Obniża cukier, reguluje pracę jelit, wzmacnia żyły. Wygląda jak jeżyna
To mniej znana kuzynka morwy białej. Działanie lecznicze wykazują nie tylko jej owoce, ale także liście, korzenie i kora. Jak się okazuje, zawiera solidną porcję składników odżywczych. Dzięki temu m.in. wspomoże podczas przeziębień czy problemów z układem pokarmowym. Czy morwa czarna jest lepsza od morwy białej? Jakie dokładnie ma właściwości i na co jest dobra? Odpowiadamy.
Morwa czarna to drzewo pochodzące z Iranu. Naturalnie występuje na południu Europy oraz w niektórych regionach Azji. W Polsce nie występuje naturalnie, a mimo to staje się coraz bardziej popularna ze względu na owoce, które rodzi. Owoce morwy czarnej do złudzenia mogą przypominać z wyglądu jeżynę lub malinę. Są jednak nieco bardziej podłużne. Pojawiają się w połowie lipca lub w sierpniu i są wyjątkowo słodkie. Wykazują szereg właściwości zdrowotnych i odżywczych.
Morwa czarna dostarcza organizmowi wielu witamin i minerałów, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Zalicza się do nich:
- witaminę A,
- witaminy z grupy B,
- witaminę C,
- żelazo,
- cynk,
- potas,
- magnez,
- fosfor.
Morwa czarna ma wiele właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim spożywanie tych owoców wpływa na uregulowanie pracy jelit. Działanie przeczyszczające i odkażające pomoże w czasie infekcji układu pokarmowego. Regularne jedzenie owoców morwy czarnej chroni też przed występowaniem zaparć.
Morwa czarna jest dobra na przeziębienia i inne infekcje dróg oddechowych. Ma właściwości napotne i przeciwbakteryjne. Może także działać wykrztuśnie. Przyjmowanie produktów z morwą czarną lub jej owoców przyspieszy proces leczenia.
Morwa czarna to także właściwości antyoksydacyjne, ze względu na dużą zawartość składników o tym działaniu. Spożywanie jej pozwoli na zneutralizowanie działania wolnych rolników i zmniejszenie ryzyka rozwoju m.in. cukrzycy typu 2, chorób serca czy nowotworów.
Owoce kuzynki morwy białej mają też działanie wspomagające funkcjonowanie układu krwionośnego. Spożywanie ich m.in. uszczelnia naczynia krwionośne. Morwa czarna może przyczynić się do regulacji ciśnienia krwi, a także obniżenia poziomu cholesterolu.
Owoce, jak i przetwory można spożywać przy przeziębieniu, wskazane są też na wzmocnienie odporności, dla osób z anemią (są bowiem naturalnie bogate w żelazo) i problemami jelitowymi. Ale nie tylko.
Substancje obecne w owocach morwy czarnej mogą mieć działanie obniżające poziom cukru we krwi. Owoce cechuje niski indeks glikemiczny, dlatego są dobrym wyborem dla osób chorujących na cukrzycę. Do tego są niskokaloryczne. 100 g morwy czarnej to tylko 43 kcal. Śmiało mogą więc po nie sięgać także osoby na diecie.
Zarówno morwa czarna, jak i biała to bardzo zdrowe owoce. Niejednokrotnie są również ze sobą mylone. To ze względu na to, że owoce morwy białej, gdy mocno dojrzeją, przybierają barwę fioletowo-czerwoną.
Morwa biała jest o wiele bardziej popularna. Częściej wykorzystuje się ją w ziołolecznictwie czy medycynie ludowej. Zawiera ona większość tych samych witamin, minerałów i związków odżywczych co morwa czarna. Jednakże ich zawartość jest nieco niższa. Z tego powodu można uznać, że morwa czarna jest lepsza od morwy białej. Ma również lepszy, słodszy smak, co także może być istotnym kryterium oceny.
Głównym przeciwwskazaniem do przyjmowania morwy czarnej jest alergia na tę roślinę. Innym przeciwskazaniem do spożywania morwy czarnej może być zbyt niski poziom cukru. Jeśli przyjmujemy leki przeciwcukrzycowe lub obniżające cholesterol, również należy wystrzegać się jedzenia tych owoców.
CZYTAJ TAKŻE:
Owoc trzy razy "naj". Niektórych odpycha, inni jedzą dla serca i odporności
Najlepsze owoce przeciwstarzeniowe. Jedz, a wpłyniesz na syntezę kolagenu
Najlepsze przetwory to z niej. Obniża ciśnienie, wzmacnia odporność