki zawartości folianów, są szczególnie polecane kobietom w ciąży oraz osobom z niedokrwistością.
Właściwości zdrowotne kiełków buraka:
- poprawiają krążenie i mogą obniżać ciśnienie krwi,
- wspierają funkcje wątroby poprzez udział betainy w przemianach metylowych,
- zawierają antyoksydanty, w tym betalainy, które działają przeciwzapalnie i wspierają odporność.
Rzeżucha zawiera m.in. witaminy K, A, i E a także takie składniki mineralne, jak potas, magnez, selen czy wapń. Rzeżucha to także doskonałe źródło witaminy C, co czyni ją świetnym przeciwutleniaczem. Nie tylko wzmacnia odporność organizmu, ale także skutecznie chroni przed działaniem szkodliwych wolnych rodników oraz wspiera zdrowie naczyń krwionośnych.
Rzeżucha posiada przede wszystkim działanie moczopędne. Wspomaga pracę nerek i pomaga oczyszczać drogi moczowe. Dodatkowo wykazuje działanie detoksykacyjne oraz antybakteryjne. Wykazuje także właściwości przeczyszczające i pomaga w regulacji poziomu glukozy we krwi. Zawarte w niej żelazo sprawia, że roślina świetnie sprawdza się w czasie spadków energii czy sezonowego osłabienia, wspomaga również leczenie anemii. Ziele rzeżuchy zwiększa także wydzielanie soku żołądkowego.
Proces uprawy jest niezwykle prosty, wymaga jedyni kiełkownicy lub przygotowanego odpowiednio naczynia, na przykład miseczki ustawionej do góry dnem. W przypadku korzystania z naczynia, ważne jest przygotowanie podkładu z waty lub ligniny, które należy odpowiednio nawilżyć przed wysiewem nasion.
Aby zapewnić odpowiedni wzrost, posadzone nasiona należy regularnie podlewać. Kiełki lubią półmrok, i nie powinno się ich trzymać na parapecie w pełnym słońcu. Najlepszą temperaturą do kiełkowania jest ok. 18-21 st. C. W zależności od gatunku kiełków, który hodujemy, czas wzrostu waha się od 2 do 5 dni. Po tym okresie kiełki są gotowe do jedzenia.
Należy pamiętać, że nie wszystkie kiełki nadają się do jedzenia na surowo. Wskazane jest, aby obróbce termicznej zostały poddane kiełki soi, ciecierzycy, pszenicy, a także wszystkich odmian fasoli. Dzięki działaniu wysokiej temperatury inaktywacji ulegają niekorzystnie wpływające na organizm białka tj. fazyna i fazeolotoksyna.
Źródło:
https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/super-zywnosc-na-wiosne-kielki/
CZYTAJ TAKŻE:
Morskie winogrona to dobry wybór dla tarczycy i serca. Jedzą, by żyć dłużej
Jedna z najzdrowszych sałatek na świecie. Majonezu w niej nie uświadczysz
W PRL-u każdy stosował na bóle i niestrawność. Zaskakujące, jak jeszcze działają
Chroni przed bakteriami i wirusami, ułatwia przyswajanie żelaza. Coraz popularniejsza