Skóra wysyła sygnały, że jesz za dużo cukru. Te zmiany o tym świadczą
To, co jemy, wpływa na wygląd skóry. Jednym z produktów, którego nadmiar w diecie odbija się na jej kondycji (nie zapominajmy, że także na naszym zdrowiu i samopoczuciu), jest cukier. Jedzenie zbyt dużych ilości cukru powoduje m.in. zaostrzenie zmian trądzikowych, a także szybsze pojawianie się zmarszczek. Jakie inne sygnały mogą świadczyć o tym, że na co dzień spożywasz za dużo cukru? Wyjaśniamy.
Nadmiar cukru w diecie przyspiesza proces starzenia skóry. Zmarszczki powstają dużo szybciej, a skóra zatraca naturalną zdolność do regeneracji. Jak tłumaczy dr S. Tyler Hollmig, ekspert z zakresu dermatologii, rozchodzi się o proces glikacji, który ulega przyspieszeniu, gdy poziom cukru we krwi jest podwyższony.
"Glikacja to proces, w wyniku którego cząsteczki cukru łączą się z białkami, lipidami lub kwasami nukleinowymi. W rezultacie powstają tzw. końcowe produkty zaawansowanej glikacji, które prowadzą do uszkodzenia włókien kolagenowych i elastynowych w skórze" - wyjaśnia, a jego słowa przytacza "Everyday Health".
Glikacja zakłóca zdolność kolagenu do odbudowy, a poza tym nasila obecność wolnych rodników, które uszkadzają wiele struktur na poziomie skóry właściwej. W przypadku stosowania diety wysokocukrowej skóra staje się wiotka, cienka, pozbawiona jędrności. Pojawiają się zmarszczki i zagłębienia w skórze.
Za więcej wyprysków na skórze może odpowiadać zbyt duża ilość cukru w diecie. Jedno badanie, w którym udział wzięło prawie 25 tys. osób dorosłych, wykazało, że spożywanie tłustych i słodkich potraw wiąże się z 54-procentowym wzrostem ryzyka wystąpienia trądziku, podczas gdy słodkie napoje zwiększają to ryzyko o 18 proc. Spożywanie nadmiernych ilości cukru jest również czynnikiem wpływającym na zaostrzenie problemów skórnych.
Dlaczego tak się dzieje? Wyroby cukiernicze, słodycze, ale też inne produkty zaliczane do kategorii produktów o wysokim indeksie glikemicznym zwiększają gwałtownie stężenie glukozy, a w konsekwencji powodują wyrzut insuliny. Zmiany hormonalne będące skutkiem wzrostu poziomu cukru we krwi pobudzają funkcję wydzielniczą gruczołów łojowych i nasilają rogowacenie ich ujść, co utrudnia usuwanie zawartości gruczołu łojowego na powierzchnię skóry. Żywność o wysokim indeksie glikemicznym może również zwiększać stan zapalny. Naukowcy uważają, że przestrzeganie diety o niskim indeksie glikemicznym może łagodzić przebieg trądziku i zmniejszyć liczbę wykwitów zapalnych.
Ograniczenie cukru zaleca się również pacjentom z łuszczycą. Do produktów żywnościowych, które mogą nasilać procesy zapalne w organizmie, a przez to wpływać na przebieg choroby, oprócz cukrów rafinowanych i produktów wysoko przetworzonych, zalicza się także mięso i produkty mięsne oraz produkty nabiałowe. Węglowodany proste, w tym cukier, a także gluten, nabiał i czerwone mięso mogą zaostrzać również objawy egzemy, w tym zaczerwienienie skóry.
Dieta wpływa również na koloryt cery. Co się dzieje, gdy jest w niej za dużo cukru?
"Wysoki poziom glukozy we krwi, który sprzyja glikacji białek, ma również wpływ na blokowanie enzymów oksydacyjnych w całym organizmie. Przez to skóra traci zdolność do ochrony przed wolnymi rodnikami i jest znacznie bardziej podatna na uszkodzenia. W konsekwencji czynniki środowiskowe takie jak smog, stres i promieniowanie UV nie mają barier i dotkliwie uszkadzają pozbawioną zabezpieczeń skórę. To powoduje nie tylko osłabienie komórek skóry, ale także ich żółknięcie, czyli wyraźną zmianę kolorytu cery, a także podatność na przebarwienia" - wskazuje Polskie Stowarzyszenie Diabetyków.
Nadmiar cukru to też nadmiar kalorii, który prowadzi do przybrania na wadze. Dodatkowe kilogramy będą widoczne nie tylko na brzuchu czy udach, ale również na twarzy. Zmienią się rysy twarzy, twarz będzie wyglądała na pulchniejszą, może pojawić się podwójny podbródek.
Do sygnałów, które mogą świadczyć o tym, że w diecie jest za dużo cukru, zalicza się również:
- matowość skóry,
- przesuszenie skóry,
- cienie i opuchliznę pod oczami,
- przerzedzenie brwi.
CZYTAJ TAKŻE:
Skąd ciągła ochota na słodycze? Oto możliwe przyczyny
Choroby zmieniające rysy twarzy. Czasem wystarczy jedno spojrzenie