Nie dla nich brownie, kakao czy czekolada. Uczulenie daje nietypowe objawy

Wiele osób nie jest sobie w stanie wyobrazić życia bez zjedzenia od czasu do czasu kawałka czekolady czy wypicia rozgrzewającego kakao. Niestety istnieją osoby uczulone na czekoladę, które czasami przez wiele lat, a nawet do końca swojego życia nie mogą sobie pozwolić na taką przyjemność. W jaki sposób objawia się alergia na czekoladę? Co może być jej przyczyną, w jaki sposób się ją diagnozuje i leczy? Wyjaśniamy.

Alergia na czekoladę - co to?

Uczulenie na czekoladę jest alergią pokarmową, spowodowaną nadwrażliwością układu immunologicznego na konkretne białka zawarte w czekoladzie. U zdrowych osób nie wywołują one żadnej reakcji, ponieważ są rozpoznawane przez układ odpornościowy jako niegroźne. Czasami jednak pod wpływem złożonych czynników organizm zaczyna reagować przeciwko tym białkom, wywołując niekiedy uciążliwe objawy. Niekiedy reakcja na alergeny czekolady jest na tyle silna, że przemienia się we wstrząs anafilaktyczny i stanowi zagrożenie życia.

Alergia na czekoladę - przyczyny

Obecnie nie jest do końca jasne, dlaczego dochodzi do pojawienia się alergii na czekoladę. Możliwe, że odpowiedzialne za nią są czynniki środowiskowe lub genetyczne. Wiele osób ma objawy alergii po zjedzeniu czekolady ze względu na obecność innego rodzaju nadwrażliwości, np. na mleko czy orzechy.

Reklama

Alergia na czekoladę - czynniki ryzyka

Wśród czynników ryzyka alergii na czekoladę i innych alergii pokarmowych wyróżnia się:

  • występowanie alergii pokarmowej u najbliższych członków rodziny, szczególnie rodziców i rodzeństwa;
  • astmę, egzemę oraz inne choroby o podłożu alergicznym;
  • alergia na pokarmy inne niż czekolada;
  • wiek - alergie pokarmowe z zasady częściej występują u dzieci, z wiekiem układ pokarmowy dojrzewa i możliwe jest wyrośnięcie z alergii;
  • czynniki z okresu noworodkowego i niemowlęctwa, m.in. dieta matki w okresie ciąży i laktacji, sposób karmienia, sposób porodu, ekspozycja na dym tytoniowy w czasie ciąży i po porodzie, stosowanie przez matkę leków zobojętniających sok żołądkowy.

Alergia na czekoladę - objawy

Alergia na czekoladę może dawać wiele różnorodnych objawów. Wśród nich wymienia się m.in.:

  • pokrzywkę na skórze, której może towarzyszyć świąd, zaczerwienienie i obrzęk skóry;
  • pieczenie i obrzęk ust po zjedzeniu czekolady;
  • katar, kichanie, świąd nosa i inne objawy nieżytu alergicznego nosa;
  • kaszel, świsty podczas oddychania, objawy przypominające atak astmy oskrzelowej;
  • objawy ze strony układu pokarmowego, takie jak bóle brzucha, nudności i wymioty po spożyciu czekolady;
  • nasilenie objawów atopowego zapalenia skóry, suchość skóry;
  • objawy wstrząsu anafilaktycznego (m.in. nagle pojawiająca się wysypka, często z obrzękiem skóry, duszności, problemy z oddychaniem, zawroty głowy).

Alergia na czekoladę - diagnostyka

Najważniejszym badaniem w diagnostyce alergii na czekoladę i wielu innych alergii pokarmowych jest próba prowokacyjna. Jest to test, podczas którego podaje się pacjentowi potencjalnie uczulający pokarm i pod kontrolą lekarza obserwuje się, czy dochodzi do rozwoju charakterystycznych objawów. Próba ta jest wskazana u wszystkich chorych z podejrzeniem konkretnej alergii pokarmowej, odstępuje się od niej czasami, gdy pacjent reaguje na dany produkt wstrząsem anafilaktycznym.

Można ponadto wykonać standardowe testy skórne, jednak mają one mniejsze znaczenie diagnostyczne i nie zawsze ich wynik jest zgodny z wynikiem próby prowokacyjnej. Możliwe jest również oznaczenie poziomu przeciwciał IgE przeciwko swoistemu antygenowi obecnemu w czekoladzie.

Alergia na czekoladę - leczenie

Podstawową metodą leczenia alergii na czekoladę jest unikanie ekspozycji na alergen. Powinno się więc wyeliminować z diety nie tylko czekoladę, ale również różne wypieki, desery i przetwory mleczne zawierające w swoim składzie kakao. Leki antyhistaminowe mogą okazać się skuteczne w łagodzeniu pieczenia jamy ustnej lub zmian skórnych.

W przypadkach nasilonego stanu zapalnego przewodu pokarmowego stosuje się krótkotrwale glikokortykosteroidy. Osoby reagujące wstrząsem anafilaktycznym, po narażeniu na alergen wymagają natychmiastowej pomocy lekarskiej, a po ustąpieniu objawów powinny zawsze nosić ze sobą adrenalinę w ampułkostrzykawce.

Alergia na czekoladę - czy można się odczulić?

Niestety ze względu na do tej pory niejasny profil alergenowy, nie ma możliwości odczulania na czekoladę. Obecnie badania wskazują na kilka możliwych alergenów czekolady, które mogą być przyczyną objawów reakcji nadwrażliwości. Jest to m.in. białko 2S, wyizolowane z nasion kakaowca.

Alergia na czekoladę - możliwe alergie krzyżowe

U osób z alergią na czekoladę mogą występować również alergie krzyżowe. Są to reakcje nadwrażliwości, które występują ze względu na podobieństwo budowy alergenów zawartych w różnych, z pozoru niezwiązanych ze sobą produktach. W przypadku alergii na czekoladę może się pojawić również alergia na orzechy włoskie i ekstrakt z łubinu. Ponadto dość powszechne są przypadki łączonej alergii na czekoladę i orzeszki ziemne, mleko, tabakę i ambrozję.

Źródła:
F93 Cacao | Allergy & Autoimmune Disease. "Allergy & Autoimmune Disease", https://www.thermofisher.com/diagnostic-education/hcp/wo/en/resource-center/allergen-encyclopedia/whole-allergens.html?key=f93, 2020 r.

W. Kawalec, R. Grenda, M. Kulus. “Pediatria Kawalec" wyd. II, PZWL Wydawnictwo Lekarskie 2018r.

CZYTAJ TAKŻE: 

Gorzka czekolada zwalcza bezsenność, zapobiega nowotworom, reguluje cukier. Unikaj w jednym przypadku

Skóra wysyła sygnały, że jesz za dużo cukru. Te zmiany o tym świadczą

Ochota na słodycze minie dzięki prostemu trikowi. Dietetyk sprawdził na sobie

 

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: kakao | uczulenie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL