Pełne witamin C i K. Niszczą wolne rodniki, obniżają poziom złego cholesterolu
Wyglądem blisko im do malin. Z malinami łączy je też to, że ich spożywanie ma dobroczynny wpływ na organizm. Jeżyny są bombą witamin i antyoksydantów. Działają przeciwzapalnie, wspierają odporność, ograniczają wchłanianie niezdrowych tłuszczów, zmniejszając ryzyko chorób serca. I wiele więcej. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto jeść jeżyny i w jakiej wersji są najlepsze.
Jeżyna, zwana też ożyną lub ostrężyną, to roślina z rodziny różowatych, tak jak malina. Występuje w postaci krzewów lub roślin zielnych, tzw. bylin. Rośnie dziko w lasach, porasta przydroża i brzegi zbiorników wodnych. Każdy może mieć ją też w swoim ogrodzie. Wygląd i smak owoców zależy od odmiany. W sierpniu krzaki uginają się od owoców. W dojrzałym stadium mają kolor ciemnogranatowy bądź czarny. Mogą być słodkie lub nieco kwaśne.
Jeżyny są nie tylko pyszne, ale również bogate w składniki odżywcze i przeciwutleniacze, które wspierają ochronę komórek przed wolnymi rodnikami. Dużo w nich witaminy C (wystarczy jedna szklanka surowych owoców, by zaspokoić blisko połowę dziennego zapotrzebowania na tę witaminę), witamin z grupy B i witaminy K. Charakteryzują się też wysoką zawartością manganu. Dostarczają żelaza, potasu, wapnia i fosforu. Są cennym źródłem błonnika pokarmowego. Znajdziemy w nich również kwasy organiczne - jabłkowy i winny.
To owoce niskokaloryczne - 100 g ma zaledwie 40 kcal. To też owoce o niskim indeksie glikemicznym (IG=25).
Jeżyny są doskonałym źródłem witaminy C, witaminy K i manganu. Witamina C jest odpowiedzialna za proces regeneracji tkanek, łagodzenie stanów zapalnych, stymulowanie wzrostu białych krwinek. Jest niezbędna w procesie syntezy kolagenu, uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, zwiększa przyswajalność żelaza. Witamina K odgrywa ważną rolę przede wszystkim w procesie krzepnięcia krwi, wspomaga też transport wapnia do kości. Mangan jest istotny m.in. dla prawidłowego funkcjonowania układu płciowego, kostnego i nerwowego.
Z reguły spożywamy za mało błonnika, a jeżyny są dobrym jego źródłem. Błonnik w diecie jest konieczny dla zapewnienia prawidłowej pracy układu pokarmowego. Obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, wspomaga utrzymanie prawidłowej masy ciała, chroni przed rozwojem chorób serca i nowotworami.
Niezwykle ważna jest obecność przeciwutleniaczy. Jeżyny obfitują w polifenole. Dostarczane z pożywieniem neutralizują wolne rodniki, których nagromadzenie bywa wiązane m.in. z nowotworami, cukrzycą, chorobami neurodegeneracyjnymi (m.in. z chorobą Alzheimera), miażdżycą czy stanami zapalnymi wielu narządów (w tym nerek czy trzustki).
Badanie, którego wyniki opublikowano w "Nutritional Neuroscience", wykazało, że regularne spożywanie jeżyn poprawia zarówno funkcje motoryczne, jak i poznawcze. Wiązane jest to z obecnością polifenoli i manganu, który odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu mózgu.
Z racji tego, że stanowią bogate źródło fitoestrogenów, łagodzą dokuczliwe objawy menopauzy i zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Przypisuje się im również właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
Jeżyny najlepiej jeść na surowo. Warto je łączyć z innymi owocami, by pozyskać całą gamę cennych dla zdrowia składników. Jedna szklanka jeżyn to już bardzo wartościowa dawka.
Jeżyny znakomicie nadają się też do produkcji soków, dżemów, win i nalewek. Stanowią dobry dodatek do wypieków. Na uwagę zasługują także liście jeżyn, z których można przygotować zdrowotny napar. Sprawdzi się on m.in. przy problemach ze strony układu pokarmowego, kaszlu i uciążliwych objawach menopauzy.
Zrobienie soku z jeżyn to tylko jedna z wielu opcji wykorzystania tych owoców. Taki sok wspomoże funkcjonowanie układu krążenia, układu pokarmowego i układu odpornościowego. Do jego przygotowania potrzebujesz:
- 1 kg owoców,
- 40-70 dag cukru (lepiej użyć mniejszej ilości cukru podanej w przepisie, ale dla niektórych sok może być wtedy zbyt kwaśny),
- 1/2 szklanki wody,
- 1 cytryna - ewentualnie.
Jeżyny należy przebrać, wypłukać i odsączyć, a następnie przełożyć do garnka z odrobiną wody. Owoce podgrzewamy, aż puszczą sok. Następnie dodajemy cukier i sok z jednej cytryny (jeśli chcemy). Całość gotujemy na małym ogniu - czekamy do momentu, aż cukier się rozpuści, a potem przecedzamy przez gęste sito. Jeszcze gorący sok przelewamy do wyparzonych buteleczek lub słoików.
Sok z jeżyn można spożywać wymieszany z wodą lub dodawać do herbaty. Można też pić go na łyżeczki.
CZYTAJ TAKŻE:
Zdrowsze od truskawek. Przyspieszają odchudzanie, wspomagają nerki
Jagoda, która zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2. Wzmacnia żyły i chroni jelita