Jagoda, która zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2. Wzmacnia żyły i chroni jelita
Morwa czarna to mniej znana kuzynka morwy białej. Działanie lecznicze wykazują nie tylko jej owoce, ale także liście, korzenie i kora. Jak się okazuje, zawiera solidną porcję składników odżywczych. Dzięki temu m.in. wspomoże podczas przeziębień czy problemów z układem pokarmowym. Czy morwa czarna jest lepsza od morwy białej? Jakie dokładnie ma właściwości i na co jest dobra?
Morwa czarna to drzewo pochodzące z Iranu. Można je spotkać w Chinach, Azji, a także w Europie. W Polsce roślina ta nie występuje naturalnie, a mimo to staje się coraz bardziej popularna ze względu na owoce, które rodzi.
Owoce morwy czarnej do złudzenia mogą przypominać z wyglądu jeżynę lub malinę. Są jednak nieco bardziej podłużne. Owoce pojawiają się w połowie lipca lub w sierpniu i są wyjątkowo słodkie.
Owoce morwy czarnej wykazują szereg właściwości zdrowotnych i odżywczych. Z tego powodu wykorzystywana jest w przemyśle farmakologicznym.
Morwa czarna dostarcza do organizmu wiele witamin i minerałów, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Zalicza się do nich:
- witamina A
- witaminy z grupy B
- witamina C
- żelazo
- cynk
- potas
- magnez
- fosfor.
Dzięki takiemu bogactwu składników mineralnych, morwa czarna ma wiele właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim spożywanie owoców wpływa na uregulowanie pracy jelit. Działanie przeczyszczające i odkażające pomoże w czasie infekcji układu pokarmowego. Regularne jedzenie owoców chroni przed występowaniem zaparć.
Morwa czarna jest dobra na przeziębienia i infekcje dróg oddechowych. Ma właściwości napotne i przeciwbakteryjne. Może także działać wykrztuśnie. Przyjmowanie więc produktów z morwą czarną lub jej owoców przyspieszy proces leczenia.
Morwa czarna to także właściwości antyoksydacyjne, ze względu na dużą zawartość składników o tym działaniu. Spożywanie jej pozwoli na zneutralizowanie działania wolnych rolników. Z tego powodu uchroni przed rozwojem cukrzycy typu 2, demencji, osteoporozy czy nowotworów.
Owoce morwy czarnej mają też działanie wspomagające funkcjonowanie układu krwionośnego. Spożywanie ich uszczelnia naczynia krwionośne, przyspiesza gojenie ran i wspomaga proces tworzenia krwi. Morwa czarna będzie więc dobra dla osób, które zmagają się z anemią lub dla kobiet w trakcie miesiączki. Zadziała oczyszczająco na krew i poprawi jej krążenie.
Indeks glikemiczny morwy czarnej wynosi 25, więc jest on niski. Jej owoce powinny być więc bezpieczne do spożywania dla osób chorujących na cukrzycę. Dodatkowo spowalniają proces wchłaniania się węglowodanów, przez co nie powoduje nagłych skoków cukru.
Owoce morwy są naprawdę niskokaloryczne. 100 gramów morwy czarnej to tylko 43 kilokalorie.
Zarówno morwa czarna, jak i biała, to bardzo zdrowe rośliny. Niejednokrotnie są również ze sobą mylone. To ze względu na to, że owoce morwy białej, gdy mocno dojrzeją, przybierają barwę fioletowo-czerwoną.
Morwa biała jest o wiele bardziej popularna. Częściej wykorzystuje się ją w ziołolecznictwie czy medycynie ludowej. Zawiera ona większość tych samych witamin, minerałów i związków odżywczych, co morwa czarna. Jednakże ich zawartość jest nieco niższa.
Z tego powodu można uznać, że morwa czarna jest lepsza od morwy białej. Ma również lepszy, słodszy smak, co może być również istotnym kryterium oceny.
Głównym przeciwwskazaniem do przyjmowania morwy czarnej jest alergia na tę roślinę. Mogą wówczas wystąpić ciężkie reakcje alergii pokarmowej.
Innym przeciwskazaniem do spożywania morwy czarnej może być zbyt niski poziom cukru. Jeśli przyjmujemy leki przeciwcukrzycowe lub obniżające cholesterol, również należy wystrzegać się jedzenia tych owoców.
Zobacz również:
Wspomoże nerki, ułatwi chudnięcie, odtruje organizm. Nie wyrzucaj tej części
Kukurydza jest zdrowa, ale nie dla każdego. Cukrzycy muszą pamiętać o ważnej zasadzie
Marakuja ma więcej potasu niż pomidory. Obniża ciśnienie, wspomaga jelita, koi nerwy