Zdrowszy zamiennik kakao. Bogaty w błonnik produkt wspomoże odchudzanie
Czym jest karob? Pozyskuje się go z drzewa karobowego inaczej zwanego szarańczynem strąkowym. Karob, występujący także pod nazwą mączka drzewa świętojańskiego, to produkt powszechnie wykorzystywany jako zamiennik kakao. Jakie właściwości wykazuje karob i co znajduje się w jego składzie? Wyjaśniamy.
Karob pozyskuje się ze strączków drzewa karobowego, które określa się również mianem chleba świętojańskiego. Po ich zmieleniu powstaje bezglutenowa mączka, która jest popularnym dodatkiem do żywności. Często można ją znaleźć w składzie wielu produktów, takich jak soki, syropy, słodycze czy płatki śniadaniowe. Na opakowaniu kryje się pod nazwą E410.
Szarańczyn strąkowy to drzewo, które jest uprawiane w krajach usytuowanych nad Morzem Śródziemnym. Jego owoce mają kakaowy posmak, są jednak nieco słodsze. Z tego względu często wykorzystuje się je jako zamiennik tradycyjnego kakao – w szczególności korzystają na tym osoby będące na nie uczulone.
Mączkę karobową można wykorzystać do wypieków lub zagęszczenia sosów. Bardzo popularne są również pasty kanapkowe oraz odżywcze koktajle na bazie tego składnika.
Mączka wyprodukowana ze strąków drzewa karobowego zawiera wiele drogocennych dla zdrowia substancji odżywczych. Mowa tu w szczególności o minerałach takich jak żelazo, potas i wapń.
Mąka karobowa składa się w większości z węglowodanów. W 100 g produktu znajduje się ich 49,1 g. Oprócz tego jest to również świetne źródło błonnika – 100 g zawiera aż 40 g tego typu substancji. W mączce karobowej znajduje się również mniej więcej 4,6 g białka oraz 0,7 g tłuszczu.
A jak prezentuje się kaloryczność mączki karobowej? Okazuje się, że 100 g produktu dostarcza około 300 kcal. Produkt nie zawiera glutenu, dlatego stanowi dobry wybór dla osób cierpiących na celiakię.
Wiele składników zawartych w mączce chleba świętojańskiego może przyczynić się do lepszego funkcjonowania organizmu. Mowa tu w szczególności o błonniku, którego karob jest doskonałym źródłem. Substancja ta może powodować uczucie sytości i zmniejszać głód. Wobec tego jest to świetny produkt dla osób będących na dietach odchudzających. Błonnik zawarty w karobie może pomóc ograniczyć ochotę na podjadanie pomiędzy posiłkami.
Dodatkowo błonnik wspomaga wypróżnianie się i zapobiega zaparciom. Substancja może przyczyniać się do zmniejszenia poziomu cholesterolu i triglicerydów. Ponadto błonnik obniża stężenie glukozy we krwi.
Jakie jeszcze właściwości prozdrowotne wykazuje karob? Warto wspomnieć o tym, że jest to doskonałe źródło potasu. Pierwiastek ten wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego oraz prawidłową pracę mięśni. Nie można pominąć również obecnego w składzie karobu wapnia. Związek ten to jeden z niezbędnych budulców układu kostnego. Ponadto pierwiastek, podobnie jak potas, wspiera działanie układu nerwowego i mięśni.
Mączka karobowa jest składnikiem wielu produktów. Jednak nie każdy powinien ją spożywać. Jakie są przeciwwskazania do jedzenia karobu? To przede wszystkim sytuacje, w których dana osoba przyjmuje leki. Zawarty w karobie błonnik może spowalniać wchłanianie niektórych substancji obecnych w medykamentach. Z tego względu odradza się spożywanie karobu wszystkim, którzy przewlekle przyjmują leki, zwłaszcza niedługo przed lub po przyjęciu dawki leku.
Poza tym, karob to bezpieczny produkt, który może spożywać praktycznie większość osób. W przeciwństwie do kakao - nie uczula. Warto jednak nie przesadzać z ilością, ponieważ zbyt obfita konsumpcja produktu bogatego w błonnik może podrażnić jelita i spowodować przykre dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Przeczytaj też:
Karob i jego niezwykłe właściwości
Mączka chleba świętojańskiego: Co warto wiedzieć? Czy jest groźna?
Dieta-cud dla wątroby. Co jeść, a czego unikać, by pomóc odbudować wątrobę?